19/05/2022 19/05/2022 Ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος παρευρέθηκαν σε μια μεγάλη εκδήλωση αφιερωμένη στην Μεσοπεντηκοστή, εορτή της Μεγάλης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου που διοργανώθηκε από το Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης, χθες Τετάρτη 18 Μαΐου. Το πρώτο μέρος της πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο...
19 Μαΐου, 2022 - 15:25

Ο Μητροπολίτης Πάφου και ο Τ. Θεοδωρικάκος στις εκδηλώσεις Μνήμης για την Επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Πάφου και ο Τ. Θεοδωρικάκος στις εκδηλώσεις Μνήμης για την Επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων

Ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος παρευρέθηκαν σε μια μεγάλη εκδήλωση αφιερωμένη στην Μεσοπεντηκοστή, εορτή της Μεγάλης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου που διοργανώθηκε από το Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης, χθες Τετάρτη 18 Μαΐου.

Το πρώτο μέρος της πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης», στην Αργυρούπολη. Τη μουσική εκδήλωση «Σημαίνει η Αγιά Σοφιά το μέγα μοναστήρι» που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και σε συνεργασία με την Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης και τον Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών και Μικρασιατών Ελληνικού – Αργυρούπολης παρακολούθησε πλήθος συμπολιτών μας.

Στη μουσική εκδήλωση μνήμης της Μεσοπεντηκοστής, εορτής της Μεγάλης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως συμμετείχε χορός ψαλτών και παραδοσιακή ορχήστρα από τον Πολιτιστικό Οργανισμό «ΕΥΤΕΡΠΗ»με τον Βυζαντινό Χορό του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Ομιλητής ήταν ο Κωνσταντίνος Πολίτης, Πρόεδρος ΟΜΣΙΕ. Στην εκδήλωση απέδωσε τιμητικώς τραγούδια της Πόλης η Νάντια Καραγιάννη.

Τη χορωδία διεύθυνε ο Χαράλαμπος Συμεωνίδης, Πρωτοψάλτης- Καθηγητής Μουσικού Σχολείου Ιλίου. Με το πέρας της μουσικής εκδήλωσης ακολούθησε το τελετουργικό «Η Φλόγα της Μνήμης» για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και έγινε έπαρση της σημαίας του Πόντου στο Δημαρχείο Ελληνικού-Αργυρούπολης, το οποίο έφερε τιμητικά τα χρώματα της Γενοκτονίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκ μέρους του Δημάρχου χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Τσαρπαλής.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης μνήμης έλαβε χώρα στον Υμηττό μας, στο Πυροφυλάκιο της Αργυρούπολης. Στο σημείο άναψε η δάδα της μνήμης με 353 κεριά στο Δάσος Ποντιακού Ελληνισμού. Τελέστηκε Επιμνημόσυνη δέηση – Τρισάγιο για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου με την συμμετοχή του Βυζαντινού Χορού του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε με απευθείας σύνδεση από την Αμερική ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος. Με βαθειά συγκίνηση μετέφερε το θερμό κλίμα και την φιλοξενία που βρήκε από τα Ποντιακά Σωματεία της Αμερικής κατά την επίσκεψη του εκεί ύστερα από πρόσκληση του Πρόεδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά, Κώστα Τσιλφίδη και του Προέδρου της Παγκόσμιας Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού Γερουσιαστή Λεωνίδα Ραπτάκη.

«Μπορεί τα σώματά μας να είναι εδώ, το μυαλό και η ψυχή μας όμως είναι κοντά σας, στην πατρίδα μας, στην πόλη μας», είπε στο ξεκίνημα του χαιρετισμού του και αναφέρθηκε στην αποστολή του που πλαισιώνεται από τον Αντιδήμαρχο Φώτη Ιασωνίδη και την Εντεταλμένη σε θέματα Παιδείας Κορίνα Θεοδώρου.

Ο Δήμαρχος τόνισε στους παριστάμενους ότι οι αποστάσεις είναι μεγάλες στην Αμερική και μέσα σε 8 περίπου ημέρες έχουν διανύσει περί τα 2.000 μίλια προκειμένου να επισκεφθούν όλους εκείνους που τους έχουν καλέσει από τα απανταχού Ποντιακά Σωματεία της Αμερικής και να τους τιμήσουν. «Είμαστε με μια βαλίτσα και αλλάζουμε από πολιτεία σε πολιτεία γιατί οι αποστάσεις εδώ είναι τεράστιες. Θέλουμε να τους επισκεφθούμε όλους για το τιμητικό κάλεσμά τους», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος μετέφερε την μεγάλη εμβέλεια που τυγχάνουν οι εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων στην Αμερική. Οι εκδηλώσεις που γίνονται παρακολουθούνται από ξένους που ρωτούν, μαθαίνουν και αναφωνούν συγκλονισμένοι για το τι ιστορικά συνέβη. «Η ιστορία αυτή αποκτά μεγάλη βαρύτητα», είπε.

Ο Γιάννης Κωνσταντάτος προσπάθησε να μεταφέρει εν συντομία το οδοιπορικό τους στην Αμερική με τη συμμετοχή στις πολυήμερες δράσεις και εκδηλώσεις και τόνισε ότι το Ελληνικό και η Αργυρούπολη ακούστηκαν ως τα πέρατα του κόσμου. Ξεχώρισε δε δύο στιγμές.

Η μια ήταν στο πρώτο μνημείο που στήθηκε πέρσι, πρώτη φορά σε δημόσιο πάρκο της Αμερικής, στο Norwalk και η δεύτερη στη Βουλή του Rhode Island όπου για πρώτη φορά υπήρξε ψήφισμα για την Γενοκτονία των Ποντίων, που καταδίκασε τους Τούρκους για τα εγκλήματά τους.

«Ήμουν παρόν και χειροκροτήθηκε ο Δήμαρχος σας, ο Δήμος σας, το Ελληνικό και η Αργυρούπολη», είπε με υπερηφάνεια καθώς έγινε αναφορά και στο Μεγάρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού που θα ανεγερθεί στο Ελληνικό.

«Η μεγαλύτερη τιμή είναι όταν ξένοι αναγνωρίζουν τα βάσανα και τις θυσίες, τις σφαγές και ό,τι έχει συμβεί στην μακρόχρονη ιστορία, όχι μόνο του Ποντιακού Ελληνισμού αλλά συνολικά του λαού μας. Είμαι συγκινημένος που έζησα αυτές τις στιγμές στην καρδιά της Ομογένειας», τόνισε ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος.

Κλείνοντας, έδωσε συγχαρητήρια στην Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης και στον Πρόεδρο της κ. Ηλία Ιορδανίδη τονίζοντας ότι πάντα βρίσκονται στο επίκεντρο των γεγονότων.

Τη σκυτάλη στο βήμα πήρε δια ζώσης ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος μετέφερε προσωπικά του βιώματα που τον ώθησαν να μελετήσει την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού. «Πιστεύω ότι κάθε Έλληνας πρέπει να γνωρίζει αυτή την ιστορία», είπε μεταξύ άλλων.

Στο χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος από την πολύπαθη Κύπρο τόνισε πως με τις εκδηλώσεις μνήμης αποτίνουμε φόρο τιμής σε εκείνους που αγωνίστηκαν, σε εκείνους που πλήρωσαν με τη ζωή τους απλώς την καταγωγή τους, σε εκείνους που δεν άντεξαν, αλλαξοπίστησαν και παρέμειναν όμως στην καρδιά τους Χριστιανοί.

«Με το πέρασμα του χρόνου, οι Πόντιοι αδελφοί μας όχι μόνο δεν αλλοτριώθηκαν αλλά συνεχίζουν τα ήθη και τα έθιμα, τις παραδόσεις και την Εθνική Μνήμη. Και είναι άξιοι συγχαρητηρίων», ανάφερε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό που ο Αντιδήμαρχος Λάζαρος Τογρίδης.

Τον κύκλο των χαιρετισμών έκλεισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης Ηλίας Ιορδανίδης.

Στη συνέχεια ακολούθησε ομιλία από τον εκπαιδευτικό κ. Αντώνη Παυλίδη, Πρόεδρο των Ποντίων Εκπαιδευτικών Ελλάδος και με το πέρας αυτής τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Οι παριστάμενοι έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο. Ακούστηκαν παραδοσιακά τραγούδια του Πόντου και χορευτές της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης χόρεψαν ποντιακούς χορούς.

Λόγω της βροχής που έπιασε δεν πραγματοποιήθηκε η ολονυχτία.

Στις εκδηλώσεις μνήμης το παρών έδωσαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Βουλευτής Βασίλης Σπανάκης, οι πολιτευτές Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και Παύλος Χρηστίδης, ο π. Δήμαρχος Αργυρούπολης Δημήτρης Ευσταθιάδης, ο Ταξίαρχος Διεύθυνσης Νοτιανατολικής Αττικής Άγγελος Παπαγγελής, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Διοικητής Τμήματος Ελληνικού Αργυρούπολης Χάρης Δέρβας, η Διοικητής Ασφάλειας Αθανασία Μαλαβάζου, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος πολιτών.

Πολλές ευχαριστίες στην Εθελοντική ομάδα Δασοπροστασίας και Δασοπυρόσβεσης Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης καθώς η συμμετοχή τους και η βοήθεια τους ήταν πολύτιμη.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων