11/05/2022 11/05/2022 Στο πλαίσιο του εορτασμού στην Τουρκία της εβδομάδας των Βακουφίων το γραφείο της εκπροσώπησης των Κοινοτικών Βακουφίων διοργάνωσε στους αύλειους χώρους του Ιερού Ναού της Παναγίας της Μεγαλωνύμου Κοινότητας Σταυροδρομίου φωτογραφική έκθεση με θέμα «Η πολιτιστική κληρονομιά των Κοινοτικών μας Βακουφίων στο Σταυροδρόμι» με τα μεγαλοπρεπή και γεμάτα ιστορικό περιεχόμενο ακίνητα και Ναούς που βρίσκονται...
11 Μαΐου, 2022 - 14:44
Τελευταία ενημέρωση: 11/05/2022 - 14:58

Η Πολιτιστική Κληρονομιά των Μειονοτικών Βακουφίων στο Πέρα

Διαδώστε:
Η Πολιτιστική Κληρονομιά των Μειονοτικών Βακουφίων στο Πέρα

Στο πλαίσιο του εορτασμού στην Τουρκία της εβδομάδας των Βακουφίων το γραφείο της εκπροσώπησης των Κοινοτικών Βακουφίων διοργάνωσε στους αύλειους χώρους του Ιερού Ναού της Παναγίας της Μεγαλωνύμου Κοινότητας Σταυροδρομίου φωτογραφική έκθεση με θέμα «Η πολιτιστική κληρονομιά των Κοινοτικών μας Βακουφίων στο Σταυροδρόμι» με τα μεγαλοπρεπή και γεμάτα ιστορικό περιεχόμενο ακίνητα και Ναούς που βρίσκονται στον ευρύτερο τομέα του Σταυροδρομίου και ανήκουν στις Χριστιανικές και Εβραϊκές Κοινότητες της Πόλης.

Όπως είναι γνωστό «Βακούφια» ονομάζονται τα ευαγή ιδρύματα με σκοπό την αγαθοεργία, υφίστανται από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τα Χριστιανικά μαζί με τα Μουσουλμανικά αποτελούν τον κορμό βοήθειας και στήριξης προς τον παράγοντα άνθρωπο.

Το 2004 με την δυνατότητα που έδωσε ο σχετικός νόμος και οι πολιτικές συγκυρίες συνενώθηκαν οι εκπρόσωποι των μη Μουσουλμανικών Κοινοτικών Βακουφίων και ίδρυσαν την «ένωση των Κοινοτικών Βακουφίων» με σκοπό την καλύτερη εκπροσώπηση και προστασία τους έναντι του κράτους. Επί πλέον η ένωση συμμετέχει και στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας «ως πολιτιστική συνεργασία», δείχνοντας ότι οι κοινότητες είναι παρούσες εκτός από την οικονομική και στην πολιτιστική δράση.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Υφυπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού κ. Αχμέτ Μισμπάχ Ντεμιρτζάν, ο οποίος και εγκαινίασε την έκθεση.

Επίσης λόγω απουσίας της ΑΘΠ του Οικουμενικού μας Πατριάρχη που βρίσκεται στο εξωτερικό παραβρέθηκε και τον εκπροσώπησε ο Πατριαρχικός Επίτροπος Γέρων Μητροπολίτης Δέρκων κ. Απόστολος. Επίσης παραβρέθηκαν ο Αρχιερατικός Προϊστάμενος της περιοχής μας Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τράλλεων κ. Βενιαμίν.

Παραβρέθηκαν ο Έπαρχος Σταυροδρομίου, ο Δήμαρχος Σταυροδρομίου, εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Βακουφίων, ο Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη κ. Σταύρος Χριστοδουλίδης, Οφικίαλλοι του Θρόνου, υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι των Χριστιανικών και Εβραϊκών Κοινοτήτων, όπως Ρωμιοί, Αρμένιοι, Ασσύριοι, Κελντανί και Εβραίοι.

Στην αρχή ως οικοδεσπότης απευθύνθηκε στους παραβρισκόμενους ο Πρόεδρος του ΣΥΡΚΙ και Πρόεδρος της Μεγαλωνύμου Κοινότητας Σταυροδρομίου Γιώργος Παπαλιάρης, ο οποίος τόνισε ότι «το Σταυροδρόμι ήταν η μεγαλύτερη περιοχή όπου διέμεναν Ρωμιοί» και ότι σε αυτήν «υφίστανται πολλά γνωστά και άγνωστα πολιτιστικά δεδομένα των Ρωμιών».

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας, όπου γίνεται η έκθεση, και ευχαρίστησε τον σημερινό Υφυπουργό Τουρισμού και Πολιτισμού κ. Αχμέτ Μισμπάχ Ντεμιρτζάν, που ως Δήμαρχος του Πέρα βοήθησε στην έκδοση της άδειας επιδιόρθωσης του χώρου μετά από την καταστροφή που υπέστη από πυρκαγιά. Συμπλήρωσε όμως πως αν και μέχρι σήμερα λόγω οικονομικών δυσχερειών η επισκευή δεν πραγματοποιήθηκε, όταν αυτό θα γίνει κατορθωτό θα είμαστε ικανοποιημένοι καθώς θα αφήσουμε ένα ακόμα πολιτιστικό έργο.

Τέλος ο κ. Παπαλιάρης αναφερόμενος στα Βακούφια ζήτησε από το Κράτος την δυνατότητα συνένωσης των Βακουφικών διοικήσεων σε μία για την καλύτερη εκπροσώπηση και διοίκηση τους και σημείωσε ότι για τον λόγο αυτό έχουμε διαβουλεύσεις με την Πολιτεία. Αιτιολόγησε δε την άποψη του λέγοντας ότι «Η κληρονομιά αυτή που πρέπει να προστατεύσουμε δεν ανήκει μόνο στην μικρή μας Κοινότητα αλλά είναι πολιτιστικός πλούτος της χώρας μας».

Και κατέληξε «Οι χώροι αποκτούν νόημα με τους ανθρώπους που ζούνε σε αυτούς. Ελπίζω ότι ως μειονοτικές κοινότητες, των οποίων οι πληθυσμοί έχουν μειωθεί δραματικά, θα συνεχίσουμε για πάρα πολλά χρόνια καθώς θα ζούμε εδώ να προσφέρουμε και να είμαστε αποδοτικοί στην χώρα μας».

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος των «Κοινοτικών Βακουφίων» κ. Τζαν Ουστάμπασι, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον θεσμό των Ευαγών Ιδρυμάτων και στην βοήθεια που προσφέρουν. Σημείωσε την αξία της πολιτιστικής κληρονομιά που παρέχουν τα 167 Βακούφια των Κοινοτήτων στην χώρα καθώς και στον ιστορικό τους πλούτο.

Επίσης στο βήμα ανέβηκε ο Δήμαρχος Σταυροδρομίου κ. Χαϊντάρ Αλί Γιλντίζ και ο Έπαρχος Σταυροδρομίου Μουσταφά Ντενίζ Ελλί. Ο πρώτος μίλησε για τον παράγοντα της αδελφοσύνης που συντελεί στην εύρυθμη συνύπαρξη των πολιτών. Ενώ ο δεύτερος τόνισε την σημασία των πολιτιστικών μνημείων και σημείωσε τον μεγάλο αριθμό αυτών που υπάρχουν στο Σταυροδρόμι και τα οποία «πρέπει να τα κρατήσουμε στην ζωή και να τα παραδώσουμε στις επερχόμενες γεννιές».

Εν κατακλείδι τον λόγο πήρε ο Υφυπουργός κ. Μπισμπάχ και σημείωσε την σπουδαιότητα της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ανάγκη διατήρησης αυτών των ιστορικών μνημείων. Υποστήριξε ότι η δύναμη του Υπουργείου προέρχεται από τα Βακούφια καθώς και από τις επιδιορθώσεις όλων αυτών. Επεσήμανε δε ότι δεν γίνονται διακρίσεις και προστατεύονται όλα εφόσον ζούμε μαζί. Στην συνέχεια δήλωσε ότι ο «πολιτισμός των Βακουφίων» περνά μέσα από αυτά και ζήτησε από όλους «όλοι οι πολιτισμοί να διατηρηθούν στη ζωή». Τέλος υποστήριξε ότι «η Πόλη γεννά πολιτισμούς, χωρίς θρησκευτικές και εθνοτικές διαφορές» και αναφέρθηκε στο Σταυροδρόμι με την πληθώρα των πολιτιστικών στοιχείων λέγοντας «εάν δεν υπήρχαν αυτά μέσα στην αγκαλιά της Πόλης, δεν θα υπήρχε Πόλης».

Πηγή: Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων