08/06/2021 08/06/2021 Η δράση ενός Έλληνα ιερέα σε κεντρικό προάστειο του Σύδνεϋ, με απήχηση πολύ πέραν των ορίων της ελληνικής παροικίας, αποτελεί αντικείμενο φωτογραφικής έκθεσης που παρουσιάζεται αυτή την περίοδο στο Πανεπιστήμιο Macquarie. BY THEMI KALLOS – SBS GREEK Πρόκειται για τον Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Ζορμπαλά, ο οποίος για πάνω από 30 χρόνια υπηρετεί ως ο ιερατικώς προϊστάμενος...
08 Ιουνίου, 2021 - 19:10
Τελευταία ενημέρωση: 08/06/2021 - 19:14

Πώς Έλληνας ιερέας έχει κατακτήσει προάστειο του Σύδνεϋ

Διαδώστε:
Πώς Έλληνας ιερέας έχει κατακτήσει προάστειο του Σύδνεϋ

Η δράση ενός Έλληνα ιερέα σε κεντρικό προάστειο του Σύδνεϋ, με απήχηση πολύ πέραν των ορίων της ελληνικής παροικίας, αποτελεί αντικείμενο φωτογραφικής έκθεσης που παρουσιάζεται αυτή την περίοδο στο Πανεπιστήμιο Macquarie.

BY THEMI KALLOS – SBS GREEK

Πρόκειται για τον Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Ζορμπαλά, ο οποίος για πάνω από 30 χρόνια υπηρετεί ως ο ιερατικώς προϊστάμενος στον Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Newtown και έχει καθιερώσει την προσφορά γευμάτων σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Το έργο του πατρός Νεκταρίου συγκίνησε την γνωστή ομογενή φωτογράφο Έφη Αλεξάκη η οποία προσπάθησε να το αναδείξει μέσα από τον φακό της.

Οι φωτογραφίες της αποτελούν μέρος ομαδικής έκθεσης που λειτουργεί στην Πινακοθήκη του Πανεπιστημίου, Macquarie University Art Gallery. Πλην της κυρίας Αλεξάκη συμμετέχουν οι ομογενείς φωτογράφοι Maryanne Χριστοδούλου, Ειρήνη Κόνομου, Γιάννης Δραμιτινός και Τρύφωνας (Tom) Ψωμότραγος.

Η έκθεση είναι ανοικτή για το κοινό έως τις 18 Ιουνίου. Επιμελητής είναι ο ιστορικός ερευνητής Λέοναρντ Γιανιζέφσκι. Πληροφορίες δίνονται στον αριθμό 02-9850-7437.

Έφη Αλεξάκη

Μιλώντας στο πρόγραμμά μας η Έφη Αλεξάκη τόνισε την συγκίνησή της για την πρωτοβουλία τους πατρός Νεκταρίου, τους συνεργάτες του, αλλά και το αίσθημα της κοινότητας που έχει αναπτυχθεί.

Σύμφωνα με την μαρτυρία της κυρίας Αλεξάκη, στην αρχή, πριν τρεις δεκαετίες, την βοήθεια δέχονταν άτομα ελληνικής καταγωγής. Σήμερα όμως προσέρχονται άνθρωποι διαφόρων εθνικοτήτων.

Ειρήνη Κόνομου

Η φωτογράφος Ειρήνη Κόνομου (Irena Conomos) διδάσκει φωτογραφία και εικαστικές τέχνες στο κολλέγιο TAFE. Η παρουσία της σε αυτή την έκθεση αποτελείται από δύο ενότητες, που έχουν διαφορετικά αλλά και κοινά σημεία, όπως μας είπε.

Η πρώτη ενότητα έχει τίτλο “Pictured” και δείχνει φωτογραφίες με θάμνους και γενικότερα είναι από το φυσικό περιβάλλον. Τραβήχτηκαν σε περιοχές της βόρειας ΝΝΟ.

Η δεύτερη ενότητα της κυρίας Κόνομου τιτλοφορείται «Flat» και χρησιμοποιεί ως βάση την αρχιτεκτονική των κτιρίων από την Μελβούρνη, από το Σύδνεϋ καθώς και από την επαρχία της ΝΝΟ και άλλα σημεία. Τις φωτογραφίες αυτές τις έχει επεξεργαστεί ψηφιακά στον υπολογιστή.

Maryanne Christodoulou

Η 3η φωτογράφος με την οποία μιλήσαμε είναι η Maryanne Christodoulou. Μας είπε ότι οι φωτογραφίες που εκθέτει επικεντρώνονται στα ανθρωπογενή πλαστικά απόβλητα τα οποία συγχωνεύονται με τα φυσικά οικοσυστήματα του πλανήτη.

«Βλέπουμε τις αλλαγές στην θάλασσα και την γη και την καταστροφή που προκαλείται. Χρησιμοποιώ της φωτογραφίες σαν να λέω μια ιστορία όπου όλα τα αντικείμενα ενώνονται σε ένα, σε σημείο που να είναι δυσδιάκριτη η διαφορά μεταξύ πλαστικών και φύσης», μας είπε η κυρία Χριστοδούλου, που εκθέτει περίπου 20 φωτογραφίες της.

Προσεχώς το πρόγραμμά μας προγραμματίζει συνομιλία και με τους άλλους δύο φωτογράφους της έκθεσης τον Γιάννη Δραμιτινό και τον Τρύφωνα Ψωμότραγο.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων