29/07/2022 29/07/2022 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε σε ομογενείς το μετάλλιο «Εξαίρετης Προσφοράς» – Ολοκληρώνεται σήμερα το Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων Αποδήμων Οι δικοί σας αγώνες ήταν που μας έδιναν τη δύναμη και που πολλές φορές επέτρεψαν ή υπαγόρευσαν σε Κυβερνήσεις να υιοθετήσουν και να στηρίξουν τις προσπάθειες που καταβάλλαμε στο Κυπριακό, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο...
29 Ιουλίου, 2022 - 9:24
Τελευταία ενημέρωση: 29/07/2022 - 9:12

Μετάλλια «Εξαίρετης Προσφοράς» σε Κυπρίους ομογενείς

Διαδώστε:
Μετάλλια «Εξαίρετης Προσφοράς» σε Κυπρίους ομογενείς

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε σε ομογενείς το μετάλλιο «Εξαίρετης Προσφοράς» – Ολοκληρώνεται σήμερα το Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων Αποδήμων

Οι δικοί σας αγώνες ήταν που μας έδιναν τη δύναμη και που πολλές φορές επέτρεψαν ή υπαγόρευσαν σε Κυβερνήσεις να υιοθετήσουν και να στηρίξουν τις προσπάθειες που καταβάλλαμε στο Κυπριακό, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στον χαιρετισμό του στην απονομή του μεταλλίου «Εξαίρετης Προσφοράς» σε ομογενείς στο Προεδρικό Μέγαρο.

Θυσίες και αγώνες υπέρ της πατρίδας

“Νιώθω πραγματικά την ανάγκη να εκφράσω θερμές ευχαριστίες γιατί καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου, είδα, έζησα, βίωσα τι σημαίνει να αγωνίζεται κάποιος, να προσφέρει κάποιος ανιδιοτελώς προκειμένου να δημιουργήσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την πατρίδα μας”, είπε ο Πρόεδρος.

Οι δικοί σας αγώνες, σημείωσε, ” ήταν που μας έδιναν τη δύναμη, που μας έδιναν το κουράγιο που πολλές φορές επέτρεψαν ή υπαγόρευσαν σε Κυβερνήσεις να υιοθετήσουν και να στηρίξουν τις προσπάθειες που καταβάλλαμε προκειμένου να εξευρεθεί μια δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική λύση του Κυπριακού”.

Είπε ότι νοιώθει ευτυχής διότι “πραγματικά καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας μου δόθηκε το προνόμιο, η τύχη, η ευκαιρία να συναντήσω ανιδιοτελείς ανθρώπους που μέσα από προσωπικές και οικονομικές θυσίες έδωσαν αγώνες υπέρ της πατρίδας μας“.

Αλλά την ίδια ώρα, πρόσθεσε, “νιώθω και ιδιαίτερη περηφάνεια γιατί πραγματικά η παρουσία σας στο εξωτερικό έδωσε τη δυνατότητα στην πατρίδα μας, έδωσε τη δυνατότητα σε εσάς να διακριθείτε όχι σαν απλά Κύπριοι πολίτες αλλά σαν παγκόσμιοι πολίτες. Και δεν είναι τυχαία η απόφαση που πήραμε εδώ και μερικά χρόνια να απονέμουμε το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς σε διακεκριμένους συμπατριώτες μας που μας τιμούν τόσο ως Κύπριους αλλά ιδιαίτερα που συνεισφέρουν και μας τιμούν στο εξωτερικό”.

Απόψε, είπε ο Πρόεδρος, “πέραν των όσων έχουν στο παρελθόν καταξιωθεί της ελαχίστης τιμής που σας οφείλουμε, θα τιμηθεί μετά θάνατον ο φίλος και συμμαθητής μου, αλλά και γνωστός ανά το παγκύπριο και στους επιχειρηματικούς κύκλους της Αγγλίας, αείμνηστο Κρις Λαζαρή, ως επίσης η Δρ Μαρία Θεοδούλου, η Δρ Μαρία Καβαλλάρης, η Δρ Αναστασία Κυπριανού, η κα Τασούλα Σαπαρίλλα, ο κ. Μιχάλης Βιολάρης, ο Δρ Νικόλαος Ζάμπογλου, ο κ. Λουκάς Πουρούλης, ο Δρ Στεπάν Κερκιασαριάν, ο κ. Κύπρος Τσέντας και ο κ. John Christodoulou”.

“Εκφράζω για άλλη μια φορά ευγνώμονες ευχαριστίες και καλώ τους νέους να ακολουθήσουν το λαμπρό παράδειγμα των τιμωμένων. Σας ευγνωμονώ από τα βάθη της καρδιάς μου για τη συνεργασία, αλλά και για την προσφορά σας στην πατρίδα μας” κατέληξε.

Φωτογραφία: Ανδρέας Λουκίδης

“Τιμούμε τους δικούς μας ανθρώπους”

Σύμφωνα με ανακοίνωση από την Προεδρία, στον χαιρετισμό του, ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου είπε ότι οι τιμώμενοι είναι πρόσωπα που έχουν διακριθεί ιδιαίτερα στη ζωή τους, πρόσωπα που με την επιστημονική και επαγγελματική τους κατάρτιση και δραστηριότητα τίμησαν και τιμούν τον Κύπρο μας, και αξίζουν ασφαλώς της κάθε αναγνώρισης και επαίνου.

“Τιμούμε δικούς μας ανθρώπους που κράτησαν βαθιά μέσα στην καρδιά τους τον τόπο της καταγωγής τους, ανθρώπους που με οδηγό και πυξίδα τους την εθνική μας συνείδηση, την ιστορία, τις παραδόσεις και τις αξίες που πρεσβεύουμε, δίδουν πνοή και δύναμη και σε άλλους συμπατριώτες μας να ακολουθήσουν το παράδειγμα τους” είπε.

Καθήκον η υπεράσπιση των δικαίων της Κύπρου

Όλοι οι τιμώμενοι ή οι εκπρόσωποί τους προέβησαν σε αντιφωνήσεις εκφράζοντας την αγάπη τους για την Κύπρο και τις ευχαριστίες και τη συγκίνησή τους για την τιμητική αυτή διάκριση. Μίλησαν εν συντομία για το έργο τους και είπαν ότι όλοι οι απόδημοι εργάζονται ακούραστα και το θεωρούν καθήκον τους να υπερασπίζονται τα δίκαια της Κύπρου.

Ολοκληρώνεται το Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων Αποδήμων

Με την εκπόνηση και έγκριση ψηφισμάτων ολοκληρώνονται σήμερα, Παρασκευή, οι εργασίες του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς, που ξεκίνησαν την Τετάρτη σε ξενοδοχείο της Λεμεσού.

Το μεσημέρι θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Αναζητώντας την Αλήθεια» που αφορά στο πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις εκταφές αγνοουμένων και την αναγνώριση λειψάνων, το οποίο επιμελήθηκε το Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας, σε συνεργασία με το ΡΙΚ.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα λήξουν με την εκπόνηση και έγκριση ψηφισμάτων.

Τα βράδυ, οι σύνεδροι θα μεταφερθούν στο Σκαλί Αγλαντζιάς για να παρακολουθήσουν τη συναυλία με τίτλο «Μικρή Πατρίδα», η οποία διοργανώνεται εις μνήμην του Κύπριου της Διασποράς Νίκου Μούγιαρη, με τραγούδια και ποιήματα εμπνευσμένα από την τουρκική εισβολή του 1974 και την ξενιτιά.

Φωτογραφία: Σταύρος Κονιώτης 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων