15/06/2021 15/06/2021 Η Ιερά Μονή Παναγίας Μαχαιρά και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, το Σάββατο 12 Ιουνίου διοργάνωσαν ημερίδα, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, με θέμα: «Η εκατόμβη της 9ης Ιουλίου 1821», η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από την www.pemptousia.tv. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της ιεράς μητροπόλεως Λεμεσού και...
15 Ιουνίου, 2021 - 8:55

Ημερίδα: «Η εκατόμβη της 9ης Ιουλίου 1821»

Διαδώστε:
Ημερίδα: «Η εκατόμβη της 9ης Ιουλίου 1821»

Η Ιερά Μονή Παναγίας Μαχαιρά και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, το Σάββατο 12 Ιουνίου διοργάνωσαν ημερίδα, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, με θέμα: «Η εκατόμβη της 9ης Ιουλίου 1821», η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από την www.pemptousia.tv.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της ιεράς μητροπόλεως Λεμεσού και ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις από τους:

Αρχιμανδρίτη Φώτιο Ιωακείμ, Πρωτοσύγκελλο Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου, με θέμα: «Η ένταξη των μαρτυρικώς τελειωθέντων Κυπρίων κατα την Τουρκοκρατία στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας Κύπρου».

Πρωτοπρεσβύτερο Νικόλαο Χριστοδούλου, με θέμα: «Στο μεθόριο του μαρτυρίου “Υπέρ Πίστεως ή Πατρίδος”: Ο ιερομάρτυς Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός».

κ. Μίμη Σοφοκλέους, Επιστημονικό Διευθυντή του Παττίχειου Δημοτικου Μουσείου, Ιστορικου Αρχείου, Κέντρου Μελετῶν Λεμεσοῦ, με θέμα: «Ο Αρχεπίσκοπος Κυπριανός ως εστία Φωτός στην 9η Ιουλίου του Βασίλη Μιχαηλίδη».

– κ. Πέτρο Παπαπολυβίου, Αναπληρωτή Καθηγητή – Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κύπρου: «Η Ελληνική Σχολή Λεμεσού, 1819-1821, κορύφωση της εκπαιδευτικής άνοιξης στήν εποχή του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού: Οι επιρροές από τον νεοελληνικό διαφωτισμό και τον προεπαναστατικό πυρετό».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων