18/05/2020 18/05/2020 Με τίτλο: «Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Εμείς δεν ξεχνάμε», η Ελληνική Κοινότητα Ορθοδόξων της Βενετίας έκανε μια ανάρτηση στο facebook, για να δείξει ότι ούτε στη γειτονική χώρα οι Έλληνες ξεχνούν τη γενοκτονία των Ποντίων αδελφών μας. Αναφέρουν, μάλιστα, ένα περιστατικό που αναφέρεται στο βιβλίο: «Η γενοκτονία των Χριστιανών» του Benny Morris. «Πλησιάζει η...
18 Μαΐου, 2020 - 16:14
Τελευταία ενημέρωση: 18/05/2020 - 21:31

Οι Έλληνες της Βενετίας δεν ξεχνούν τους Πόντιους

Διαδώστε:
Οι Έλληνες της Βενετίας δεν ξεχνούν τους Πόντιους

Με τίτλο: «Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Εμείς δεν ξεχνάμε», η Ελληνική Κοινότητα Ορθοδόξων της Βενετίας έκανε μια ανάρτηση στο facebook, για να δείξει ότι ούτε στη γειτονική χώρα οι Έλληνες ξεχνούν τη γενοκτονία των Ποντίων αδελφών μας.

Αναφέρουν, μάλιστα, ένα περιστατικό που αναφέρεται στο βιβλίο: «Η γενοκτονία των Χριστιανών» του Benny Morris.

«Πλησιάζει η επέτειος της 19ης Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Τα βιβλία ιστορίας ανασύρουν ιστορίες πρωτάκουστης βίας, που μου βαραίνουν την ψυχή.  Κι όμως είναι απαραίτητο να θυμόμαστε: είναι ένα ηθικό καθήκον απέναντι σε εκείνους που σφαγιάστηκαν.
Κάθε γενοκτονία έχει τους δικούς της δολοφόνους: Οσμάν (στην φωτογραφία), ο σφαγέας του Πόντου, ένας από τους πιο άγριους. Θα σας υπενθυμίσω μόνο ένα περιστατικό (από τα εκατοντάδες που υπήρξαν). Το 1920, ο Τοπάλ Οσμάν ήταν δήμαρχος στην Κερασούντα, όπου ζούσε μια εύρωστη κοινότητα των Ελλήνων του Πόντου, απόγονοι του ιδρυτή της πόλης.

Τη νύχτα μεταξύ 13ης και 14ης Αυγούστου του 1920 ο Οσμάν λεηλάτησε αρκετά χωριά και φυλάκισε όλους τους χριστιανούς άντρες. Οι γυναίκες, στο έλεος των πρώην πολιτοφυλάκων, βιάστηκαν.

Για να ελευθερωθούν οι άνδρες απαιτήθηκαν λύτρα ύψους 300 χιλιάδων τουρκικών λιρών. Οι γυναίκες έκαναν τα πάντα, για να πουλήσουν τα αγαθά τους, καρπούς εργασίας πολλών γενεών, με μοναδικό στόχο να καταφέρουν να πληρώσουν. Αυτή υπήρξε η οικονομική και επιχειρηματική καταστροφή των Ελλήνων. Ο Οσμάν διασκέδαζε να σκοτώνει 5-6 Χριστιανούς κάθε νύχτα! Όποιος σωζόταν, βέβαια, δεν ξέφευγε από τις μετέπειτα απελάσεις που διέταξε ο Μουσταφά Κεμάλ».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων