Ομογένεια
12 Απριλίου, 2024

Ο Ιωάννης Χρυσουλάκης για την ενίσχυση των δεσμών με την Ελληνική Διασπορά

Διαδώστε:

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Χρυσουλάκης, εκπροσωπώντας τον Υφυπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κώτσηρα, συμμετείχε στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σε συζήτηση με θέμα «Οικουμενικός Ελληνισμός: Γεφυρώνοντας την απόσταση – Εθνικές στρατηγικές για την ενίσχυση των δεσμών με την Ελληνική Διασπορά».

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Γιώργος Τζ. Τσούνης και ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης. Ο Γενικός Γραμματέας παρουσίασε την πολιτική και το σχεδιασμό της κυβέρνησης για το μείζον θέμα του Οικουμενικού Ελληνισμού σε μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων με ειδήμονες για την Ομογένεια.

Όπως τόνισε ο κ. Χρυσουλάκης, η πολυπληθής και γεμάτη ζωντάνια Ομογένειά μας συνιστά ανεκτίμητο εθνικό κεφάλαιο για τη χώρα μας και, ως εκ τούτου, αποτελεί βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Με την άρση των περιορισμών στην ψήφο των Ομογενών και τη θέσπιση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές καθώς και με την κατάρτιση μιας Εθνικής Στρατηγικής για τους Απόδημους Έλληνες, η Ελλάδα προχωρά μπροστά με σταθερά βήματα, με σκοπό την ενίσχυση των σχέσεών της με τη Διασπορά και τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων των Ελλήνων του εξωτερικού. Επενδύουμε σταθερά στην ενίσχυση της φωνής του Απόδημου Ελληνισμού και των δεσμών του με την πατρίδα και υποστηρίζουμε τη συνεργασία των δικτύων και δομών των Ομογενών μας.

Το Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό για τα έτη 2024-2027 διαμορφώνει για πρώτη φορά μια συνολική και συνεκτική πολιτική για την Ομογένεια, με χρονικό ορίζοντα τετραετίας, στρατηγικούς στόχους και επιχειρησιακές δράσεις. Διαρθρώνεται γύρω από έξι στρατηγικούς στόχους: την υποστήριξη και ανάπτυξη των δικτύων και δομών της Διασποράς, την αξιοποίηση της παρουσίας της Διασποράς για την προώθηση θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος, την ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, των παραδόσεων και του πολιτισμού μας με έμφαση στη νέα γενιά, τη διατήρηση και ενίσχυση των δεσμών με τα Ορθόδοξα Εκκλησιαστικά Ιδρύματα, την ενίσχυση των διμερών και πολυμερών σχημάτων συνεργασίας των Ομογενών μας και τέλος την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις Προξενικές Αρχές. Ο κάθε στόχος αναλύεται περαιτέρω σε πυλώνες, για τους οποίους προβλέπονται συγκεκριμένες δράσεις. Το Στρατηγικό Σχέδιο τέθηκε σε διαβούλευση, έτσι ώστε Ομογενείς και ομογενειακές οργανώσεις σε όλον τον κόσμο να συνδράμουν από κοινού στην ανάπτυξή του.

Επιπλέον, επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας, στόχος είναι να υποστηρίξουμε τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, καθώς και να μεγεθύνουμε και να προαγάγουμε τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη βρίσκεται υπό σχεδιασμό μια εθνική στρατηγική Δημόσιας Διπλωματίας με ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο των Ελλήνων της Διασποράς ως βασικών δρώντων στην διαμόρφωση ενός σύγχρονου αφηγήματος για την χώρας μας – η οποία διαθέτει πλέον ένα ανανεωμένο brand name -, καθώς και η προώθηση αυτής της εθνικής εικόνας στην διεθνή κοινή γνώμη. Δημόσια Διπλωματία και Διασπορά αποτελούν δύο πεδία δράσης συμπληρωματικά μεταξύ τους. Οι κοινότητες της ελληνικής Διασποράς συνιστούν παράγοντες – κλειδί στην διεθνή πολιτική σκηνή και μια διακριτή μορφή «ήπιας ισχύος».

 

Διαδώστε: