27/03/2022 27/03/2022 Με κάθε επισημότητα εορτάστηκε από την παροικία του Καΐρου ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου στον κοινοτικό Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Ημέρα που αντιπροσωπεύει για τους απανταχού Έλληνες και Κύπριους την κορυφαία Θεομητορική εορτή της Χριστιανοσύνης, με την ανάμνηση της χαρμόσυνης αναγγελίας από τον αρχάγγελο Γαβριήλ προς...
27 Μαρτίου, 2022 - 11:36

Ο Ελληνισμός του Καΐρου εόρτασε την διπλή εορτή της 25ης Μαρτίου

Διαδώστε:
Ο Ελληνισμός του Καΐρου εόρτασε την διπλή εορτή της 25ης Μαρτίου

Με κάθε επισημότητα εορτάστηκε από την παροικία του Καΐρου ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου στον κοινοτικό Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Ημέρα που αντιπροσωπεύει για τους απανταχού Έλληνες και Κύπριους την κορυφαία Θεομητορική εορτή της Χριστιανοσύνης, με την ανάμνηση της χαρμόσυνης αναγγελίας από τον αρχάγγελο Γαβριήλ προς την Παρθένο Μαρία ότι πρόκειται να γεννήσει τον Υιό του Θεού, αλλά και χαρμόσυνη ημέρα γιορτής και τιμής για την επέτειο της εθνικής μας παλιγγενεσίας που συμπληρώνει φέτος 201 χρόνια.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου κ. Νικόδημος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και της Δοξολογίας πλαισιούμενος από τον Μέγα Εκκλησιάρχη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Στέφανο και τους Πανοσιολογιώτατους Αρχιμανδρίτες Ιωακείμ και Παϊσιο, ενώ έψαλε ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Γιάννης Κούντριας και ο ψάλτης κ. Ηλίας Σεμάαν.

Οι Πρόσκοποι του Καΐρου υπό την καθοδήγηση του Αρχηγού τους κ. Γιάννη Μελαχροινούδη και των βαθμοφόρων του Σώματος έστεκαν παρατεταγμένοι σε σειρά μέσα στον Ιερό Ναό προσφέροντας άξια υπηρεσία, τηρώντας την τάξη και αποδίδοντας τιμές. Επίσης και οι μαθητές της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου Σχολής κρατούσαν με καμάρι τις Ελληνικές σημαίες μπροστά από το Ιερό, φορώντας παραδοσιακές στολές από διάφορα μέρη της πατρίδας μας.

Ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Κάϊρο κ. Νικόλαος Γαριλίδης μετέφερε στους παριστάμενους το εορταστικό μήνυμα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου αναφέροντας ότι «ενάντια στον συσχετισμό της δύναμης και τις βεβαιότητες της εποχής ο Ελληνισμός αναδύθηκε, σχεδίασε και εκπλήρωσε το δικό του πεπρωμένο. Η Ομογένεια κυοφόρησε σε μεγάλο βαθμό την επανάσταση του 1821. Εμβληματικές μορφές του πνεύματος όπως ο Ρήγας Φεραίος και ο Αδαμάντιος Κοραής αφύπνισαν και συνένωσαν με τις ιδέες και το παράδειγμά τους τις δυνάμεις ενός υπόδουλου λαού».

Ο Κύπριος Πρέσβης στο Κάιρο κ. Όμηρος Μαυρομάτης στην συνέχεια μίλησε από καρδιάς λέγοντας ότι «και για εμάς τους Κύπριους η 25η Μαρτίου είναι εθνική εορτή και στην Κύπρο πραγματοποιούνται σήμερα σχολικές παρελάσεις» Και συνέχισε λέγοντας ότι είναι πραγματικά συγκινητικό όταν βλέπουμε την νεολαία να συνεχίζει αυτή την παράδοση. Κλείνοντας ανέφερε ότι είναι χαρούμενος που μπορούμε να γιορτάσουμε μαζί όπως είπε, αυτή την υπέροχη μέρα για τον Ελληνισμό και αναφώνησε Ζήτω το Έθνος Ζήτω η Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής ξεκίνησε τον λόγο του λέγοντας ότι «όταν τέθηκε το ερώτημα στους παππούδες μας , τι θα γίνει με την σκλαβιά, αυτοί απάντησαν Ελευθερία η Θάνατος» Και αυτό το μήνυμα άντεξε όπως είπε 200 χρόνια και θα το ξαναπούνε άμα χρειαστεί είτε οι Έλληνες της Ελλάδος είτε θα το πούνε οι Έλληνες του εξωτερικού. Ο κ. Καβαλής αναφέρθηκε με σκληρή γλώσσα και για τους «μεγάλους αυτού του κόσμου» που όπως είπε δύο χρόνια πριν δεν αντελήφθησαν πόσο αδύναμοι ήταν για να αντιμετωπίσουν μια πανδημία που στοίχησε ζωές και συνεχίζουν σήμερα με δική τους ευθύνη να σκοτώνουν αθώους ανθρώπους. Και ευχήθηκε σύντομα να υπάρχει ένα τέλος για αυτό το απίστευτο όπως είπε γεγονός του 21ου αιώνα.

Στην συνέχεια ακολούθησε η καθιερωμένη παρέλαση στον προαύλιο χώρο της Εκκλησίας με τους Προσκόπους και τους μαθητές των Ελληνικών Σχολείων να παρελαύνουν μπροστά από τους επισήμους τιμώντας το μήνυμα και το νόημα της γιορτινής ημέρας. Ιδιαίτερα συγκινημένοι οι γονείς των μικρών μαθητών που δεν σταματούσαν να τους καμαρώνουν και να τους φωτογραφίζουν.

Στον χώρο του Προσκοπείου είχαν στηθεί τα τραπέζια και περίμεναν όλους για το φιλόξενο και πλούσιο κέρασμα ένεκα της ημέρα προσφορά της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου. Ο καιρός ήταν γλυκός και φωτεινός και όλοι απόλαυσαν την ηλιόλουστη μέρα ανταλλάσσοντας ευχές και φιλικές κουβέντες.

Στην εορταστική επετειακή ημέρα παρέστησαν ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Νικόλαος Γαριλήδης, η Γενική Πρόξενος κα Μαρία Ζήση, ο Έλληνας ΑΚ.ΑΜ Πλοίαρχος ΠΝ κ. Γιώργος Χατζής και ο βοηθός του Επισμηναγός κ. Κωνσταντίνος Πετρούλης, όπως και μέλη της διπλωματικής μας αποστολής.

Τη Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Πρέσβης κ. Όμηρος Μαυρομάτης και ο Πρόξενος κ. Αριστόδημος Ασσιώτης

Παρέστησαν επίσης εκπροσωπώντας την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου ο Πρόεδρος κ. Χρήστος Καβαλής, ο Αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Γκουνστέιν, η Γενική Γραμματέας κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, και οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ. Ανδρέας Ρούσσος , Λεωνίδας Φοντριέ και Στέλιος Χαλκιάς.

Την γιορτινή ημέρα τίμησαν με την παρουσία τους και τα Σωματεία της Παροικίας με τον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Καΐρου να εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Ρεκτσίνη, την Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ελληνίδων Κυριών Καΐρου από την Πρόεδρο κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, την Αντιπρόεδρο κ. Βασω Γαζή, και την Γραμματέα κα Κάτια Καζακάκου , το Ορθόδοξο Πατριαρχικό Κέντρο από τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Ζουμπουλίδη, και την Χιακή Αδελφότητα από τον Πρόεδρο κ. Λάμπρο Μπενοβία και την Γραμματέα κα Θεανώ Μπενοβία.

Τους μαθητές της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου Σχολής συνόδευσαν οι Διευθυντές των Σχολών κ.κ. Βασίλης Λάγιος και Γιώργος Κοκορέλης όπως και πλήθος εκπαιδευτικών. Επίσης, παραβρέθηκε ο Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος και η Οικονομική Διευθύντρια του Ε.Π.Κ.Κ. κα Κωνσταντίνα Γεδεών.

Περισσότερες φωτογραφίες:

 

Πηγή: Ελληνική Κοινότητα Καΐρου

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων