07/08/2020 07/08/2020 Στις 6 Αυγούστου, η Εκκλησία αναμιμνήσκεται και τιμά το γεγονός της θείας Μεταμορφώσεως του Κυρίου. Η Μεταμόρφωση του Ιησού Χριστού επάνω στο όρος Θαβώρ πραγματοποιήθηκε λίγο προ του εκουσίου Πάθους Του και συγκεκριμένα σαράντα ημέρες. Άλλωστε, ο σκοπός της Μεταμορφώσεως ήταν να στηριχθούν οι Μαθητές στην πίστη ότι αυτός είναι ο Υιός του Θεού και...
07 Αυγούστου, 2020 - 18:31
Τελευταία ενημέρωση: 07/08/2020 - 17:56

Η εορτή του Σωτήρος στη Σωτήρα Αμμοχώστου

Διαδώστε:
Η εορτή του Σωτήρος στη Σωτήρα Αμμοχώστου

Στις 6 Αυγούστου, η Εκκλησία αναμιμνήσκεται και τιμά το γεγονός της θείας Μεταμορφώσεως του Κυρίου.

Η Μεταμόρφωση του Ιησού Χριστού επάνω στο όρος Θαβώρ πραγματοποιήθηκε λίγο προ του εκουσίου Πάθους Του και συγκεκριμένα σαράντα ημέρες. Άλλωστε, ο σκοπός της Μεταμορφώσεως ήταν να στηριχθούν οι Μαθητές στην πίστη ότι αυτός είναι ο Υιός του Θεού και να μη κλονισθούν για όσα θα έβλεπαν τις ημέρες εκείνες.

Στα τροπάρια της Εκκλησίας φαίνεται αυτή η αλήθεια. Στο στιχηρά ιδιόμελα του Εσπερινού ψάλλουμε: «Προ του τιμίου σταυρού σου και του πάθους, λαβών ους προέκρινας των ιερών μαθητών προς το Θαβώριον Δέσποτα, ανήλθες όρος…» ενώ στο Κοντάκιο της εορτής ακούμε: «…ίνα όταν σε ίδωσιν σταυρούμενον το μεν πάθος νοήσωσιν εκούσιον τω δε κόσμω κηρύξωσιν ότι συ υπάρχεις αληθώς του Πατρός το απαύγασμα».

Επομένως, κανονικά, η εορτής της Μεταμορφώσεως του Κυρίου έπρεπε να εορτάζεται τον μήνα Μάρτιο, ανάλογα με το πότε εορτάζεται κάθε χρόνο το Πάσχα. Επειδή, όμως, ο χρόνος αυτός συμπίπτει με την περίοδο της Τεσσαρακοστής και δεν θα μπορούσε να εορτασθεί πανηγυρικά, γι’ αυτό η εορτή μεταφέρθηκε την 6ην Αυγούστου. Η ημερομηνία αυτή δεν είναι τυχαία, αφού προηγείται σαράντα ημέρες από την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου), η οποία είναι σαν την Μεγάλη Παρασκευή.

Στη ελεύθερη μητροπολιτική περιφέρεια, επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων είναι ο ομώνυμος ιερός ναός Μεταμορφώσεως στη Σωτήρα Αμμοχώστου.

Την παραμονή της εορτής, Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2020, τελέστηκε ο εόρτιος Εσπερινός χοροστατούντος του επιχώριου Μητροπολίτου Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου, πλαισιούμενου από τους Αρχιμ. Αυγουστίνο Κκαρά, πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. Γεώργιο Ιωάννου και λοιπό ιερατείο της ενορίας και της Ιεράς Μητροπόλεως.

Παρέστησαν οι έντιμοι κ. Γεώργιος Ττάκας, Δήμαρχος Σωτήρας, Γεώργιος Γεωργίου, βουλευτής Αμμοχώστου και αριθμός πιστών.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2020, τελέστηκε η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

φώτο Ανδρέας Φλοκκάς/Διάκονος Επιφάνιος Παπαντωνίου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων