17/05/2019 17/05/2019 Η χορωδία του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού, στην Αδελαΐδα, διοργανώνει συναυλία βυζαντινής μουσικής, με σκοπό τον εορτασμό της Πεντηκοστής. Με αυτή την αφορμή μίλησε στο Ελληνικό Πρόγραμμα του Sbs, ένας από τους διευθυντές της χορωδίας, Νίκος Μπίρης. Η συναυλία εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Festival Hellenica, στην Αδελαΐδα. «Διανύουμε τώρα την περίοδο του Πεντηκοσταρίου...
17 Μαΐου, 2019 - 19:36

Αδελαΐδα: Γιορτάζοντας την Πεντηκοστή με βυζαντινή μουσική

Διαδώστε:
Αδελαΐδα: Γιορτάζοντας την Πεντηκοστή με βυζαντινή μουσική

Η χορωδία του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού, στην Αδελαΐδα, διοργανώνει συναυλία βυζαντινής μουσικής, με σκοπό τον εορτασμό της Πεντηκοστής. Με αυτή την αφορμή μίλησε στο Ελληνικό Πρόγραμμα του Sbs, ένας από τους διευθυντές της χορωδίας, Νίκος Μπίρης.

Η συναυλία εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Festival Hellenica, στην Αδελαΐδα.

«Διανύουμε τώρα την περίοδο του Πεντηκοσταρίου στο εκκλησιαστικό ημερολόγιο. Λόγω των ημερών θα παρουσιάσουμε έναν κύκλο ύμνων με τίτλο ‘’Από την Ανάσταση μέχρι την Πεντηκοστή’’» είπε ο κύριος Μπίρης.

Η χορωδία του Αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού θα ερμηνεύσει το ‘’Χριστός Ανέστη’’ στα Αγγλικά, στα Ρουμάνικα και στα Σλαβονικά και μετά ύμνους από άλλες γιορτές μέσα στην περίοδο, όπως η ‘’Γιορτή του Παραλύτου’’ και καταλήγοντας στην Πεντηκοστή.

Η χορωδία θα παρουσιάσει αρχαίους μουσικούς, όπως ο Ιωάννης Πρωτοψάλτης και ο Πέτρος Λαμπαδάριος, το έργο των οποίων αγγίζει σχεδόν 300 χρόνια ιστορίας.

«Οπότε είναι εκκλησιαστική, πολιτιστική και ιστορική η εκδήλωση μας» είπε ο κύριος Μπίρης.

Λίγα λόγια για τη Χορωδία
Η χορωδία δημιουργήθηκε πριν από 30 χρόνια, από τον Άρχoντα Πρωτοψάλτη της Αρχιεπισκοπής, Ηλία Φραγκούλη.

Κατά τη διάρκεια της δράσης της, η χορωδία έχει πραγματοποιήσει συναυλίες στην Αδελαΐδα αλλά και εκτός της Νότιας Αυστραλίας. Σκοπός της είναι η διάδοση και η εκμάθηση της βυζαντινής μουσικής στις νεώτερες γενιές.

Ο κύριος Μπίρης ήταν εκεί από τα πρώτα βήματα της χορωδίας αλλά έφυγε για αρκετά χρόνια, όταν μετακόμισε στην Ελλάδα. Η ζωή τον έφερε πίσω στην Αυστραλία και πίσω στη χορωδία και πλέον είναι ένας από τους τρεις διευθυντές της χορωδίας.

Υπάρχει ανταπόκριση από τη νέα γενιά;
«Είναι δύσκολο γιατί τα νέα παιδιά σήμερα έχουν πολλά ακούσματα» είπε ο κύριος Μπίρης. Τόνισε όμως ότι το βάθος της μουσικής εντυπωσιάζει τους νέους, οι οποίοι συχνά καταλήγουν στα αναλόγια των εκκλησιών της Αδελαΐδας.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή προς όλους και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Μαΐου, στις 18:30, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στο προάστιο Thebarton της Αδελαΐδας.

Πριν την εκδήλωση θα τελεσθεί εσπερινός.

Πηγή: www.sbs.com

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων