03/08/2022 04/08/2022 Στις 22-24 Ιουλίου 2022 πραγματοποιήθηκε στο Ζγκόρζελετς το 24ο Φεστιβάλ Eλληνικού τραγουδιού. Την παραμεθόρια πόλη επισκέπτονταν όλοι όσοι αισθάνονταν συνδεδεμένοι με τον Eλληνικό πολιτισμό. Ήταν μια γιορτή όλων των Ελλήνων που ζουν στο Ζγκόρζελετς και γύρω από αυτό, καθώς και όσων συνδέονται με αυτόν τον τόπο στην Πολωνία, την Ελλάδα, τη Γερμανία και άλλες χώρες...
03 Αυγούστου, 2022 - 21:05
Τελευταία ενημέρωση: 04/08/2022 - 2:10

Πολωνία: Αντιπροσωπεία του Δήμου Νάουσας στην Ορθόδοξη κοινότητα του Ζγκόρζελετς

Διαδώστε:
Πολωνία: Αντιπροσωπεία του Δήμου Νάουσας στην Ορθόδοξη κοινότητα του Ζγκόρζελετς

Στις 22-24 Ιουλίου 2022 πραγματοποιήθηκε στο Ζγκόρζελετς το 24ο Φεστιβάλ Eλληνικού τραγουδιού. Την παραμεθόρια πόλη επισκέπτονταν όλοι όσοι αισθάνονταν συνδεδεμένοι με τον Eλληνικό πολιτισμό.

Ήταν μια γιορτή όλων των Ελλήνων που ζουν στο Ζγκόρζελετς και γύρω από αυτό, καθώς και όσων συνδέονται με αυτόν τον τόπο στην Πολωνία, την Ελλάδα, τη Γερμανία και άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Το επίσημο μέρος του φεστιβάλ ξεκίνησε παραδοσιακά την Παρασκευή στο πάρκο του Ιγκνάτσι Γιαν Παντερέφσκι, στο μνημείο των 6500 στρατιωτών του 4ου Σώματος του Ελληνικού στρατού που στάθμευσαν στην περιοχή του σημερινού Ζγκόρζελετς (τότε μέρος του Görlitz) μεταξύ 1916 και 1919. Οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με μια πομπή από το χορευτικό και μουσικό συγκρότημα «Γενίτσαροι και Μπούλες» από την αδελφοποιημένη με το Ζγκόρζελετς πόλη της Νάουσας.

Μετά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και της Πολωνίας, πραγματοποιήθηκαν αναμνηστικές ομιλίες από τον Διευθυντή του Φεστιβάλ Νικόλαο Ρουσκέτο, τον Δήμαρχο του Ζγκόρζελετς Ραφαλ Γκρονιτς και την Αντιδήμαρχο Νάουσας Δώρα Μπαλτατζίζου. Στο τέλος, η Μικρή Δοξολογία τελέστηκε από τον εφημέριο της ορθόδοξης ενορίας του Ζγκόρζελετς, π. Μάρκο Μπονιφατιούκ. Ένα άλλο αποκορύφωμα της ημέρας της Παρασκευής ήταν το «ελληνικό γλέντι» στην ταβέρνα «Νάουσα».

Η Ελληνική και η Πολωνική μουσική κυριάρχησαν στη σκηνή του αμφιθεάτρου της πόλης καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Το μουσικό σύνολο «Ορφέας» του Νικόλα Ρουσκέτου γιόρτασε τα 40 χρόνια καλλιτεχνικού έργου.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, αντιπροσωπεία από την Νάουσα, με επικεφαλής την Αντιδήμαρχο Νάουσας Δώρα Μπαλτατζίζου, τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Νάουσας Κώστα Χατζηστυλλή και καλλιτέχνες της μουσικής συνοδείας επισκέφθηκαν την Ορθόδοξη Ενορία στο Ζγκόρζελετς.

Την Κυριακή, στον κατώτερο όροφο του Ορθόδοξου ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο οποίος βρίσκεται υπό κατασκευή, η Ελληνική αντιπροσωπεία έγινε δεκτή από τον ιερέα της ενορίας, πατέρα Μάρκο Μπονιφάτιουκ. Ο ίδιος εξοικείωσε εν συντομία τους προσκεκλημένους με τις ιδιαιτερότητες της τοπικής ορθόδοξης κοινότητας, η οποία συνδέεται με τους Έλληνες και την Ελλάδα από τις απαρχές της. Παρέδωσε στον δήμαρχο μια εικόνα και δώρα που σχετίζονται με την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Πολωνία. Η κυρία Δώρα Μπαλτατζήζου παρέδωσε δώρα που αφορούν την πόλη της Νάουσας.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι θα ενημερώσει τις αρχές της πόλης της για τις δυσκολίες της Ορθόδοξης κοινότητας του Ζγκόρζελετς στην ανέγερση του νέου ναού. Στο τέλος, οι Έλληνες επισκέφθηκαν την ξύλινη εκκλησία, η οποία λόγω του μικρού μεγέθους της μένει όλο και περισσότερο αχρησιμοποίητη τις Κυριακές. Θαύμαζαν την ομορφιά και την απλότητά του.

Το Φεστιβάλ Ελληνικού τραγουδιού που ακολούθησε στο Ζγκόρζελετς ήταν μια απόδειξη της συνέχισης της ύπαρξης του ελληνικού πολιτισμού στην πόλη του Λουζάτικου Νεϊσέ.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων