24/03/2020 24/03/2020 Τα γιορτινά της φόρεσε η Δερβιτσάνη στη Βόρειο Ήπειρο προκειμένου να τιμήσει την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου. Του Νικόλαου Ζαΐμη Φέτος ο εορτασμός θα είναι διαφορετικός καθώς ο κορωνοϊός έχει αναστείλει όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις με την αλβανική κυβέρνηση να έχει επιβάλει αυστηρά μέτρα προφύλαξης με περιορισμούς στην κυκλοφορία και κλείσιμο των συνόρων. Επικοινωνήσαμε...
24 Μαρτίου, 2020 - 15:50
Τελευταία ενημέρωση: 24/03/2020 - 16:40

Εθνική υπερηφάνεια στη Δερβιτσάνη παρά τον κορωνοϊό

Διαδώστε:
Εθνική υπερηφάνεια στη Δερβιτσάνη παρά τον κορωνοϊό

Τα γιορτινά της φόρεσε η Δερβιτσάνη στη Βόρειο Ήπειρο προκειμένου να τιμήσει την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου.

Του Νικόλαου Ζαΐμη

Φέτος ο εορτασμός θα είναι διαφορετικός καθώς ο κορωνοϊός έχει αναστείλει όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις με την αλβανική κυβέρνηση να έχει επιβάλει αυστηρά μέτρα προφύλαξης με περιορισμούς στην κυκλοφορία και κλείσιμο των συνόρων.

Επικοινωνήσαμε με κατοίκους της περιοχής, οι οποίο όπως μας ανέφεραν πως είναι συνηθισμένοι στους περιορισμούς, καθώς ποικιλοτρόπως αυτοί εμφανίζονται κατά καιρούς από την αλβανική πλευρά. Όσο για τους μεγαλύτερους, έρχονται στη μνήμη τους στιγμές από τη στυγνή δικτατορία του Χότζα.

Οι κάτοικοι λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον κορωνοϊό εξυπηρετούνται από τους δημοτικούς υπαλλήλους.

Όσον αφορά τον εκκλησιασμό τους, έχει ανασταλεί μέχρι νεωτέρας. Ωστόσο συνεχίζουν να μετέχουν της ατομικής λατρείας, ανάβοντας το κερί τους στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ακούγοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα και την κατά πάσα πιθανότητα μαγνητοφωνημένη φωνή του ιμάμη απ’ το γειτονικό μουσουλμανικό τέμενος.

Μέσα σ’ όλα αυτά, οι Έλληνες ομογενείς έχουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα ασφαλείας καθώς τελευταία πλήθυναν ιδιαίτερα η ληστείες και οι διαρρήξεις σπιτιών. Στη Φοινίκη, για παράδειγμα, σημειώθηκαν μόνο την τελευταία εβδομάδα οχτώ ληστείες σε σπίτια ηλικιωμένων.

Το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Απόδημο Ελληνισμό

Μήνυμα για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 απέστειλε προς τον απόδημο Ελληνισμό η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η κ. Σακελλαροπούλου μεταξύ άλλων αναφέρει «Και εσείς σήμερα, άξιοι συνεχιστές των Ελλήνων της εποχής εκείνης, είμαι βέβαιη ότι θα συνεχίσετε να στέκεστε στο πλευρό της Ελλάδας, όπως και εμείς, που κατοικούμε μέσα στα όρια του ελληνικού κράτους, οφείλουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό των απανταχού Ελλήνων», ενώ αναφορικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας τονίζει «η χώρα μας αντιμετωπίζει έντονες προκλήσεις σε ένα ρευστό διεθνές περιβάλλον. Πρέπει όλοι να δράσουμε με αποφασιστικότητα, ώστε να αντιμετωπίσουμε την επιθετική συμπεριφορά γειτονικών μας κρατών, τα οποία, μεταξύ άλλων, μεταχειρίζονται απελπισμένους ανθρώπους ως εργαλείο για να υπονομεύσουν την εθνική μας κυριαρχία, αδιαφορώντας για τον ανθρώπινο πόνο και το διεθνές δίκαιο».

Τέλος, κάνει αναφορά και στην πανδημία του κορωνοϊού και τη μη πραγματοποίση παρελάσεων σημειώνοντας: «Φέτος, το εθνικό χρέος μάς καλεί να επιδείξουμε πνεύμα συλλογικής συνείδησης και ατομική ευθύνη. Εύχομαι και ελπίζω ότι και αυτός ο αγώνας, που δεν αφορά μόνο τον ελληνισμό αλλά την ανθρωπότητα ολόκληρη, σύντομα, με την συνεργασία της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, θα κερδηθεί. Και ότι του χρόνου θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 με τον πιο λαμπρό τρόπο».

Φωτογραφίες: Πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων