15/06/2019 15/06/2019 Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019 στο υπαίθριο Θέατρο του Φρουρίου της πόλεως των Τρικάλων υπό τις χαρούμενες φωνές και τα λαμπερά χαμόγελα των παιδιών η γιορτή λήξης των Κατηχητικών Σχολείων της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών για το τρέχον Ιεραποστολικό έτος. Ενώπιον του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου, πολλών...
15 Ιουνίου, 2019 - 12:14
Τελευταία ενημέρωση: 15/06/2019 - 12:18

Γιορτή λήξης Κατηχητικών Σχολείων Ι.Μ. Τρίκκης και Σταγών

Διαδώστε:
Γιορτή λήξης Κατηχητικών Σχολείων Ι.Μ. Τρίκκης και Σταγών

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019 στο υπαίθριο Θέατρο του Φρουρίου της πόλεως των Τρικάλων υπό τις χαρούμενες φωνές και τα λαμπερά χαμόγελα των παιδιών η γιορτή λήξης των Κατηχητικών Σχολείων της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών για το τρέχον Ιεραποστολικό έτος.

Ενώπιον του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου, πολλών Κληρικών και πλήθους γονέων και παιδιών, οι νέοι της Τοπικής μας Εκκλησίας, παρουσίασαν ένα υπέροχο πρόγραμμα με το δικό τους μοναδικό και ξεχωριστό τρόπο.

Την εκδήλωση προλόγισε εγκάρδια ο Σεβασμιώτατος λέγοντας τα εξής:

«Σεβαστοί πατέρες,

Αγαπητοί Κατηχητές και Κατηχήτριες,

Αγαπητά μου Παιδιά.

Ήταν ένα όμορφο δειλινό! Εκεί, σε μια γωνιά της αιματοβαμμένης Πατρίδος μας.

Μια μάνα, υπέροχη, αγέρωχη, στυλοβάτης του σπιτιού, με ένα κόμπο στην καρδιά της, ανακοινώνει στα τρία παιδιά της, την ώρα του μεγάλου ταξιδιού της. Ένα ταξίδι που φάνταζε να είναι χωρίς γυρισμό με σίγουρο όμως μοναδικό προορισμό. Μια ασθένεια, είχε χτυπήσει την ύπαρξή της και έπρεπε να φύγει σε χώρα μακρινή για να βρει την ίασή της.

Τα τρία της παιδιά, θέλησαν να της κάνουν ένα δώρο για να τους θυμάται εκεί που θα πάει.

Το μεγαλύτερο παιδί, με τις λίγες οικονομίες που είχε της αγόρασε ένα χρυσό κόσμημα και πάνω σε αυτό έγραψε το όνομά του.

Το δεύτερο παιδί, έστερξε στον κήπο του σπιτιού, έκοψε λουλούδια ευωδιαστά, όμορφα και λαμπερά και τα προσέφερε με αγάπη στην μητέρα του.

Το τρίτο και μικρότερο παιδί, ούτε χρήματα είχε, ούτε στον κήπο πήγε. Δεν είχε τίποτα να δώσει στην μητέρα του. Με βουρκωμένα τα μάτια, την πλησίασε, την αγκάλιασε, της χάιδεψε τα κατάξανθα μαλλιά της καί της είπε εγώ μάνα δεν έχω τίποτα να σου δώσω.

Δεν πειράζει παιδί μου του αποκρίθηκε η μάνα.

Μα, απάντησε το μικρό παιδί, έχω καρδιά! Έχω καρδιά και μέσα σε αυτή έχω γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά σου!

Παιδιά μου τρισευλογημένα!

Εσείς που είστε η δαφνοστεφανομένη απαντοχή μας!

Εσείς που είστε ό, τι ωραιότερο καί πολυτιμότερο μας έχει δώσει ο Θεός!

Εσείς που στα μάτια Σας ακτινοβολεί η νεανική δύναμη, ο μαχητικός ενθουσιασμός, ο ζήλος καί τό θάρρος της νιότης.

Εσείς παιδιά μου, που στην καρδιά Σας αντιλαλεί ο ήχος της αγάπης του Θεού!

Εσείς παιδιά μου, σήμερα που πραγματοποιείται η λήξη των κατηχητικών σας συνάξεων και νεανικών συντροφιών.

Σε εσάς παιδιά μου έρχεται για μια ακόμη φορά η αγία μας, Εκκλησία, η μάνα μας η στοργική και σας καλεί ή καλύτερα Σας προσκαλεί σε αγώνα πνευματικό, σε μια μάχη ιστορικής σημασίας, σε μια πορεία μεγάλης αξίας.

Παιδιά μου, πολλές αγάπες θα κρούσουν την πόρτα της καρδιάς Σας. Εσείς, σαν το τρίτο παιδί της ιστορίας που Σας είπα, γράψτε με χρυσά γράμματα στην καρδιά σας, τόν Χριστό, ο οποίος είναι η πρώτη μας αγάπη και η τελευταία μας ελπίδα.

Ακούστε την φωνή της μητέρας μας Εκκλησίας, της αγίας μας Ορθοδοξίας, που σε αυτήν αφιερώσαμε την εφετινή κατηχητική χρονιά και η οποία μας λέγει: Αγαπήσατε τον Θεόν και μηδέν προτιμήσητε της αγάπης Αυτού.

Θέλω, όμως τούτη την ώρα να εκφράσω την ευαρέσκεια και την ευγνωμοσύνη της τοπικής μας Εκκλησίας, πρός τους Ιερείς μας, που αναλώνονται στο έργο της κατηχήσεως των νέων, στους κατηχητές και στις κατηχήτριες που έδωσαν στα παιδιά μας την αγάπη τους και την γνώση τους για τον Θεό, στους γονείς των παιδιών μας, που τα εμπιστεύονται στην αγκαλιά της Εκκλησίας μας, στις χορωδίες καί στους χοράρχες από τις Ενορίες της Μητροπόλεώς μας ως και στις ορχήστρες που θα αποδώσουν θαυμάσια τα μουσικά κομμάτια και θα μας ταξιδέψουν στη μουσική μας παράδοση, και συγκριμένα:

α) στη Μαέστρο της Μικτής Χορωδίας της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών Δέσποινα Πλαστάρα,

β) στη Μαέστρο της Χορωδίας του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Τρικάλων Μαρία Τύμπα,

γ) στο Μαέστρο της Χορωδίας του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Μπάρας Τρικάλων κ. Λεωνίδα Πλαστάρα,

δ) στο Μαέστρο της Παραδοσιακής Ορχήστρας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς μας Μητροπόλεως κ. Νεκτάριο Παπαγεωργίου,

στα χορευτικά τμήματα που θα χορέψουν με λεβεντιά και υπερηφάνεια, και στις χοροδιδασκάλισσες Μαρία Μπίτη, Περσεφόνη Πιτσιάκου και Ευαγγελία Γρηγορίου, αλλά και τον γενικό υπεύθυνο της σημερινής εκδηλώσεως Πρωτοπρεσβύτερο Αθανάσιο Τύμπα  και κυρίως σε Εσάς παιδιά μου, που όλη την χρονιά που πέρασε διατρανώσατε ένα μήνυμα σύμφωνα με τον ποιητή, προς τις εσχατιές του σύμπαντος κόσμου:

«Νυχτωμένοι στρατοκόποι,

στά σκοτάδια πού γυρνᾶτε,

σάν τί νά ‘ναι πού ζητᾶτε;

Τόσος δρόμος, τόσοι κόποι

μές στό σκοτεινό στρατί

τ’ ἀνηφορικό, γιατί,

νυχτωμένοι στρατοκόποι;

Κουρασμένοι στρατοκόποι,

πάρτε καί τό μονοπάτι

τό φτωχό, πού θά σᾶς βγάλει

πρός τῆς Βηθλεέμ τή χώρα.

Εἶν’ τό διο τό στρατί

τό ματόβρεχτο πού φθάνει

στό μαρτυρικό στεφάνι

κι ὥς τό Γολγοθ κρατε.

κλουθτε το, κλουθτε:

π’ τή φάτνη ὥς τό Σταυρό

μπόρεσα κι ἐγώ νά βρ

τ’ ἄυλο Φς π’ ναζηττε».

Συμμετείχαν η Μικτή Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως μας υπό τη διεύθυνση της κ. Δέσποινας Πλαστάρα και η Χορωδία της ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Τρικάλων υπό τη διεύθυνση της κ. Μαρίας Τύμπα.

Στο δεύτερο μέρος της εκδηλώσεως η χορωδία της ενορίας Αγίου Αθανασίου Μπάρας Τρικάλων υπό την διεύθυνση του μαέστρου κ. Λεωνίδα Πλαστάρα παρουσίασε την Μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «ΚΙΝΗΤΟΤΑΜΠΛΕΤΟΜΑΝΙΑ» προκαλώντας ενθουσιασμό στο πολυάριθμο ακροατήριο, που επιβράβευσε τα παιδιά με το θερμό και διαρκές χειροκρότημα.

Το λόγο είχαν στην συνέχεια τα παιδιά των χορευτικών από τα Κατώτερα Κατηχητικά των ενοριών Αγίου Αθανασίου Μπάρας, Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Τρικάλων, Αγίου Κωνσταντίνου Μεγάλου Κεφαλοβρύσου και Κοιμήσεως Θεοτόκου Ζάρκου, από τα Μέσα Κατηχητικά των ενοριών Αγίου Αθανασίου Μπάρας, Ζωοδόχου Πηγής Σαραγίων Τρικάλων, Αγίου Αθανασίου Πετρωτού και  Αγίας Παρασκευής Φλαμουλίου και από τα Ανώτερα Κατηχητικά των ενοριών Αγίου Αθανασίου Μπάρας και Αγίου Αθανασίου Πετρωτού όλα υπό τη διδασκαλία και επίβλεψη των χοροδιδασκαλισσών Μαρίας Μπίτη, Περσεφόνης Πιτσιάκου και Ευαγγελίας Γρηγορίου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με όλα τα χορευτικά να χορεύουν ταυτόχρονα επί της σκηνής και τις χορωδίες να τραγουδούν με τη συνοδεία της παραδοσιακής ορχήστρας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών υπό τη διεύθυνση του Μουσικού κ. Νεκταρίου Παπαγεωργίου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων