28/01/2021 28/01/2021 Η τελετή των εγκαινίων του νέου οικήματος της Ποντιακής Αδελφότητος Νοτίου Αυστραλίας, η οποία ιδρύθηκε το 1958 και υπήρξε ο πρώτος Ποντιακός οργανισμός στη Νότιο Αυστραλία, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 24 Ιανουαρίου. Τα μέλη της Ποντιακής Αδελφότητος, η έδρα της οποίας βρίσκεται στην περιοχή Pennington της Αδελαΐδος (674 Torrens Road), αναγνώρισαν την ανάγκη αντικαταστάσεως της παλαιάς...
28 Ιανουαρίου, 2021 - 11:43
Τελευταία ενημέρωση: 28/01/2021 - 10:45

Νότια Αυστραλία: Εγκαίνια και αγιασμός της νέας αίθουσας των Ποντίων

Διαδώστε:
Νότια Αυστραλία: Εγκαίνια και αγιασμός της νέας αίθουσας των Ποντίων

Η τελετή των εγκαινίων του νέου οικήματος της Ποντιακής Αδελφότητος Νοτίου Αυστραλίας, η οποία ιδρύθηκε το 1958 και υπήρξε ο πρώτος Ποντιακός οργανισμός στη Νότιο Αυστραλία, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 24 Ιανουαρίου.

Τα μέλη της Ποντιακής Αδελφότητος, η έδρα της οποίας βρίσκεται στην περιοχή Pennington της Αδελαΐδος (674 Torrens Road), αναγνώρισαν την ανάγκη αντικαταστάσεως της παλαιάς και γηρασμένης πλέον  αίθουσας εκδηλώσεων και έφεραν εις πέρας, σε πλήρη σύμπνοια, την οικοδόμηση του νέου οικήματος.

Η τελετή της επισήμου ενάρξεως λειτουργίας της νέας αίθουσας άρχισε με Αγιασμό, τον οποίο τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σινώπης κ. Σιλουανός, βοηθούμενος από τον Ποντιακής καταγωγής π. Χρήστο Τσορακλίδη, τον π. Παναγιώτη Κουβούση, Ιερατικώς Προϊστάμενο της γειτονικής Ιεράς Μονής Αγίου Νεκταρίου, και τον π. Ιερεμία Krieg, Εφημέριο της Μονής, του οποίου η Πρεσβυτέρα είναι, επίσης, Ποντιακής καταγωγής.

Ο Θεοφιλέστατος κ. Σιλουανός μίλησε με αγάπη για τον Πόντο και εξέφρασε την τιμή, την οποία νοιώθει από το γεγονός ότι η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τον κατέστησε Επίσκοπο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Σινώπης, η οποία υπήρξε πρωτεύουσα του Πόντου. Επίσης, απέτισε φόρο τιμής στη διαχρονική δυνατή μαρτυρία της Ορθοδόξου πίστεως, την οποία έδωσαν οι Πόντιοι Ρωμηοί καθ’ όλη τη διάρκεια της γεμάτης μνήμες, πόνο, βάσανα και ηρωισμούς ενδόξου ιστορίας τους.

Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Charles Sturt κ. Kelly Thomas, ο οποίος βοήθησε στην πραγματοποίηση του έργου εξ επόψεως των απαιτουμένων από τη Δημοτική Αρχή διαδικασιών.

Σε αναγνώριση της συνεισφοράς τους στο έργο της Αδελφότητος ή/και στην ανάδειξη της Ποντιακής ιστορίας γενικότερα και της Ποντιακής Γενοκτονίας ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ποντιακής Αδελφότητος απένειμε τον τίτλο του επιτίμου μέλους της Αδελφότητος στον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Σινώπης κ. Σιλουανό, στον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Kelly Thomas, στον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος εν Νοτίω Αυστραλία κ. Γεώργιο Ψιάχα, ο οποίος τιμά και στηρίζει με την παρουσία του πολλές εκδηλώσεις της Ποντιακής Αδελφότητος, στον ομοσπονδιακό βουλευτή της περιφερείας Αδελαΐδος κ. Ευστάθιο Γεωργανά, ο οποίος έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της Ποντιακής Γενοκτονίας ενώπιον του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Αυστραλίας, στον πρώην Πρόεδρο της Πολιτειακής Βουλής Νοτίου Αυστραλίας κ. Michael Atkinson, κατόπιν προτάσεως του οποίου το Κοινοβούλιο της Νοτίου Αυστραλίας αναγνώρισε επισήμως και καταδίκασε την Ποντιακή Γενοκτονία, και στο ζεύγος John και Valerie Little, οι οποίοι έχουν δημοσιεύσει σημαντική ακαδημαϊκή έρευνα και εργασία για την Ποντιακή ιστορία.

Παρών στην τελετή ήταν και ο κ. Παναγιώτης Στεφανίδης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, ο οποίος μετέβη στην Αδελαϊδα από τη Μελβούρνη επί τούτου και για να στηρίξει τις προσπάθειες της Ποντιακής Αδελφότητος Νοτίου Αυστραλίας.

Παρά τις δυσκολίες που ανέκυψαν, αφ’ ενός από τους περιορισμούς εξ αιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, και αφ’ ετέρου λόγω της πολλής ζέστης με θερμοκρασία 43 βαθμών Κελσίου, οι αφοσιωμένοι εθελοντές της Αδελφότητος κατόρθωσαν να προσφέρουν ένα υπέροχο φαγητό στη σούβλα, που το απόλαυσαν οι 200 περίπου παρευρεθέντες προσκεκλημένοι. Τη φοβερή ζέστη αψήφησαν και οι χορευτές των χορευτικών συγκροτημάτων (παιδικού και ενηλίκων, συμπεριλαμβανομένων και μερικών Αυστραλογεννημένων Ποντίων 5ης γενεάς) της Ποντιακής Αδελφότητος, οι οποίοι παρουσίασαν ένα εντυπωσιακό πράγματι πρόγραμμα με παραδοσιακούς λεβέντικους ποντιακούς χορούς.

Η εκδήλωση είχε τεράστια επιτυχία και υπήρξε σημαντικό ορόσημο στην ιστορία της Ποντιακής Αδελφότητος Νοτίου Αυστραλίας.

Η νέα αίθουσα εκδηλώσεων θα αποτελέσει την υλική βάση, η οποία θα βοηθήσει στην εκπλήρωση του σκοπού της Ποντιακής Αδελφότητος να διαφυλάξει τον θησαυρό της Ρωμαίικης Ποντιακής κληρονομιάς και να τον παραδώσει ανόθευτο στις επόμενες γενιές των Ποντίων Ρωμηών.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων