18/05/2020 18/05/2020 Τεράστιο ήταν το έργο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας στις εκκλησίες και τα Κοιμητήρια της ΕΚΑ κατά το διαχειριστικό έτος 2019. Άλλωστε, στόχος της Κοινοτικής Επιτροπής είναι πάντοτε η συντήρηση των Κοινοτικών Ναών της Αλεξάνδρειας. Και βεβαίως, σε συνεργασία με το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας η ομαλή λειτουργία αυτών. Έτσι, με επικεφαλής τον Α΄ Αντιπρόεδρο της Κοινότητας...
18 Μαΐου, 2020 - 19:14

Τεράστιο το έργο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας στις εκκλησίες και τα Κοιμητήριά της

Διαδώστε:
Τεράστιο το έργο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας στις εκκλησίες και τα Κοιμητήριά της

Τεράστιο ήταν το έργο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας στις εκκλησίες και τα Κοιμητήρια της ΕΚΑ κατά το διαχειριστικό έτος 2019.

Άλλωστε, στόχος της Κοινοτικής Επιτροπής είναι πάντοτε η συντήρηση των Κοινοτικών Ναών της Αλεξάνδρειας. Και βεβαίως, σε συνεργασία με το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας η ομαλή λειτουργία αυτών.

Έτσι, με επικεφαλής τον Α΄ Αντιπρόεδρο της Κοινότητας Γιάννη Σιόκα, η Εφορεία Εκκλησιών της ΕΚΑ, κατά το εν λόγω διαχειριστικό έτος και κατά την υπόλογη χρήση, προχώρησε σε σημαντικά έργα συντήρησης των εξής Κοινοτικών Ναών, όπως αναλυτικά παραγράφονται παρακάτω:

Κοινοτικός Ναός Ευαγγελισμού

 

 

Σημαντικές ήταν και φέτος οι εργασίες συντήρησης που έγιναν στον επιβλητικό και περικαλλή Ναό του Ευαγγελισμού. Οι εργασίες περιλάμβαναν καθαρισμό των υδρορροών των όμβριων υδάτων, καθαρισμό στέγης, γενικό καθαρισμό καμπαναριού, συντήρηση και πλύσιμο κωδώνων, ηλεκτρολογικές εργασίες και πλήρη αλλαγή φωτισμού του ναού για χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος, επισκευή συντήρηση και λουστράρισμα στασιδίων, συντήρηση επισκευή και επιχρύσωση μπρούντζινων μαναλίων και απλίκων φωτισμού, συντήρηση και βάψιμο ξύλινης πόρτας ναού και ολόκληρης της πρόσοψης.

Παράλληλα, στο χώρο πλησίον του ναού λειτούργησε και φέτος με μεγάλη επιτυχία το Ᾱρχονταρίκι της εκκλησίας, ένας χώρος που όπως είπε ο ίδιος ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, γίνεται ο τόπος της συνάντησης, του διαλόγου, της ενότητας, της ψυχικής ξεκούρασης, της πνευματικής τροφοδοσίας και της επικοινωνίας των ανθρώπων που θα εισέρχονται σε αυτό.

 

Εκκλησία Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ιμπραημίας

 

 

Στον άλλο ιστορικό Κοινοτικό Ναό των Ταξιαρχών, όπου οι Ιμπραημιώτες της Αλεξάνδρειας δύσκολα αποχωρίζονται για να λειτουργηθούν σε άλλους ναούς, έγιναν φέτος ριζικά έργα ανακαίνισης. Τα έργα περιλάμβαναν ολική εξωτερική βαφή τοίχων, σοβάντισμα και συγχρόνως βαφή παραθύρων και θυρών του Ναού, καθαρισμός σκεπής και άνοιγμα φρεατίων ομβρίων υδάτων και τέλος καθαρισμός χώρου για αρχονταρίκι, το οποίο χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου ο Οικονομικός Επόπτης της Κοινότητας κ. Πάρης Πεφάνης Μακρής εις μνήμην του αειμνήστου πατρός του, του αξέχαστου Σπύρου Μακρή.

Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου – Κοιμητηρίων ΕΚΑ

 

 

Μετά τα λαμπρά θυρανοίξιά του, ο ναός τέθηκε στη διάθεση της παροικίας και πλέον οι όποιες εξόδιες ακολουθίες αγαπημένων και πολύκλαυστων μελών της παροικίας μας γίνονται σε αυτόν.

Στο ναό έγιναν κάποια μικρά παρεμβατικά και διορθωτικά έργα τα οποία κρίθηκαν αναγκαία από την εργολαβική εταιρία που είχε αναλάβει την πλήρη ανακαίνιση του ναού, το κόστος των οποίων καλύπτονταν από τη εγγύηση καλής εκτέλεσης που προβλέπονταν στο αρχικό συμβόλαιο με την εταιρία που ανέλαβε το έργο.

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου-Κανισκέρειο

 

 

Έχοντας ιδρυθεί το 1925, το Κανισκέρειο διέθετε αυτόν το ωραίο ναό, όπου στα αριστερά μπροστά από το τέμπλο έχουν ενταφιασθεί τα οστά του ίδιου του κτήτορα Γεωργίου Κανισκέρη.

Το ναό στολίζουν επάργυρες εικόνες, όπως αυτή του Αγίου Γεωργίου εφίππου, του Αγίου Γεωργίου ορθίου, του Τιμίου Προδρόμου και του Αγίου Δημητρίου, τις οποίες έχουν αφιερώσει Καστελλοριζιακές οικογένειες της Αλεξάνδρειας.

Κατά το περασμένο έτος 2019 η Κοινοτική Επιτροπή, μετά από εισήγηση της Εφορείας Εκκλησιών, προέβη σε σημαντικές εργασίες συντήρησης στον εν λόγω Ναό που περιλάμβαναν γενικό καθαρισμό της εκκλησίας, ηλεκτρολογικά έργα, αντικατάσταση φθαρμένων παραθύρων και τζαμιών καθώς και των μεταλλικών υδρορροών, εσωτερικό μπογιάτισμα της οροφής της εισόδου της εκκλησίας, επισκευή του καμπαναριού, και μερική αντικατάσταση των εξωτερικών κατεστραμμένων πετρών ενώ στον άμεσο μέλλον έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν εργασίες στατικής ενίσχυσης και αποκατάστασης περιφερειακά του ναού.

 

 

Κοινοτικά Κοιμητήρια

Τα Κοινοτικά Κοιμητήρια αποτελούν για την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας την ίδια της την ιστορία. Εκεί όπου αναπαύονται μεγάλοι Έλληνες ευεργέτες, όπου φιλοξενούνται έργα μεγάλων γλυπτών και όπου εκεί η Κοινότητα μας δίνει κάθε χρόνο ένα μεγάλο αγώνα για τη συντήρηση των κοινοτικών μας Κοιμητηρίων.

Έτσι, η Εφορεία Εκκλησιών και Κοιμητηρίων, εξασφαλίζοντας από τον ετήσιο προυπολογισμό της ΕΚΑ ένα αρκετά σεβαστό ποσό, λειτουργεί βάσει πολυετούς σχεδιασμού για την αποκατάσταση των φθορών και στα τρία Κοιμητήρια της Κοινότητας. Φέτος, έγιναν σημαντικά έργα καθαρισμού σε όλα τα Κοιμητήρια και ολοκληρώθηκε η καταγραφή όλων των μνημάτων στα Α΄ Κοιμητήρια και η τοποθέτηση πινακίδων στους διαδρόμους των κοιμητηρίων για τον ευκολότερο εντοπισμό των μνημάτων από τους οικείους τους, ιδιαίτερα εκείνων που έρχονται μετά από χρόνια απουσίας να επισκεφτούν αγαπημένα τους πρόσωπα που αναπαύονται στον ιστορικό αυτό χώρο μνήμης των αειμνήστων Αιγυπτιωτών. Ένα σημαντικό πρόβλημα που καλείται στο άμεσο μέλλον να επιλύσει η Εφορεία Κοιμητηρίων και η Κοινοτική Επιτροπή είναι η επισκευή του τοίχου περιφερειακά των Α΄ Κοιμητηρίων και ο οποίος σε πολλά σημεία έχει υποστεί σημαντικές φθορές και σε άλλα έχει καταρρεύσει πλήρως. Έχει γίνει ήδη η σχετική μελέτη και τα έργα αναμένεται να αρχίσουν άμεσα.

 

ΠΗΓΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ekalexandria.org

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων