22/09/2020 22/09/2020 Κάθε χρόνο ο ερχομός του φθινοπώρου θέτει όλους μας ενώπιον της πολύ σημαντικής ευθύνης μας για την κατήχηση των παιδιών και των νέων και γενικότερα για την ποιμαντική της νεότητας. Φέτος βέβαια ὁ προβληματισμός και η αγωνία μας εντείνονται, με αφορμή βέβαια τη γνωστή πανδημία που αφάνταστα έχει ταλαιπωρήσει και ταλαιπωρεί την πατρίδα μας αλλά...
22 Σεπτεμβρίου, 2020 - 14:39
Τελευταία ενημέρωση: 22/09/2020 - 15:09

“Θέλουμε να σε ακούσουμε και πάλι…»

Διαδώστε:
“Θέλουμε να σε ακούσουμε και πάλι…»

Κάθε χρόνο ο ερχομός του φθινοπώρου θέτει όλους μας ενώπιον της πολύ σημαντικής ευθύνης μας για την κατήχηση των παιδιών και των νέων και γενικότερα για την ποιμαντική της νεότητας. Φέτος βέβαια ὁ προβληματισμός και η αγωνία μας εντείνονται, με αφορμή βέβαια τη γνωστή πανδημία που αφάνταστα έχει ταλαιπωρήσει και ταλαιπωρεί την πατρίδα μας αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.
Βρισκόμαστε αναμφισβήτητα σε μια πολύ κρίσιμη και δύσκολη εποχή. Οι αντοχές όλων μας δοκιμάζονται. Όμως, οι Κληρικοί και λαϊκοί συνεργάτες του κατηχητικού έργου δεν απογοητευόμεθα! Σε όλες τις ενορίες μας οργανώνεται κι εφέτος το ποιμαντικό έργο της νεότητας σε σωστές βάσεις, με προσεκτικά βήματα, με ακόμη μεγαλύτερη διάθεση συνεργασίας.
Στις ωραίες αυτές προσπάθειες, το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών βρίσκεται δίπλα στους Κατηχητές μας, για να συνοδοιπορήσει στις αγωνίες των, να φανεί ουσιαστικά χρήσιμο και να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια στο ευλογημένο τούτο έργο.
Στο πλαίσιο αυτό κυκλοφόρησε και ο τρίτος τόμος Κατηχητικού Βοηθήματος, υπό τον τίτλο «Θέλουμε να σε ακούσουμε και πάλι… (Ἀκουσώμεθά σου και πάλιν)».
Το νέο κατηχητικό Βοήθημα περιέχει 22 συνολικά κατηχητικά μαθήματα, που αναφέρονται σε βασικά ζητήματα της ορθόδοξης πίστης μας, και μπορούν να διδαχθούν σε νεανικές συνάξεις για παιδιά από Ε΄ Δημοτικού έως και Β΄ Γυμνασίου (με κατάλληλη επεξεργασία τα ηλικιακά όρια φυσικά επεκτείνονται).

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος  κ.κ. Ιερώνυμος Β΄ στον πρόλογο του κατηχητικού Βοηθήματος:

Η κατήχηση, και γενικώτερα η εκκλησιαστική αγωγή, είναι αγωγή αγιότητας και θέωσης. Προτρέπει και οδηγεί τα παιδιά και τους νέους στη βαθύτερη και ουσιαστικώτερη γνωριμία με το πρόσωπο του Χριστού και τη βίωση των αληθειών του Ευαγγελίου. Έτσι, το έργο της ποιμαντικής της νεότητας συνιστά πορεία προς τη Βασιλεία του Θεού, στην πραγματικότητα συνοδοιπορία –στον ευλογημένο χώρο της Εκκλησίας και πιο συγκεκριμένα της ενορίας- προς την πνευματική αναγέννηση και υπαρξιακή βίωση του Χριστού στο χώρο της καρδιάς και στον τρόπο των ιερών Μυστηρίων. Ο Θεός αποκαλύπτεται και ο άνθρωπος Τον ανακαλύπτει. Αυτή η χριστοκεντρική αγωγή είναι που μαθαίνει όλους μας, μικρούς και μεγάλους, να απολαμβάνουμε στην καθημερινότητά μας τις ενέργειες της αγάπης του Θεού και εν συνεχείᾳ να αντικρύζουμε τον αδελφό μας ως εικόνα Του.
Με απαρασάλευτο οδηγό μας αφ’ ενός μεν τις παρακαταθήκες της ορθόδοξης βιοτής και παράδοσής μας αλλά και ἐφ’ ετέρου τις αγωνίες, τους προβληματισμούς και τα ερωτήματα των νέων ανθρώπων, προχωρούμε διαρκώς στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη σύγχρονων μεθόδων διακονίας στον ευαίσθητο τομέα της ποιμαντικής της νεότητας. Παραδίδουμε λοιπόν σήμερα και τον τρίτο τόμο της σειράς των παιδαγωγικών κατηχητικών Βοηθημάτων, που επιμελήθηκε το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας, με τον τίτλο «Ἀκουσώμεθά σου και πάλιν».
Πρόκειται βέβαια για την αόριστη απάντηση που έδωσαν πολλοί αθηναίοι στο πρώτο κήρυγμα του αποστόλου Παύλου στο βράχο του Αρείου Πάγου, ενώ ορισμένοι άλλοι «Διονύσιος ὁ ᾿Αρεοπαγίτης καὶ γυνὴ ὀνόματι Δάμαρις καὶ ἕτεροι σὺν αὐτοῖς» (Πράξ. 17,34) μεταστράφηκαν και βαπτίσθηκαν αποτελώντας την πρώτη Εκκλησία των Αθηνών.
Σήμερα, σε εποχές γενικώτερης έλλειψης ενδιαφέροντος ή και αδιαφορίας, προτάσσουμε τον τίτλο αυτό, καλώντας τους διδάχους της αλήθειας, κληρικούς και λαϊκούς, να μην αποθαρρύνονται, να καταρτίζονται και να επιμορφώνονται διαρκώς οι ίδιοι, προκειμένου να είναι «ἕτοιμοι δὲ ἀεὶ πρὸς ἀπολογίαν παντὶ τῷ αἰτοῦντι ὑμᾶς λόγον περὶ τῆς ἐν ὑμῖν ἐλπίδος» (Α΄ Πέτρ. 3,15).

Το νέο κατηχητικό Βοήθημα διατίθεται στα γραφεία του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Επιπλέον διατίθενται και τα άλλα δύο κυκλοφορηθέντα από το Ίδρυμα Κατηχητικά Βοηθήματα, υπό τους τίτλους «Μαθαίνω, περπατώ, συζητώ μαζί Του» και «Βαδίζοντας μαζί στα μονοπάτια της πίστης». Στη διάθεση των Κατηχητών μας είναι και το λίαν αξιόλογο επιτραπέζιο παιχνίδι «Σύμβολα», ένα σύγχρονο και χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του Κατηχητή, μέσῳ του οποίου τα παιδιά και οι νέοι μπορούν να προσεγγίσουν με ευχάριστο και προσιτό τρόπο τους συμβολισμούς και τις αλήθειες της Ορθόδοξης πίστης μας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων