20/07/2019 20/07/2019 Μέσα στη χορεία των Προφητών της Παλαιάς Διαθήκης ξεχωριστή είναι η θέση του προφήτη Ηλία, τη μνήμη του οποίου τιμά η εκκλησία στις 20 Ιουλίου. Στην Καινή Διαθήκη το όνομα του προφήτη Ηλία, αναφέρεται πολλές φορές από τον ίδιο τον Ιησού Χριστό. Ένα από τα σπουδαιότερα ίσως γεγονότα της επίγειας παρουσίας Του, είναι το περιστατικό...
20 Ιουλίου, 2019 - 16:29

Πλήθος πιστών στη λιτανεία της Ιεράς Εικόνας στον Πρωταρά

Διαδώστε:
Πλήθος πιστών στη λιτανεία της Ιεράς Εικόνας στον Πρωταρά

Μέσα στη χορεία των Προφητών της Παλαιάς Διαθήκης ξεχωριστή είναι η θέση του προφήτη Ηλία, τη μνήμη του οποίου τιμά η εκκλησία στις 20 Ιουλίου.

Στην Καινή Διαθήκη το όνομα του προφήτη Ηλία, αναφέρεται πολλές φορές από τον ίδιο τον Ιησού Χριστό. Ένα από τα σπουδαιότερα ίσως γεγονότα της επίγειας παρουσίας Του, είναι το περιστατικό της εμφάνισης του Προφήτη Ηλία μαζί με τον προφήτη Μωυσή στο γεγονός της Μεταμόρφωσης του Χριστού να συνομιλούν με Αυτόν. Επίσης, η αναμονή της ελεύσεως και πάλι του Προφήτη Ηλία, συνδέεται με την έλευση του Χριστού.

Όλα αυτά φανερώνουν την ξεχωριστή θέση του προφήτη Ηλία ανάμεσα στους Προφήτες και μέσα στη συνείδηση του λαού. Αρκετές εκκλησίες αφιερωμένες προς τιμή του, επεκράτησε να χτίζονται σε ύψωμα καθ’ ότι γεγονότα της ζωής του -όπως τα παραπάνω- έλαβαν χώρα σε υψώματα.

Στην περιοχή του Πρωταρά, στην κορυφή ενός ασβεστολιθικού λόφου δεσπόζει το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, κτίσμα του 1984 σε αντικατάσταση προϋπάρχοντος μικρού ναού. Προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο αφού η πανοραμική θέα που προσφέρει, ανταμείβει τον κόπο όσων ανεβαίνουν τα 153 σκαλοπάτια για να φθάσουν σε αυτό.

Ο ναός εγκαινιάστηκε στις 19 Ιουλίου 2005 (παραμονή της εορτής) από τον τότε Χωρεπίσκοπο Τριμυθούντος και νυν Μητροπολίτη Κωνσταντίας κ. Βασίλειο σε κατανυκτικό κλίμα με τη συμμετοχή δεκάδων πιστών. Το αδιαχώρητο όμως συμβαίνει κάθε χρόνο κατά το διήμερο 19 και 20 Ιουλίου όπου πλήθος πιστών συρρέει στο χώρο για να προσκυνήσουν την ιερά εικόνα και να τιμήσουν τη μνήμη του.

Το απόγευμα της Παρασκευής, 19 Ιουλίου 2019, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου, πλαισιούμενου από ιερείς και διακόνους της Μητροπόλεως.

Την ακολουθία παρακολούθησε επίσης και ο Δήμαρχος Παραλιμνίου κ. Θεόδωρος Πυρίλλης με τη σύζυγό του.

Ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνας πέριξ του ναού.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων