Εκκλησία της Ελλάδος
08 Ιανουαρίου, 2019

Συνέρχεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος- Τι μελετά η κυβέρνηση

Διαδώστε:

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία συνεδριάζει από σήμερα και μέχρι την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ στην ατζέντα αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα της Αυτοκεφαλίας της νέας Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, μετά την χορήγηση του Τόμου από το Οικουμενικό Πατριαρχείου.  Πιθανό θεωρείται επίσης, κατά τη διάρκεια της ΔΙΣ η Ειδική Επιτροπή διαλόγου που συγκροτήθηκε για να συνεχίσει το διάλογο με την κυβέρνηση, να ενημερώσει για την πρώτη συνάντηση που είχε λίγο πριν τις γιορτές, καθώς θα υπάρξει και νέα συνάντηση σε λίγες μέρες.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Εκκλησία και έχει ανεβάσει ψηλά στην πολιτική της ατζέντα το θέμα. Αφενός η στάση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο διεμήνυσε ότι δεν επιθυμεί καμία αλλαγή στο μισθολογικό καθεστώς των Ιερέων, και αντιτάσσεται στα περί ουδετερόθρησκου και αφετέρου η σκληρή στάση των Κληρικών δημιουργούν προβληματισμό.

Ενδεικτική είναι η εκτίμηση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε χθες. Η Πολιτική Γραμματεία εκτίμησε ότι έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία στην Βουλή για να περάσει τα σχετικά νομοσχέδια προσθέτοντας ότι η επόμενη περίοδος θα είναι ιδιαίτερα σημαντική πολιτικά και κοινοβουλευτικά, καθώς εκτός από το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών θα τεθούν θέματα, όπως η συνταγματική αναθεώρηση, η συμφωνία με την Εκκλησία, η αύξηση του κατώτερου μισθού, η προστασία της πρώτης κατοικίας και η επιδότηση του ενοικίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση μελετά το σχετικό νομοσχέδιο για την αναθεώρηση των σχέσεων πολιτείας- εκκλησίας και αναμένεται να το δημοσιοποιήσει μέχρι το τέλος του μήνα.

Από ό,τι φαίνεται θα εμμείνει στη βασική της γραμμή περί διασφάλισης της μισθοδοσίας του κλήρου και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος, αποδεσμεύοντάς την από την τυχόν αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Μάλιστα, στη νομοθετική ρύθμιση που θα προωθηθεί θα αναφέρεται ότι το ποσό της μισθοδοσίας των ιερέων θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του ελληνικού Δημοσίου. Παράλληλα, θα διασφαλίζεται ότι τίποτε δεν θα αλλάξει σε σχέση με σήμερα όσον αφορά στην υγειονομική περίθαλψη και τις συντάξεις του προσωπικού της Εκκλησίας. Ωστόσο, δεν φέρεται διατεθειμένη να κάνει πίσω στο θέμα της διαγραφής των κληρικών από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

Διαδώστε: