29/10/2022 29/10/2022 Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, ολοκληρώνοντας την επίσημη επίσκεψή του στην Αυστραλία, παρέστη σήμερα Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022, εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 82ης Εθνικής Επετείου του Έπους 1940, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από την Ελληνική Ομογένεια της Αυστραλίας στην Αδελαΐδα, με την τιμητική...
29 Οκτωβρίου, 2022 - 12:52
Τελευταία ενημέρωση: 29/10/2022 - 12:59

Αδελαΐδα: Με την συμμετοχή των Ευζώνων κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για το “ΟΧΙ”

Διαδώστε:
Αδελαΐδα: Με την συμμετοχή των Ευζώνων κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για το “ΟΧΙ”

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, ολοκληρώνοντας την επίσημη επίσκεψή του στην Αυστραλία, παρέστη σήμερα Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022, εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 82ης Εθνικής Επετείου του Έπους 1940, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από την Ελληνική Ομογένεια της Αυστραλίας στην Αδελαΐδα, με την τιμητική παρουσία αγήματος Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς.

Αρχικά, μετέβη στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη όπου παρέστη στην Επιμνημόσυνη Δέηση, χοροστατούντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Σινώπης κ. Σιλουανού και κατέθεσε στεφάνι.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο κ. Χαρδαλιάς εκφώνησε την ακόλουθη ομιλία:

«Με βαθύ σεβασμό και ευλάβεια, στέκομαι σήμερα στο Μνημείο Πεσόντων της Αυστραλίας, προκειμένου να αποτίσω φόρο τιμής στους πεσόντες των Ενόπλων Δυνάμεων της Αυστραλίας. Είθε να αναπαύονται εν ειρήνη και η ανάμνησή τους να αποτελεί στο διηνεκές ένα λαμπρό παράδειγμα του καλύτερου που αναδεικνύει το έθνος σας και γενικώς ο Δυτικός κόσμος.

Με κατακλύζουν όμως και αισθήματα τιμής και υπερηφάνειας. Τιμής, επειδή φέτος είχα την ευκαιρία να γιορτάσω την Ημέρα του «ΟΧΙ», μια από τις πιο σημαντικές ελληνικές εθνικές επετείους, σε μια χώρα της οποίας οι θαρραλέοι στρατιώτες πολέμησαν στο πλευρό των δικών μας σε πολλές μάχες, συμπεριλαμβανομένου του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Και υπερηφάνειας, επειδή σήμερα αντικρίζω τους λεβέντες της Προεδρικής Φρουράς, τους Εύζωνές μας, να τιμούν, τόσο μακριά από την πατρίδα, ήρωες που έκαναν την ύψιστη θυσία. Όπως είπε και ο Θουκυδίδης τάφος των επιφανών ανδρών είναι κάθε τόπος, και δε σώζεται το όνομά τους μόνο σε επιγραφές στην πατρίδα τους, αλλά διατηρείται η ανάμνησή τους και στις ξένες χώρες, πιο πολύ στη μνήμη και στις καρδιές των ανθρώπων παρά στα γραπτά μνημεία και στους τάφους.

Κυρίες και κύριοι, οι κίνδυνοι και οι καταστροφές του πολέμου δεν είναι δυνατό να προσδιοριστούν με ακρίβεια και δεν πρέπει ποτέ να υποτιμούνται. Ωστόσο, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι στη ζωή των εθνών, λίγα διεθνή γεγονότα δύνανται να διαμορφώσουν τόσο ισχυρούς δεσμούς, σαν αυτούς που σφυρηλατούνται στη διάρκεια του κοινού αγώνα στα χαρακώματα. Στην Αθήνα, στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, του εθνικού μας κενοταφίου που είναι αφιερωμένο στους ανώνυμους Έλληνες στρατιώτες που φονεύτηκαν κατά τους πολέμους, υπάρχουν χαραγμένες οι λέξεις Κρήτη, Ελ Αλαμέιν και Κορέα. Αιματηρά πεδία μάχης, όπου Έλληνες και Αυστραλοί κατέθεσαν μαζί τις ζωές τους, σε έναν ανιδιοτελή και πατριωτικό αγώνα για τα υψηλά ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της αδελφοσύνης μεταξύ των εθνών. Και ας μην ξεχνάμε τους θαρραλέους πολεμιστές του ANZAC που υπηρέτησαν στη Λήμνο κατά την Εκστρατεία της Καλλίπολης του 1915-1916, ενάντια στην αυταρχική και γενοκτονική Οθωμανική Αυτοκρατορία. Μέσα από τις δυσκολίες και τις θυσίες τους, έθεσαν τα θεμέλια των ακλόνητων σημερινών δεσμών των εθνών μας.

Αγαπητοί παριστάμενοι, θα μπορούσαμε να μιλάμε για πολλές ώρες για τις μάχες όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις μας πολέμησαν πλάι πλάι, και παρόλα αυτά δε θα προλαβαίναμε να πούμε ούτε τα μισά. Αν ρίξουμε απλώς μια ματιά στον χάρτη και δούμε την απόσταση που χωρίζει τις χώρες μας, αυτό είναι πραγματικά απροσδόκητο εκ πρώτης όψεως. Αλλά όπως γνωρίζουμε πολύ καλά, η χιλιομετρική απόσταση είναι ασήμαντη, όταν διακυβεύονται κοινές αρχές και αξίες, καθώς και όπου υφίστανται ιδανικά για τα οποία αξίζει κανείς να πολεμήσει.

Καταλήγοντας, θα ήθελα για ακόμη μία φορά να ευχαριστήσω το Ίδρυμα Ελληνικών Μελετών για τη φιλοξενία της Προεδρικής Φρουράς στην Αδελαΐδα. Σας συγχαίρω για τον ρόλο σας στην ανάπτυξη και προαγωγή της Ελληνο-Αυστραλιανής κουλτούρας και σας προτρέπω να συνεχίσετε στην ίδια κατεύθυνση.

Με δέος και σεβασμό στέκομαι μπροστά στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη εδώ στην Αδελαΐδα.

Γιατί ο φόρος αίματος των Αυστραλιανών Ηρώων στις μάχες κατά του ολοκληρωτισμού και της τυραννίας και υπέρ της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, σε κάθε γωνιά του πλανήτη παραμένει ξεχωριστός!

Στην Κρήτη, στην Κορέα, στο Ελ Αλαμέιν, Έλληνες και Αυστραλοί μαχητές αγωνίστηκαν δίπλα-δίπλα για τα ίδια ιδανικά, τις ίδιες αρχές, τις ίδιες αξίες.

Αιωνία τους η μνήμη!

Μόνο ευγνωμοσύνη και σεβασμός ας συνοδεύει τις ψυχές τους και είθε το παράδειγμα τους να αποτελεί για πάντα απόλυτο παράδειγμα αυτοθυσίας και ηρωισμού.

Αγαπητοί μου συμπατριώτες, φεύγουμε σήμερα από την Αυστραλία πίσω στην Μητέρα Πατρίδα γεμάτοι μοναδικά, ξεχωριστά συναισθήματα υπερηφάνειας για όσα προσφέρετε, πρεσβεύετε εδώ, 13.500 χιλιόμετρα μακριά.

Σας ευχαριστούμε! Σας ευγνωμονούμε! Στο επανιδείν!

Ζήτω η Ελλάδα!

Ζήτω η Αυστραλία!».

Παρόντες επίσης ήταν ο Αντιναύαρχος Ευθύμιος Μικρός ΠΝ Διευθυντής του Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας ως εκπρόσωπος της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών και (Υπουργός) Ενέργειας & Μεταλλείων κ. Tom Koutsantonis, η Υπουργός Τεχνών, Θεμάτων Καταναλωτή & Επιχειρηματικότητας, Μικρών & Οικογενειακών Επιχειρήσεων κ. Andrea Michaels, ο κ. Pedrick Adrian ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της Αντιπολίτευσης, ο Ομοσπονδιακός Βουλευτής κ. Steve Georganas, οι Πολιτειακοί Βουλευτές κ.κ. Connie Bonaros, Irene Pnevmatikos, Olivia Savvas και David Pisani, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αδελαΐδα κ. Γεώργιος Ψιάχας, ο Έλληνας Ακόλουθος Άμυνας Συνταγματάρχης Ιωάννης Φασιανός, ο Πρόεδρος του Hellenic Foundation και πρώην Υπουργός Παιδείας της Νοτίου Αυστραλίας κ. Greg Crafter, η Πρόεδρος Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων κ. Andriana Christopoulos, Πρόεδροι και εκπρόσωποι Ομογενειακών Συλλόγων και Σχολείων, καθώς και Έλληνες της Διασποράς.

Στη συνέχεια, ενόψει της επίσημης εκδήλωσης για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Γεωργίου Τραμουντάνα (George Tramountanas), τα 180 έτη από την άφιξή του στη Νότια Αυστραλία ως πρώτος Έλληνας Ομογενής, καθώς και των αποκαλυπτηρίων της προτομής του και της προτομής της συζύγου του Lydia, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε το Μουσείο Μετανάστευσης. Ο Γεώργιος Τραμουντάνας γεννήθηκε στη Λήμνο το 1822, απ’ όπου μετανάστευσε μαζί με τον αδελφό του Θεόδωρο, στη Νότιο Αυστραλία πριν από 180 χρόνια, το 1842. Έζησε, εργάστηκε και δημιούργησε την οικογένεια του με την Αγγλίδα Lydia Vosper με βάση στη Νότιο Αυστραλία. Απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών, το 1911.

Ακολούθως, ο κ. Χαρδαλιάς περιηγήθηκε στους χώρους του Μουσείου, όπου φιλοξενούνται σημαντικά εκθέματα ανάδειξης της μετανάστευσης προς τη Νότιο Αυστραλία από χώρες όλου του κόσμου.

Παρόντες επίσης ήταν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αδελαΐδα κ. Γεώργιος Ψιάχας, ο Έλληνας Ακόλουθος Άμυνας Συνταγματάρχης Ιωάννης Φασιανός, η Πρόεδρος του Ιστορικού Συλλόγου Νοτίου Αυστραλίας κ. Elisabeth Ho και ο Πρόεδρος της εταιρείας “Tramountana North Association” και απόγονος του πρώτου μετανάστη Γεωργίου Τραμουντάνα κ. Ray North.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων