28/04/2020 28/04/2020 Σε απόσταση 6 χιλιομέτρων απ’ την Αυλώνα βρίσκεται η κωμόπολη της Άρτας (ή Παλαιάς Άρτας ή Νάρτας). Μαζί με το διπλανό χωριό Ζβερνέτσι αριθμούν περισσότερους από 5.000 κατοίκους που έχουν ως μητρική γλώσσα την ελληνική, αλλά ποτέ δεν αναγνωρίστηκαν από το αλβανικό κράτος ως Ελληνική Μειονότητα. Οι κάτοικοι των δύο αυτών χωριών κατάφεραν να διατηρήσουν την...
28 Απριλίου, 2020 - 19:03
Τελευταία ενημέρωση: 28/04/2020 - 18:49

Η ακριτική γωνιά που με θυσίες διατήρησε τον Ελληνισμό

Διαδώστε:
Η ακριτική γωνιά που με θυσίες διατήρησε τον Ελληνισμό

Σε απόσταση 6 χιλιομέτρων απ’ την Αυλώνα βρίσκεται η κωμόπολη της Άρτας (ή Παλαιάς Άρτας ή Νάρτας).

Μαζί με το διπλανό χωριό Ζβερνέτσι αριθμούν περισσότερους από 5.000 κατοίκους που έχουν ως μητρική γλώσσα την ελληνική, αλλά ποτέ δεν αναγνωρίστηκαν από το αλβανικό κράτος ως Ελληνική Μειονότητα.

Οι κάτοικοι των δύο αυτών χωριών κατάφεραν να διατηρήσουν την εθνική τους καταγωγή, τη γλώσσα, τις παραδόσεις και την ορθόδοξη πίστη αναλλοίωτα στο χρόνο. Το ελληνικό σχολείο έκλεισε το 1913 με εντολή του νεοσύστατου Αλβανικού κράτους.

Σε έκθεση του Ελληνικού Προξενείου Αυλώνας προς το Υπουργείο Εξωτερικών, της 9 Μαΐου 1903 αναφέρεται: «Τό χωρίον Ἄρτα μίαν ὥραν τοῦ Αὐλώνος ἀπέχον, οἰκεῖται ὑπό χιλίων κατοίκων ἁπάντων ἑλληνοφώνων καὶ ὀρθοδόξων. Ἡ ἀλβανική γλῶσσα ἐν αὐτῷ εἶναι ἄγνωστος. Ἔχει δύο ἐκκλησίας καὶ σχολεῖον».

Κείμενο – Φωτογραφίες: Σελίδα facebook Νεολαία Βορειοηπειρωτών 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων