04/08/2021 04/08/2021 Με τη Χάρη του Θεού, την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ και τη συνδρομή της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος (Αγίου Νεκταρίου) πραγματοποιήθηκε και φέτος στην Αίγινα η κατασκηνωτική περίοδος των κοριτσιών Γυμνασίου-Λυκείου, κατά τις ημερομηνίες 23/07-02/08. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μητροπόλεως, η φετινή κατασκηνωτική περίοδος ήταν αφιερωμένη στο Βυζάντιο και...
04 Αυγούστου, 2021 - 17:45
Τελευταία ενημέρωση: 04/08/2021 - 16:46

Η Ρωμανία στις κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως Ύδρας

Διαδώστε:
Η Ρωμανία στις κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως Ύδρας

Με τη Χάρη του Θεού, την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ και τη συνδρομή της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος (Αγίου Νεκταρίου) πραγματοποιήθηκε και φέτος στην Αίγινα η κατασκηνωτική περίοδος των κοριτσιών Γυμνασίου-Λυκείου, κατά τις ημερομηνίες 23/07-02/08.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μητροπόλεως, η φετινή κατασκηνωτική περίοδος ήταν αφιερωμένη στο Βυζάντιο και στο μεγαλείο του, γι’ αυτό πήρε το όνομα «Ρωμανία», ένα όνομα που είναι στενά συνυφασμένο με τη βυζαντινή αυτοκρατορία.

«Στόχος μας ήταν να έρθουν τα παιδιά σ’ επαφή με μια πολύ σημαντική περίοδο της ιστορίας μας, που εν πολλοίς παραμένει άγνωστη και παραμελημένη.

Μέσα από τα ονόματα των ομάδων και τις αναφορές που έγιναν, επιδιώχθηκε να φανεί η σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν, ώστε να γίνει αντιληπτό ότι αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ελληνικής ιστορίας και ότι επιβιώνουν ως σήμερα αντιλήψεις και συνήθειες από εκείνη την εποχή.

Οι ονομασίες των ομάδων προήλθαν από διάφορα μνημεία της βυζαντινής περιόδου, που μαρτυρούν μέχρι σήμερα το μεγαλείο του Βυζαντίου. Νέα Μονή Χίου, Άγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης, Παληαχώρα, Μυστράς, Μονή της Χώρας, Μεγίστη Λαύρα, Μονή Κύκκου και Αγία Αικατερίνη Σινά ήταν τα ονόματα των ομάδων, που η καθεμία είχε ως προστάτη από έναν Άγιο που σχετιζόταν με την περιοχή αυτή ή την ιστορίας της. Αγία Μαρκέλλα, Άγιος Δημήτριος, Άγιος Διονύσιος, Άγιοι Θεόδωροι, Αγία Υπομονή, Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης, Άγιος Λάζαρος και Αγία Αικατερίνη ήταν οι προστάτες άγιοι των ομάδων αντίστοιχα.

Το πρόγραμμα της κατασκήνωσης ήταν στενά συνδεδεμένο με τη λατρευτική ζωή: πρωινή και βραδινή προσευχή, αγιογραφικά αναγνώσματα από το Ευαγγέλιο, το μυστήριο της Εξομολόγησης, η Θεία Λειτουργία κατά τις δύο Κυριακές έδωσαν τη δυνατότητα της πνευματικής τροφοδότησης στις κατασκηνώτριες.

Είναι γεγονός ότι οι συνθήκες και φέτος ήταν ιδιαίτερες, λόγω Covid-19. Η κατασκήνωση και αυτήν τη χρονιά λειτούργησε με μειωμένο αριθμό παιδιών και μάλιστα χωρίς τη δυνατότητα παρουσίας στην κατασκήνωση επισκεπτών ή ομιλητών.

Συνολικά πέρασαν από την κατασκήνωση 83 παιδιά και 20 στελέχη. Παρά τις όποιες δυσκολίες της πανδημίας, η περίοδος κύλησε ομαλά, μέσα σε ένα «οικογενειακό» κλίμα.

Δόθηκε έμφαση στην εσωτερική λειτουργία των ομάδων και στην ουσιαστική επικοινωνία των μελών της, ενώ δεν έλειψαν οι ποικίλες ευκαιρίες ψυχαγωγίας. Καθημερινά παιχνίδια στην τραπεζαρία, βραδινές ψυχαγωγίες, ομαδικά παιχνίδια, πρωταθλήματα βόλεϊ και ποδοσφαίρου, προβολή ταινίας, διαγωνισμοί, φεγγαράδα, τραγούδι και χορός συνετέλεσαν στο να δημιουργηθεί όμορφο κλίμα και χαρούμενες στιγμές.

Καθοριστική ήταν η συμβολή των στελεχών της κατασκήνωσης, που με την πολύ καλή τους διάθεση, την ενεργητικότητα και την άψογη συνεργασία τους με το αρχηγείο βοήθησαν στην υλοποίηση της ιδιαίτερης αυτής φετινής περιόδου».

Η Ιερά Μητρόπολη στέλνει ευχαριστίες πολλές στην αρχηγό της κατασκήνωσης, εκπαιδευτικό Μαρία Γιαννούλη και στις ακούραστες υπαρχηγούς αυτής, Μπίσια Παναγιώτα, Μεγρέμη Αθανασία και Παπαντωνίου Ιωάννα, η βοήθεια των οποίων αποδείχθηκε καθοριστική.

Ταυτόχρονα, οι ομαδάρχισσες : Γεωργακοπούλου Χαρά, Καραγιαννίδη Σόνια, Λυκούδη Μαριαλένα, Στρατηγού Ξανθούλα, Βλάχου Ιωάννα, Τσάχαλη Γεωργία, Λυκούδη Αθηνά, Φούντογλου Δήμητρα, Γιούλη Εφραιμία, Αλεξάκη Έφη, Μάλλιαρη Ελένη, Χαβατζόγλου Ιωάννα, Νικολακοπούλου Ιωάννα, Γκούντα Γεωργία, Ζαφειράκη Αλεξία και Αμπελά Μαρία, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και στάθηκαν κοντά στα παιδιά με αγάπη και ευαισθησία.

Θερμές ευχαριστίες οφείλονται ακόμα στον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη κ. Εφραίμ, στην Οσιωτάτη Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος-Αγίου Νεκταρίου, Τιμοθέη μοναχή, καθώς και στον πνευματικό υπεύθυνο της κατασκήνωσης, τον Πανοσ. Αρχιμ. π. Αμφιλόχιο Γελαδάκη, ο οποίος συνέδραμε ακούραστα κάθε φορά που του ζητήθηκε. Ιδιαίτερες ευχαριστίες αρμόζουν και στον Αιδεσιμ. Πρωτ. π. Νεκτάριο Κουκούλη και στους συνεργάτες του, που για μια ακόμη χρονιά μας φρόντισαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων