12/03/2019 12/03/2019 Απεβίωσε την Δευτέρα, 11 Μαρτίου, ο επιφανής ομογενής καθηγητής, Σπύρος Βρυώνης Τζ. (Speros Vryonis Jr.). Είχε γεννηθεί στις 18 Ιουλίου 1928 στο Μέμφις του Τενεσί, από γονείς μετανάστες καταγόμενους από την Κεφαλονιά, σύμφωνα με τo wikipedia.org. Ηταν σημαντικός Ιστορικός και ειδικός στο Βυζάντιο, στα Βαλκάνια και την Ελληνική Ιστορία και ενεργό μέλος της Ελληνικής Κοινότητας του...
12 Μαρτίου, 2019 - 22:44

Απεβίωσε ο επιφανής ομογενής καθηγητής Σπύρος Βρυώνης

Διαδώστε:
Απεβίωσε ο επιφανής ομογενής καθηγητής Σπύρος Βρυώνης

Απεβίωσε την Δευτέρα, 11 Μαρτίου, ο επιφανής ομογενής καθηγητής, Σπύρος Βρυώνης Τζ. (Speros Vryonis Jr.).

Είχε γεννηθεί στις 18 Ιουλίου 1928 στο Μέμφις του Τενεσί, από γονείς μετανάστες καταγόμενους από την Κεφαλονιά, σύμφωνα με τo wikipedia.org. Ηταν σημαντικός Ιστορικός και ειδικός στο Βυζάντιο, στα Βαλκάνια και την Ελληνική Ιστορία και ενεργό μέλος της Ελληνικής Κοινότητας του Λος Αντζελες.

Εμπλεκόταν ενεργά στο Save Cyprus Council, πλέον γνωστό ως American Hellenic Council και ένας από τους ιδρυτές του Hellenic University Club της Βόρειας Καλιφόρνια.

Υπήρξε συγγραφέας πολλών έργων για το Βυζάντιο και τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, μεταξύ των οποίων το «The Decline of Medieval Hellenism in Asia Minor» το 1971 και το «The Mechanism of Catastrophe» το 2005.

Απέκτησε το πτυχίο του στην Αρχαία Ιστοριά και στις Κλασικές Σπουδές από το Southwestern College τότε, πλέον Rhodes College, του Μέμφις το 1950.

Είχε μάλιστα λάβει υποτροφία από το ίδρυμα Fulbright προκειμένου να ειδικευθεί στην ελληνική κλασική φιλολογία και αρχαιολογία στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών της Αθήνας.

Συνέχισε με Masters of Arts από το Harvard University δύο χρόνια αργότερα και με πήρε το Ph.D. από το ίδιο πανεπιστήμιο το 1956 με θέμα της διατριβής του «The internal history of Byzantium during the time of troubles, 1057-81».

Εργάστηκε ως ερευνητής στο Βυζαντινό Ινστιτούτο του Dumbarton Oaks και στο Κέντρο Μεσανατολικών σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Διετέλεσε διευθυντής του Κέντρου Σπουδών της Εγγύς Ανατολής του Πανεπιστημίου του Λος Aντζελες (UCLA) από το 1972 μέχρι το 1975 και από το 1979 μέχρι το 1982.

Από το 1976 μέχρι το 1979 διορίζεται ως μετακλητός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για να διδάξει Ιστορία των Μέσων και των Νεωτέρων Χρόνων.

Επιστρέφει στο Πανεπιστήμιο του Λος Aντζελες και διορίζεται προϊστάμενος του Κέντρου Αρμενικών Σπουδών του ίδιου πανεπιστημίου.

Τον Ιούνιο του 1985 σύστησε στη μνήμη του πρόωρα χαμένου γιου του Σπυρίδωνα-Βασίλη, Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο Σακραμέντο της Καλλιφόρνιας (Speros Basil Vryonis Center for the Study of Hellenism).

Στα τέλη του ’80 εκλήθη να αναλάβει τη διεύθυνση του Ωνάσειου Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (New York University).

Ενα δίτομο έργο προς τιμήν του εκδόθηκε το 1993. Ζούσε στη Βόρεια Καλιφόρνια.

Πηγή: www.ekirikas.com

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων