21/09/2021 21/09/2021 «Προτίθεστε να εξετάσετε τη θέσπιση ευνοϊκών ρυθμίσεων για την εξυπηρέτηση των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας που έχουν λάβει οι παλιννοστούντες ομογενείς, τα οποία δυσκολεύονται να αποπληρώσουν λόγω αντικειμενικών δυσκολιών;». Το ερώτημα αυτό θέτει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στους υπουργούς Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη. Ο Θεσσαλός...
21 Σεπτεμβρίου, 2021 - 19:18
Τελευταία ενημέρωση: 21/09/2021 - 18:52

Ρυθμίσεις για δάνεια πρώτης κατοικίας παλιννοστούντων ομογενών

Διαδώστε:
Ρυθμίσεις για δάνεια πρώτης κατοικίας παλιννοστούντων ομογενών

«Προτίθεστε να εξετάσετε τη θέσπιση ευνοϊκών ρυθμίσεων για την εξυπηρέτηση των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας που έχουν λάβει οι παλιννοστούντες ομογενείς, τα οποία δυσκολεύονται να αποπληρώσουν λόγω αντικειμενικών δυσκολιών;».

Το ερώτημα αυτό θέτει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στους υπουργούς Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, είχε πρόσφατα ενημέρωση για τη σοβαρότητα του προβλήματος από το προεδρείο του Συλλόγου Παλιννοστούντων Ομογενών Ελληνοποντίων Λάρισας, που αποτελείτο από τον πρόεδρό του και αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας κ. Μιχάλη Καζαζίδη, τον γραμματέα κ. Ανδρέα Σαχναζαριάν και το μέλος κ. Γιώργο Καραπετιάν.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημειώνει ότι «τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ώστε να ανταπεξέλθουν στην αποπληρωμή των δανείων που είχαν λάβει για την αγορά, την κατασκευή ή τη βελτίωση σπιτιών που θα χρησιμοποιούνταν ως πρώτη κατοικία, επισημαίνουν οι παλιννοστούντες ομογενείς μας από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και ζητούν τη θέσπιση ευνοϊκών ρυθμίσεων για την αποπληρωμή τους.

Όπως οι ίδιοι αναφέρουν, με σκοπό την απόκτηση πρώτης κατοικίας, εγκρίθηκαν και χορηγήθηκαν 35.000 δάνεια ύψους 60.000 ευρώ το καθένα, με την υπ’ αριθ. 96629/6295/03 Απόφαση των υπουργών Οικονομίας & Οικονομικών, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης και Αιγαίου, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Ωστόσο, μια σειρά από παράγοντες επηρέασαν τη δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή αυτών των δανείων. Ως σημαντικότερους εξ αυτών αναφέρουν α) την κατακόρυφη αύξηση της εμπορικής αξίας των ακινήτων, λόγω της υψηλής ζήτησης που προκάλεσε η δανειοδότηση, β) τη δεκαετή οικονομική κρίση που ακολούθησε και προκάλεσε υψηλότατη ανεργία στις τάξεις τους. άρα και οικονομική στενότητα και γ) την αδυναμία συνταξιοδότησης πολλών ηλικιωμένων παλιννοστούντων, λόγω των διατάξεων του «νόμου Κατρούγκαλου» (ν. 4387/2016), οι οποίοι στις πλείστες περιπτώσεις είναι ταυτόχρονα και δικαιούχοι των εν λόγω δανείων.

Ως εκ τούτου, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην εξυπηρέτηση των στεγαστικών τους δανείων, οι παλιννοστούντες προτείνουν να συμπεριληφθούν σε πρόγραμμα κρατικής παρέμβασης για την προστασία της πρώτης κατοικίας ενημερωμένων δανειοληπτών, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να ρυθμίσουν τα δάνειά τους με ευνοϊκότερους όρους και βάσει των μειωμένων εισοδημάτων τους».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων