19/07/2019 19/07/2019 Από τη πρώτη στιγμή που έφτασαν στις Αρχιεπισκοπές τους τόσο ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος όσο και ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος αναφέρθηκαν στους ισχυρούς δεσμούς που διατηρεί η Ελληνική ομογένεια με την Εκκλησία. Οι νέοι Αρχιεπίσκοποι σε κάθε τους ποιμαντική επίσκεψη σε ενορίες και κοινότητες επικροτούν τις προσπάθειες για τη διατήρηση της...
19 Ιουλίου, 2019 - 8:02
Τελευταία ενημέρωση: 19/07/2019 - 9:31

Η Εκκλησία ενισχύει το εθνικό φρόνημα των Ελλήνων της Διασποράς – Η δέσμευση του Υπουργού Εξωτερικών στους ομογενείς

Διαδώστε:
Η Εκκλησία ενισχύει το εθνικό φρόνημα των Ελλήνων της Διασποράς – Η δέσμευση του Υπουργού Εξωτερικών στους ομογενείς

Από τη πρώτη στιγμή που έφτασαν στις Αρχιεπισκοπές τους τόσο ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος όσο και ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος αναφέρθηκαν στους ισχυρούς δεσμούς που διατηρεί η Ελληνική ομογένεια με την Εκκλησία.

Οι νέοι Αρχιεπίσκοποι σε κάθε τους ποιμαντική επίσκεψη σε ενορίες και κοινότητες επικροτούν τις προσπάθειες για τη διατήρηση της ελληνικής εθνικής συνείδησης μέσα από τη παράδοση και τις αξίες της Ορθοδοξίας.

Από τη πρώτη στιγμή κοντά στον Ελληνισμό ο Αρχιεπ. Αυστραλίας

Για ακόμη μια φορά ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος έδειξε την απλότητα του και την αγάπη του τόσο στα παιδιά όσο και στην Ελληνική λεβεντιά κατά τη διάρκεια της επισκέψεως του στον Ιερό Ναό του Αγίου Στυλιανού. Βασικός στόχος όπως τόνισε κατά την άφιξη του στην Ωκεανία ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος είναι η τόνωση της ελληνικής εθνικής συνείδησης στους ομογενείς. Αυτό βέβαια φάνηκε και στην υποδοχή που του επεφύλαξε ο ελληνισμός της Αυστραλίας με την παρουσία νέων με παραδοσιακές φορεσιές της Κρήτης, αλλά και σε κάθε επίσκεψη που πραγματοποιεί σε πόλεις και ενορίες της αρχιεπισκοπής.

Η αναφορά του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στη τραγωδία της Κύπρου

«Ἡ εἰσβολὴ τοῦ τουρκικοῦ στρατοῦ στὴν Κύπρο σαρανταπέντε χρόνια πρίν, ἡ ἐκτόπιση τῶν κατοίκων της, οἱ ὁποῖοι ἔγιναν πρόσφυγες στὴν ἴδια τους τὴν πατρίδα, καὶ ὁ βίαιος διαχωρισμὸς τῆς νήσου παραμένουν ἕως καὶ σήμερα μία θλιβερὴ ἀδικία» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος στο μήνυμά του με αφορμή την 45η «Μαύρη» Επέτειο της Εισβολής στην Κύπρο. Καταλήγοντας ο Αρχιεπίσκοπος τονίζει ότι:”Ἡ Κύπρος ἀποτελεῖ μὲν ἠθικὸ ζήτημα γιὰ κάθε ἄνθρωπο, περισσότερο ὅμως γιὰ μᾶς, ποὺ μᾶς ἑνώνει μὲ τοὺς ἀδελφοὺς Κυπρίους ἡ κοινὴ πίστη καὶ ἀκόμη τὸ ἴδιο αἷμα”. Τη καλή σχέση που υπάρχει μεταξύ των Ελληνωκυπρίων της Αεμρικής με την Αρχιεπισκοπή επιβεβαίωσε και η πρόσφατη επίσκεψη του του Γενικού Προξένου της Κύπρου στη Νέα Υόρκη κ. Αλέξη Φαίδωνος- Vadet, ο οποίος του παρέδωσε προσωπική συγχαρητήρια επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου κ. Νίκου Αναστασιάδη για την εκλογή και ενθρόνισή του.

Η δέσμευση Δένδια

Τη δέσμευση της Κυβέρνησης ότι θα παρέχει το δικαίωμα ψήφου προς τους Ομογενείς επιβεβαίωσε σε συνέντευξη του στον Εθνικό Κήρυκα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας.

Αναλυτικά τα όσα υποστήριξε σε ερώτημα για το μήνυμα του προς τους Έλληνες της Διασποράς:

«Οι δεσμοί της Ελλάδας με την απανταχού ελληνική Ομογένεια παραμένουν στενοί και ενεργοί. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω. Κι αυτή, ακριβώς, είναι η επιδίωξη της νέας κυβέρνησης και του αρμόδιου υφυπουργού Εξωτερικών, Αντώνη Διαματάρη, που γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα της Ομογένειας και ιδίως στις ΗΠΑ. Η νομοθετική πρόβλεψη για την παροχή της δυνατότητας στους Ελληνες του εξωτερικού να συμμετέχουν στις εκλογές αποτελεί πάγιο αίτημα των ομογενών και δέσμευση της κυβέρνησής μας για σύντομη υλοποίησή της.

Θέλω επίσης, να τους ευχαριστήσω, για την υποστήριξή τους, σε αυτά τα δύσκολα χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης, όπου απέδειξαν, ο καθένας στο μέτρο των δυνατοτήτων του, ότι παραμένουν δίπλα στην πατρίδα, όσο μακριά της κι αν βρίσκονται. Στους νέους μετανάστες της πρόσφατης κρίσης θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να διαμορφώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιστροφή τους. Η πατρίδα τους χρειάζεται για να χτίσουμε μαζί ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας».

Αντώνης Διαμαντάρης: Το κλειδί της ομογένειας στο Υπ. Εξεωτερικών

Προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο Αντώνης Διαματάρης, για τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών, για το χαρτοφυλάκιο του Απόδημου Ελληνισμού.

Η επιλογή του Πρωθυπουργού ήταν στοχευμένη θα έλεγε κανείς μιας και ο κύριος Διαματάρης είναι ένα πρόσωπο κλειδί στην Ομογένεια γνωρίζοντας καλύτερα από τον καθένα τις ισορροπίες, τους λεπτούς χειρισμούς αλλά και τη νοοτροπία των ομογενών στην Αμερική. Με μεγάλη άνεση μάλιστα μπαινοβγαίνει στο State Department , ενώ είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε Ελλάδα και Αμερική προσώπων και καταστάσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τρέφει ιδιαίτερη σχέση στο Άγιο Όρος το οποίο επισκέπτεται συχνά και αγαπάει την Ελλάδα την οποία επισκεπτόταν επίσης συχνά.

Ο κ. Διαματάρης, εκδότης/διευθυντής του «Εθνικού Κήρυκα» από το 1979, έλκει την καταγωγή του από το χωριό Θάνος της Λήμνου και ζει με την οικογένειά του -τη σύζυγό του Λίτσα, την κόρη του Βανέσσα και τον γιο του Ηρακλή- στη Νέα Υόρκη.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων