27/06/2022 27/06/2022 Η 35η Γιορτή Νεολαίας της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς με θέμα «Μνήμες Μικρασίας» πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή, 26 Ιουνίου, στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιώς, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ. Στην εκδήλωση, όπου συμμετείχαν παιδιά δημοτικού, νέοι και νέες Γυμνασίου και Λυκείου από τριάντα ενορίες των δήμων Πειραιώς, Αγίου Ιωάννου Ρέντη και Δραπετσώνας, εστάλη ένα σημαντικό και ηχηρό...
27 Ιουνίου, 2022 - 16:30
Τελευταία ενημέρωση: 27/06/2022 - 19:16

Μνήμες Μικρασίας στην 35η γιορτή Νεολαίας της Μητρόπολης Πειραιώς

Διαδώστε:
Μνήμες Μικρασίας στην 35η γιορτή Νεολαίας της Μητρόπολης Πειραιώς

Η 35η Γιορτή Νεολαίας της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς με θέμα «Μνήμες Μικρασίας» πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή, 26 Ιουνίου, στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιώς, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ. Στην εκδήλωση, όπου συμμετείχαν παιδιά δημοτικού, νέοι και νέες Γυμνασίου και Λυκείου από τριάντα ενορίες των δήμων Πειραιώς, Αγίου Ιωάννου Ρέντη και Δραπετσώνας, εστάλη ένα σημαντικό και ηχηρό μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας. 

Έγινε παρουσίαση χορωδιών, παραδοσιακών χορών και του θεατρικού έργου «Έναστρος ουρανός», διασκευής βασισμένης στο μυθιστόρημα «Αστροφεγγιά» του Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου.

Πλήθος κόσμου βρέθηκε στον πανέμορφο λόφο της Καστέλλας, προκειμένου εμψυχώσει τους συμμετέχοντες και τους συντελεστές της εκδήλωσης, η οποία φέτος ήταν αφιερωμένη στην θλιβερή επέτειο συμπλήρωσης 100 ετών από την Μικρασιατική καταστροφή. Σημαντική ήταν παρουσία της ερμηνεύτριας κας Αρετής Κετιμέ η οποία, μαζί με τους συνεργάτες της, ταξίδεψε τον κόσμο με Μικρασιάτικους – και όχι μόνο – σκοπούς, σε τόπους όμορφους και αλησμόνητους.

Η Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία σε σχετικό μήνυμα που απέστειλε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ και ανέγνωσε στο Βεάκειο ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, Αρχιμανδρίτης π. Νήφων Καπογιάννης, αναφέρει τα εξής: «Είναι αξιέπαινη η απόφασή σας να αφιερώσετε την Εορτή Νεολαίας του 2022 στη Μνήμη του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Τιμούμε τους Αγίους Εθνοϊερομάρτυρες κληρικούς μας, θυμόμαστε τα θύματα της Γενοκτονίας του 1914 – 1922, αναδεικνύουμε τον Χριστιανικό και Ελληνικό Πολιτισμό της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης».

«Η σημερινή εκδήλωση», συνεχίζει το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου, «πιστεύουμε ότι θα οδηγήσει τις νέες και τους νέους του Πειραιώς να προσεγγίσουν τον πολιτισμό, την τέχνη, τα ήθη και τα έθιμα των Ελλήνων του Μικρασιατικού χώρου. Η μουσική, το τραγούδι, τα δρώμενα και οι παραδοσιακοί χοροί αποτελούν ένα θαυμάσιο μέσο ψυχαγωγίας, δηλαδή αγωγής της ψυχής, αλλά και εκπαιδεύσεως. Η σημερινή Εορτή Νεολαίας είναι ένας ευχάριστος τρόπος για τα αγόρια και τα κορίτσια της Μητροπόλεώς σας να ταξιδέψουν νοερά στις Αλησμόνητες Πατρίδες, να γνωρίσουν τους Αγίους, τα Χριστιανικά Μνημεία και τον Ελληνικό Πολιτισμό της Μικρασιατικής γης». «Είναι ευκαιρία να μάθουν ότι τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 1922 στη Σμύρνη δεν έγινε ‘’συνωστισμός’’, αλλά προσχεδιασμένο έγκλημα», αναφέρει μεταξύ άλλων, το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς για την 35η Γιορτή Νεολαίας της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του, απευθυνόμενος προς τους παρευρισκόμενους, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην εθνική αυτή τραγωδία επισημαίνοντας πως «αυτά τα 100 χρόνια από την καταστροφή της Μικρασίας, της Σμύρνης, του Πόντου, του Ελληνισμού, θα έπρεπε να μας προσδώσουν την επίγνωση της ιδιοπροσωπίας μας και να τονίσουν το γεγονός ότι όταν είμαστε ενωμένοι με το Χριστό και μεταξύ μας, κανένας εχθρός δεν μπορεί να διεμβολίσει τη ζωή μας. Αλλά όταν μπαίνει η διχόνοια η καταραμένη που επεσήμανε και ο Εθνικός μας ποιητής», πρόσθεσε, «τότε όλα είναι ενδεχόμενα είναι πιθανά, όπως ακριβώς αυτή η τραγωδία».

Ο Σεβασμιώτατος θύμισε σε όλους ορισμένα ιστορικά γεγονότα από τότε που «η Ελλάδα κατόρθωσε το ακατόρθωτο: να απελευθερώσει τα κατακτημένα από τους Οθωμανούς Τούρκους εδάφη της με τη ‘’Συνθήκη των Σεβρών’’ που τότε έγινε η Μεγάλη Ελλάδα, η Ελλάδα των πέντε θαλασσών και των δύο ηπείρων». «Αυτή η μεγαλειώδης ώρα, δυστυχώς, έμελλε σε λίγα μόλις χρόνια να γίνει στάχτη, γιατί εμφιλοχώρησε μέσα μας η διχόνοια, ο διχασμός, η αποκαραδοκία. Έτσι η ενότητα του Γένους διεσπάσθη», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι «ο ένας μισούσε τον άλλο σε τέτοιο σημείο» ώστε να φτάσουμε στην τραγωδία της Μικρασίας.

Επισημαίνοντας με έμφαση ότι «ο Ελληνικός στρατός ποτέ δεν νικήθηκε» τόνισε πως «θα έπρεπε να μείνουμε στη Σμύρνη με τέτοια οχυρωματικά έργα, που να μην μπορούσαν να τα διεμβολίσουν», αλλά εμείς, πρόσθεσε, «ξεκινήσαμε μία απέλπιδα πορεία θανάτου» «και έτσι αναγκάστηκε ο στρατός μας να υποχωρήσει ατάκτως». «Δεν νικήθηκε ποτέ ο στρατός μας. Υποχώρησε μπροστά στην αφροσύνη των ηγητόρων του και αυτό ήταν συνέπεια της διχόνοιας και του διχασμού των Ελλήνων. Και χάθηκε ο Ελληνισμός από τις κοιτίδες τριών χιλιάδων ετών και σφαγιάσθηκαν οι αδελφοί μας και το όνειρο έγινε και πάλι θρύλος», είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Στην συνέχεια, κάνοντας λόγο για την σημερινή ιστορική συγκυρία ανέφερε πως «και πάλι ακούγονται φωνές διχόνοιας στην πατρίδα, αλλά είναι ώρα κρίσιμη που θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι όλοι ως ένας άνθρωπος απέναντι στην βυσσοδομούσα αυτή γειτονική χώρα. Είναι ώρα αυτογνωσίας, ώρα μνημοσύνου πνευματικού για τους μάρτυρες και τους ήρωες και τους Αγίους που κοσμούν το εορτολόγιο της Εκκλησίας μας όπως οι μάρτυρες των μεγάλων Αγίων Ιεραρχών που έπεσαν θύματα της τουρκικής θηριωδίας κατά την Μικρασιατική καταστροφή».

«Όλοι αυτοί οι μάρτυρες μας καλούν σήμερα να ξαναγίνουμε ένας άνθρωπος. Δεν χωρούν μεταξύ μας διαχωρισμοί» τόνισε με έμφαση, επαναλαμβάνοντας ότι «πρέπει να είμαστε ένας άνθρωπος, με ένα ενιαίο εθνικό φρόνημα» για να αντιμετωπίσουμε και πάλι τις σύγχρονες προκλήσεις των γειτόνων. «Είναι ώρα αυτογνωσίας και ώρα προσωπικής πνευματικής ανυψώσεως και υπερβάσεως», συμπλήρωσε.

Ευχαριστώντας θερμά για την παρουσία της την κα Αρετή Κετιμέ και τους συνεργάτες της, ευχήθηκε «να μοιράζουν Ρωμιοσύνη και Ελλάδα, διότι με αυτό τον τρόπο μας δίδουν τα ζώπυρα της πίστεως και την ωραιότητα του Γένους μας». «Να είσαι πάντοτε ένας κήρυκας της Ρωμιοσύνης και των ζωπύρων του Ελληνισμού».

Παρακολουθήστε βίντεο από την τελευταία πρόβα πριν την εκδήλωση:

Στην Εκδήλωση, την οποία παρουσίασε ο Πρωτοπρεσβύτερος π.Νικόλαος Βουρλάκος, παρέστησαν ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου Πειραιά Δημήτριος Καρύδης, ο αναπληρωτής Διοικητής του Νοσοκομείου «ΜΕΤΑΞΑ» Σαράντος Ευσταθόπουλος και η Γενική Διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων της Ιεράς Μητροπόλεως και Γυμνασιάρχης Κυριακή Κούβαρη.

Όλοι οι συμμετέχοντες, μαζί με την Ευλογία και τις ευχές του Σεβασμιωτάτου για «καλό καλοκαίρι», λάμβαναν και αναμνηστικό δώρο από την 35η Γιορτή Νεολαίας.

Πηγή φωτογραφιών:

Ζωοδόχος Πηγή Χατζηκυριακείου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων