23/11/2020 23/11/2020 Οι ομογενείς στην Αυστραλία έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν αντίγραφο της Ζωφόρου του Παρθενώνα που βρίσκεται στο νέο Μουσείο Boola Bardip της Δυτικής Αυστραλίας και αναδεικνύεται και…«ζωντανεύει» με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Οι επισκέπτες μπορούν δουν τη Ζωφόρου του Παρθενώνα πιο κοντά από ποτέ, καθώς δημιουργήθηκε στην αίθουσα όπου φιλοξενείται ένα ειδικό μπαλκόνι, αλλά και...
23 Νοεμβρίου, 2020 - 22:43
Τελευταία ενημέρωση: 23/11/2020 - 21:45

Τη Ζωφόρο του Παρθενώνα θαυμάζουν οι ομογενείς της Αυστραλίας

Διαδώστε:
Τη Ζωφόρο του Παρθενώνα θαυμάζουν οι ομογενείς της Αυστραλίας

Οι ομογενείς στην Αυστραλία έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν αντίγραφο της Ζωφόρου του Παρθενώνα που βρίσκεται στο νέο Μουσείο Boola Bardip της Δυτικής Αυστραλίας και αναδεικνύεται και…«ζωντανεύει» με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Οι επισκέπτες μπορούν δουν τη Ζωφόρου του Παρθενώνα πιο κοντά από ποτέ, καθώς δημιουργήθηκε στην αίθουσα όπου φιλοξενείται ένα ειδικό μπαλκόνι, αλλά και να τη… χρωματίσουν, χάρη στον εντυπωσιακό, διαδραστικό φωτισμό που δημιούργησε ο καλλιτέχνης, Sam Price.

Το αξίας 400 εκατ. δολ. μουσείο Boola Bardip -σημαίνει «πολλές ιστορίες» στη γλώσσα των Αβορίγινων- άνοιξε τις πύλες του στο Πολιτιστικό Κέντρο της Πέρθης στις 21 Νοεμβρίου και το αντίγραφο της Ζωφόρου προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον.

Όπως δήλωσε στον «Νέο Κόσμο» ο κ. Ian Thilthorpe, επικεφαλής της ομάδας για τις εκθέσεις του μουσείου «η Ζωφόρος του Παρθενώνα στο WA Museum  Boola  Bardip είναι αντίγραφο ενός από τα πιο διάσημα έργα τέχνης του αρχαίου Κόσμου»:

«Το 1799 ο Λόρδος Έλγιν έφτασε στην Αθήνα ως πρέσβης της Βρετανία στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Έφερε καλλιτέχνες να σχεδιάσουν και να φτιάξουν εκμαγεία των αρχαίων μνημείων. Αυτά τα εκμαγεία χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργηθούν αντίγραφα, τα οποία πουλήθηκαν σε μουσεία και εκθέσεις. Τα καλούπια αυτά κάποια στιγμή φθάρθηκαν και έπρεπε να αντικατασταθούν.

»Το Βρετανικό Μουσείο ανέθεσε στον Domenico  Brucciani να δημιουργήσει νέα. Η Ζωφόρος που περιλαμβάνεται στην έκθεση Καινοτομίες (Innovations) στο Μουσείο Boola  Bardip δημιουργήθηκαν από αυτά».

Ακόμη, όπως είπε ο κ. Thilthorpe, «το αντίγραφο της Ζωφόρου του Παρθενώνα μεταφέρθηκε στη Δυτική Αυστραλία σε μία εποχή που δεν υπήρχε μεγάλη πρόσβαση σε έργα τέχνης των κλασικών χρόνων. Το Μουσείο έχει 67 κομμάτια, ενώ το γνήσιο έργο αποτελείται από 119. Το αντίγραφο εκτίθεται στο Μουσείο της Δυτικής Αυστραλίας από το 1908 και είναι ένα από τα λίγα γνωστά και ένα από τα πιο πλήρη αντίγραφα, που υπάρχουν στον Κόσμο».

Για τα εγκαίνια του WA Museum Boola Bardip, εξήγησε, «συντηρητές επιθεώρησαν, κατέγραψαν και καθάρισαν την επιφάνεια της Ζωφόρου προετοιμάζοντας το έργο για τα εγκαίνια. Χρειάστηκε προσεκτικός σχεδιασμός και η διαδικασία πήρε 3 εβδομάδες».

Ανέφερε επίσης πως «η Ζωφόρος ήταν σπουδαία καινοτομία της εποχής, όπως και η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για να την ερμηνεύσει σήμερα. Η ψηφιακή διάδραση (που χρησιμοποιείται) για να ‘μοιραστεί’ την ιστορία της Ζωφόρου του Παρθενώνα, σου επιτρέπει να τη δεις με χρώματα, αλλά και να τη χρωματίσεις ο ίδιος».

Επίσης, «ένα νέο μπαλκόνι (Juliette balcony) εντός του Μουσείου επιτρέπει στους επισκέπτες να δουν από κοντά τη Ζωφόρο για πρώτη φορά. Στο παρελθόν, πιθανόν περνούσε απαρατήρητη από πολλούς επισκέπτες».

Από την πλευρά του, ο καλλιτέχνης, Sam Price, επεσήμανε στον «Νέο Κόσμο» πως «ένα από τα αγαπημένα μας στοιχεία σχετικά με το νέο WA Museum Boola Bardip είναι η ενσωμάτωση του παλιού με το νέο. Από την αρχιτεκτονική έως τις εκθέσεις τις ίδιες, όλα έχουν βάση στην ιστορία, αλλά επίσης έχουν την αίσθηση του σύγχρονου και του προσβάσιμου. Θέλαμε αυτό να αντανακλάται στη φροντίδα μας για την έκθεση της Ζωφόρου του Παρθενώνα».

Όπως ανέφερε, «επιλέξαμε μία τολμηρή και σύγχρονη μορφή εικονογράφησης για το κινούμενο σχέδιο (animation), σχεδιασμένο να πνέει ζωή και χρώμα στη Ζωφόρο που συχνά δεν την παρατηρούσαν, μέσω προβολής, ενώ επίσης χρησιμοποιούνται κόκκοι και υφή που είναι συμβατή με τον ιστορικό καμβά στον οποίο προβάλλουμε».

«Η έκθεση -πρόσθεσε- δίνει στους επισκέπτες μία δυναμική και ζωηρή παρουσίαση σε αυτό το εντυπωσιακό κομμάτι ιστορίας μέσω της κίνησης των σχεδίων και τη δραστηριότητα ‘χρωματίστε τη Ζωφόρο’ που επιτρέπει ψηφιακά να βάλουν χρώματα στο αντίγραφο μέσω προβολής που ενεργοποιείται με την αφή. Αλλά επίσης παρέχει μία ευκαιρία να δει κανείς πιο προσεκτικά το έργο, μέσω της εξερεύνησης της δράσης που απεικονίζεται στη Ζωφόρο, με μοντέλο τριών διαστάσεων και σε βάθος πληροφόρηση για την πλούσια ιστορία της Ζωφόρου και πώς έφτασε στο Μουσείο».

Το νέο μουσείο Boola Bardip της Δυτικής Αυστραλία περιλαμβάνει μία σειρά από καινοτόμες νέες εκθέσεις ποικίλου περιεχομένου, όπως για το σύμπαν, τις τελευταίες ανακαλύψεις της Δυτικής Αυστραλίας, είδη που έχουν εξαφανιστεί ή άλλα που έχουν ανακαλυφθεί πρόσφατα.

Έχει δημιουργηθεί με σεβασμό προς τους Ιθαγενείς, ενώ πάνω από 54.000 άνθρωποι έχουν καταθέσει ιδέες για τη δημιουργία των εκθέσεων και των προγραμμάτων του Boola Bardip, το οποίο βρίσκεται στον ίδιο χώρο, από τότε που ξεκίνησε ως Γεωλογικό Μουσείο στο Old Perth Gaol το1891.

Για τα εγκαίνια πραγματοποιούνται 9ήμεροι εορτασμοί. Οι προσκλήσεις γι’ αυτές τις εκδηλώσεις έχουν εξαντληθεί, αλλά όσοι ενδιαφέρονται θα μπορούν να το επισκεφτούν και πάλι από τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου με δωρεάν γενική είσοδο.

πηγή: neoskosmos.com

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων