16/08/2020 16/08/2020 Κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες τις οποίες επέβαλε η πανδημία του κορωνοϊού, πλην όμως με λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη, εορτάστηκε φέτος η εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στο πανηγυρίζον εξωκλήσι της Παναγιώτισσας στον Πρωταρά. Το «Πάσχα του Καλοκαιριού», η θεομητορική τούτη πανήγυρις της Κοιμήσεως της Κυρίας Θεοτόκου, συγκέντρωσε και φέτος πλήθος ευσεβών χριστιανών «κατοικούντων...
16 Αυγούστου, 2020 - 21:05
Τελευταία ενημέρωση: 16/08/2020 - 20:42

Το Πάσχα του Καλοκαιριού στην Ι. Μ. Κωνσταντίας

Διαδώστε:
Το Πάσχα του Καλοκαιριού στην Ι. Μ. Κωνσταντίας

Κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες τις οποίες επέβαλε η πανδημία του κορωνοϊού, πλην όμως με λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη, εορτάστηκε φέτος η εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στο πανηγυρίζον εξωκλήσι της Παναγιώτισσας στον Πρωταρά.

Το «Πάσχα του Καλοκαιριού», η θεομητορική τούτη πανήγυρις της Κοιμήσεως της Κυρίας Θεοτόκου, συγκέντρωσε και φέτος πλήθος ευσεβών χριστιανών «κατοικούντων και παρεπιδημούντων» εις την Παρά την Λίμνην κωμόπολη, οι οποίοι κατέκλισαν ασφυκτικά τον χώρο προστρέχοντες στην χάρη της για να καταθέσουν τις ελπίδες και τους καημούς της ψυχής τους στην μεγάλη Μάνα της Χριστιανοσύνης.

Την παραμονή της μεγάλης εορτής, Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2020, τελέστηκε ο εόρτιος Εσπερινός, χοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου, πλαισιούμενου από τους Αρχιμ. Αυγουστίνο Κκαρά, Πρωθ. Αλέξιο Αύσιεβιτς, Πρεσβ. Νικόλαο Παπαντωνίου και τους Διακόνους Επιφάνιο Παπαντωνίου και Χαρίτωνα Θεοδώρου.

Το ιερό αναλόγιο διηκόνησε μεταξύ άλλων και ο Αρχιμ. Ιάκωβος Χαλίλ, κληρικός του Πατριαρχείου Αντιοχείας..

Παρέστησαν οι κ.κ Θεόδωρος Πυρίλλης, Δήμαρχος Παραλιμνίου, Ζήνα Λυσάνδρου Δήμαρχος Λευκονοίκου, οι Κυριάκος Χατζηγιάννης και Γεώργιος Κάρουλλας, βουλευτές Αμμοχώστου, θρονικοί επίτροποι κ.α

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

 

 

 

 

Ο Εσπερινός τελέστηκε ως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια στον προαύλιο χώρο του ιερού εξωκλησίου, στα ερείπια χριστιανικής βασιλικής του 6ου αι. όπως ανέδειξαν τα έργα ανάδειξης που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στην ομιλία του ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στο τιμώμενο πρόσωπο της Θεοτόκου, υπενθυμίζοντας παράλληλα το διοργανωθέν υπό της Ιεράς Μητροπόλεως Ε’ κατά σειρά Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας με θέμα «Η τιμή της Θεοτόκου στην Κύπρο» το οποίο πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Στη συνέχεια εκτενή αναφορά έκανε στον ιερό χώρο του εξωκλησίου της Παναγιώτισσας όπου κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκαλύπτονται σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα (κτίσματα που ανάγουν τον ναό στον 16ο αι., χριστιανική βασιλική του 6ου αι., ύπαρξη προχριστιανικού οικισμού της προ Χριστού Ρωμαϊκής περιόδου και βεβαίως η εύρεση των μαρτυρικών λειψάνων του τελευταίου ιερέα της Παναγιώτισσας Παπα-Ζαχαρία που αποκεφαλίστηκε από τους Τούρκους στην Αμμόχωστο καθότι αντιστάθηκε στην βουλιμία τους να πάρουν το νερό από την «μάνα» του νερού όπως ονομαζόταν η πηγή στον οικισμό της περιοχής.

 

 

 

Για τον ιερομάρτυρα παπα-Ζαχαρία βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εξέτασης από συνοδική επιτροπή υπό την προεδρία του Πανιερωτάτου η οποία και θα υποβάλει έκθεση προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας Κύπρου για ένταξή του στο αγιολόγιο της Εκκλησίας, μαζί με άλλες περιπτώσεις μαρτυρησάντων κατά την ίδια περίοδο.

Στο πρόσωπο της παρισταμένης Δημάρχου Λευκονοίκου, ο Μητροπολίτης Βασίλειος απευθύνθηκε σε όλους τους πρόσφυγες ευχόμενος σύντομα οι κατεχόμενες εκκλησίες και τα μοναστήρια της Παναγίας στην κατεχόμενη μας πατρίδα και όλες οι εκκλησίες μας να τύχουν της ίδιας φροντίδας, να τις αναδείξουμε να λαμπρυνθεί ο Χριστιανισμός για να δοξασθεί το όνομα του Θεού σ’ αυτόν τον τόπο γιατί μόνο με τη βοήθεια του Θεού θα μπορέσουμε ν’ ανταπεξέλθουμε τις κρίσιμες αυτές περιόδους που διέρχεται ο τόπος μας.

Προηγήθηκε πριν την ακολουθία του Εσπερινού η μνημόνευσις ονομάτων επί του Επιταφίου της Θεοτόκου.

Η ακολουθία μεταδόθηκε απευθείας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Ιερά Μητρόπολις Κωνσταντίας, εκφράζει και δημόσια για ακόμη μια φορά τις ευχαριστίες της, προς τον Δήμο Παραλιμνίου για την ευγενή παραχώρηση των καθισμάτων και των άλλων εργοταξιακών αντικειμένων, τους κ. Κώστα Ηροδότου, Λεωνίδα Νίκα και Λουκή Νίκα, τα μέλη της Επιτροπής Εξωκλησίων και Παρεκκλησίων της Ιερά Μητροπόλεως και τους εθελοντές, οι οποίοι συνέτειναν στην οργάνωση και ομαλή διεξαγωγή της πανηγύρεως.

φώτο Γιάννης Μέρτακκας (Ττουσούνας), Διάκονος Επιφάνιος

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων