30/01/2019 30/01/2019 Η κα Έρση Απατζή Καλφόγλου είναι καθηγήτρια Ιατροδικαστικών Επιστημών σε Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. «Η Πόλη είναι ο χώρος που ζούμε, που αγαπάμε. Η Κωνσταντινούπολη είναι ο χώρος που μεγαλώσανε οι προπαπαππούδες μας. Πώς αλλιώς μπορώ να εκφραστώ γι αυτόν τον χώρο που γεννήθηκα μεγάλωσα, γέννησα και μεγάλωσα τα παιδιά μου και ελπίζω να είμαι για...
30 Ιανουαρίου, 2019 - 11:07

“Οι Ρωμιοί της Πόλης: Υπάρχουμε και θα υπάρχουμε”

Διαδώστε:
“Οι Ρωμιοί της Πόλης: Υπάρχουμε και θα υπάρχουμε”

Η κα Έρση Απατζή Καλφόγλου είναι καθηγήτρια Ιατροδικαστικών Επιστημών σε Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. «Η Πόλη είναι ο χώρος που ζούμε, που αγαπάμε. Η Κωνσταντινούπολη είναι ο χώρος που μεγαλώσανε οι προπαπαππούδες μας. Πώς αλλιώς μπορώ να εκφραστώ γι αυτόν τον χώρο που γεννήθηκα μεγάλωσα, γέννησα και μεγάλωσα τα παιδιά μου και ελπίζω να είμαι για πάντα εκεί;» δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής μην κρύβοντας την αγάπη της για τον τόπο.

«Δεν περνάμε μέρες αριθμητικής άνθισης διότι είμαστε πάρα πολύ λίγοι οι Ρωμιοί που μείναμε στην Κωνσταντινούπολη» σημειώνει επισημαίνοντας όμως πως «αυτοί που είμαστε εκεί, αν και ο αριθμός είναι μικρός, είναι μια σημαντική μερίδα ανθρώπων που δουλεύει για την ύπαρξη της μειονότητας της Πόλης». «Έχοντας την αποδοχή και την στήριξη των Τούρκων πολιτών;» την ρωτάμε για να απαντήσει πως: «Τώρα πια δεν δημιουργεί η Ελληνική Μειονότητα οποιαδήποτε σημαντική παρουσία προς τον Τούρκο Πολίτη ή το ίδιο το κράτος της Τουρκίας, έτσι όπως ήταν παλιότερα. Επιπλέον και πολιτικά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν είναι στην χειρότερη τους εποχή. Βεβαιότατα η πολιτική κατάσταση πάντοτε και οι σχέσεις των δύο χωρών επηρεάζει τις μειονότητες έτσι κι αλλιώς.»

Σύμφωνα με την κα Έρση Απατζή Καλφόγλου οι Ρωμιοί θεωρούν ευτύχημα το να είναι καλές οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, πολιτικά, έτσι ώστε να μπορούν να έχουν , καλές σχέσεις κοινωνικά, πολιτιστικά κ.α. Όσον αφορά στην στήριξη που θα επιθυμούσαν από την Ελλάδα; «Ειδικά στήριξη για ένα συγκεκριμένο τομέα δεν χρειαζόμαστε. Έχουμε στήριξη και από την Εκκλησία και από την Ελλάδα και από όποιον Φορέα χρειαζόμαστε. Δεν θα ζητούσα κάτι επιπλέον. Να συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε την ελληνικότητα, το ελληνικό πνεύμα και όλα τα σχετικά αυτό μας ενδιαφέρει.» απαντά εξηγώντας πως «Η συρρίκνωση δεν είναι το καλύτερο. Δεν υπάρχουν εναλλακτικές παρέες για τα παιδιά και οι σχέσεις μεταξύ των νέων μέσα στην μειονότητα είναι περιορισμένες. Αυτό είναι ένα από τα θέματα που αντιμετωπίζουμε. Όμως, υπάρχουμε και θα υπάρχουμε.» δηλώνει στέλνοντας το δικό της μήνυμα για την παρουσία της Ελληνικής Κοινότητας στην Πόλη των πόλεων.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων