05/07/2022 06/07/2022 Η Γαλανόλευκη Ελληνική Σημαία κυμάτισε πρώτη στην μεγαλειώδη παρέλαση στο γαλανόλευκο Μόναχο με αφορμή τα 50 χρόνια της Ολυμπιάδας Μονάχου (1972-2022). Εφέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τέλεση της Ολυμπιάδας Μονάχου και ο Δήμος Μονάχου τίμησε το ιωβηλαίο αυτό με φεστιβάλ με αθλητικές, πολιτιστικές, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, εκθέσεις και παιδικά προγράμματα. Το φεστιβάλ φέρει τον τίτλο:...
05 Ιουλίου, 2022 - 20:51
Τελευταία ενημέρωση: 06/07/2022 - 1:08

Πρώτη η Γαλανόλευκη στην παρέλαση για τα 50 χρόνια από την Ολυμπιάδα του Μονάχου

Διαδώστε:
Πρώτη η Γαλανόλευκη στην παρέλαση για τα 50 χρόνια από την Ολυμπιάδα του Μονάχου

Η Γαλανόλευκη Ελληνική Σημαία κυμάτισε πρώτη στην μεγαλειώδη παρέλαση στο γαλανόλευκο Μόναχο με αφορμή τα 50 χρόνια της Ολυμπιάδας Μονάχου (1972-2022).

Εφέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τέλεση της Ολυμπιάδας Μονάχου και ο Δήμος Μονάχου τίμησε το ιωβηλαίο αυτό με φεστιβάλ με αθλητικές, πολιτιστικές, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, εκθέσεις και παιδικά προγράμματα. Το φεστιβάλ φέρει τον τίτλο: «Καθ΄οδόν προς το μέλλον 1972 – 2022 – 2072» και θα διαρκέσει μέχρι 9 Ιουλίου 2022.

Μέρος του πολυποίκιλου προγράμματος αποτέλεσε και η μεγαλειώδης παρέλαση που έλαβε χώρα το Σάββατο 2 Ιουλίου, από το κέντρο της πόλης Μονάχου μέχρι το Ολυμπιακό Πάρκο, μια απόσταση 4,5 χλμ.

Στην παρέλαση συμμετείχαν 4 χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά, οργανωμένοι σε 100 περίπου ομάδες. Κάθε ομάδα παρουσίαζε τις πολυποίκιλες ιδιαιτερότητες της βαυαρικής κοινωνἰας, όπως λ.χ. εθνικοτοπικοί σύλλογοι, πολιτιστική πολλαπλότητα, συμβίωση λαών και πολιτισμών, χοροί, τέχνη, μουσική κ.λ.π.

Σκοπός της παρέλασης ήταν να θυμίσει την πανηγυρική είσοδο των αθλητριών και αθλητών το καλοκαίρι 1972 στο Ολυμπιακό Στάδιο και την επίσημη έναρξη των θερινών ολυμπιακών αγώνων. Για το λόγο αυτό επικεφαλής της παρέλασης τέθηκε από τον Δήμο Μονάχου η ελληνική παροικία μας με την Ελληνική Σημαία.

11 ελληνικοί σύλλογοι με 172 Έλληνες του Μονάχου, γυναίκες, άνδρες και παιδιά με τις ελληνικές παραδοσιακές εθνικοτοπικές φορεσιές προεξήρχαν της συνολικής παρἐλασης, με προπομπό την Ελληνική Σημαία. Ένα σκυλάκι που θύμιζε το σκυλάκι-μασκότ Waldi που καθιερώθηκε στην Ολυμπιάδα του Μονάχου (1972) ως ένα σκυλάκι ράτσας Dackel που φέρνει τύχη και είναι πολύ αγαπητό στη βαυαρική κοινωνία, συνόδευσε την παρέλαση, φέροντας στην πλάτη του την Ελληνική Σημαία.

 

 

Μία ακόμη λίαν συγκινητική ελληνική συμμετοχή έδωσε ένα ιδιαίτερο συμβολισμό και «ολυμπιακή γεύση» στην επέτειο αυτή. Η παιδική χορωδία «ΜΕΛΩΔΙΑ» υπό τη διεύθυνση της σοπράνο κ. Μαρίας Κρινίτι έψαλλε από την εξέδρα των επισήμων εκδηλώσεων στα ελληνικά τον Ολυμπιακό Ύμνο, μια μουσική σύνθεση του Κερκυραίου Σπύρου Σαμάρα, σε ποίηση και στίχους του Κωστή Παλαμά. Ο Ύμνος αυτός καθιερώθηκε, ως γνωστό, από το 1958 από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, ως ο επίσημος Ύμνος των Ολυμπιακών Αγώνων. Η παιδική χορωδία «ΜΕΛΩΔΙΑ» είναι μία αξιοθαύμαστη ομάδα που ιδρύθηκε το 2012 από την σοπράνο Μαρία Κρινίτι, υπό τη στέγη της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας στο Μόναχο, με σκοπό να διδάξει και να μεταλαμπαδεύσει στη νεολαία ελληνική και ευρωπαική μουσική και λογοτεχνία. Η συμμετοχή της χορωδίας στο 50o ιωβηλαίο της Ολυμπιάδας Μονάχου έλαβε χώρα με πρωτοβουλία του π. Αποστόλου Μαλαμούση.

 

 

Ο πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Απόστολος Μαλαμούσης ανταποκρίθηκε στην ανοικτή πρόσκληση των συμμετασχόντων συλλόγων να υποδεχθούν την παρέλαση στο Ολυμπιακό Πάρκο όπου παρέστη, καλωσόρισε και χειροκρότησε την πολυμελή ελληνική αντιπροσωπεία της παρέλασης.

Αξίζουν κάθε είδους λόγοι επαίνου και συγχαρητηρίων προς τους εθνικοτοπικούς συλλόγους για την εξαίρετη συμμετοχή τους στα 50 χρόνια της Ολυμπιάδας Μονάχου.

Oι σύλλογοι που συμμετείχαν με παραδοσιακές φορεσιές στην παρέλαση ήταν: Επτανησιακός, Ελασσονιτικός, Ηπειρωτική Κοινότητα, Ποντιακός, Θρακιώτικος, Λύκειον των Ελληνίδων, Πανθεσσαλικός, Μακεδονικός και το Χοροεργαστήρι. Συμμετείχαν επίσης μαθητές και γονείς του Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου και των Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ).

Την πρωτοβουλία της ελληνικής συμμετοχής στην παρέλαση, τις οργανωτικές συνεννοήσεις με το Πολιτιστικό Τμήμα του Δήμου Μονάχου, την πρόταση για ελληνική προπομπή με ελληνική σημαία και τον γενικό συντονισμό είχε η κ. Ελένη Βούλγαρη, πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Μονάχου και υπεύθυνη για τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσης (ΤΕΓ). Η ιστοσελίδα Doryforos.org που υποστήριξε την εκδήλωση και η ιστοσελίδα Bavariagr.de αναφέρθηκαν διεξοδικά στην ελληνική παρέλαση.

Ο Δήμος Μονάχου συμπεριέλαβε στην έναρξη του φεστιβάλ και μια εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της τρομοκρατικής ενέργειας στην Ολυμπιάδα 1972.

 

 

Φωτογραφίες: Βασίλης Καραμαγκιόλης – Γιάννης Σαρακατσάνης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων