20/06/2022 20/06/2022 «Η αγάπη δεν αφορά τους λίγους. Η αποστολή για μένα είναι ένας τρόπος έκφρασης και ζωής». Αυτά δήλωσε σήμερα ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαϊας καλεσμένος σε εκπομπή. «Το να έχεις έναν πρόσφυγα στο σπίτι σου σε ένα κέντρο υποδοχής δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πρέπει να διαχειριστείς όλα τα συναισθήματα του. Είναι πάρα πολλά...
20 Ιουνίου, 2022 - 18:15
Τελευταία ενημέρωση: 20/06/2022 - 18:17

Ο Μητροπολίτης Ταμασού για την φιλοξενία προσφύγων από την Ουκρανία

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Ταμασού για την φιλοξενία προσφύγων από την Ουκρανία

«Η αγάπη δεν αφορά τους λίγους. Η αποστολή για μένα είναι ένας τρόπος έκφρασης και ζωής». Αυτά δήλωσε σήμερα ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαϊας καλεσμένος σε εκπομπή.

«Το να έχεις έναν πρόσφυγα στο σπίτι σου σε ένα κέντρο υποδοχής δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πρέπει να διαχειριστείς όλα τα συναισθήματα του. Είναι πάρα πολλά πράγματα όταν υποδέχεσαι τραυματισμένους ανθρώπους», υπογράμμισε.

Ο Πανιερώτατος μίλησε στην πρωινή εκπομπή του ΡΙΚ (Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου) «Όμορφη μέρα κάθε μέρα» με παρουσιάστρια την Ελπίδα Ιακωβίδου, για την υποχρέωση που νιώθει για τους ανθρώπους που στερούνται τα αναγκαία ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην τελευταία ιεραποστολή του η οποία τον σημάδεψε.

Ο ίδιος έχει πραγματοποιήσει 34 ιεραποστολές σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Μιλώντας για την τελευταία του που αφορά την αποστολή του στα σύνορα Ουκρανίας –Πολωνίας ανέφερε ότι θέλησε να προσφέρει την εμπειρία και τις υπηρεσίες του, ώστε να στηρίξει τις τοπικές μητροπόλεις των συνόρων και να δώσει τη σωστή διαχείριση.

Στην συγκεκριμένη αποστολή διαδραμάτισε ουσιαστικό ρόλο η εμπειρία του Πανιερωτάτου, ο οποίος βίωσε και ο ίδιος την προσφυγιά αφού η μητέρα του είναι από το Καραβά και ο πατέρας του από τον Άγιο Ήλια Αμμοχώστου, όπου είχαν σπίτι στην Λευκωσία και έγινε ένας προσφυγικός κατακλυσμός.

Νιώθοντας τον πόνο των προσφύγων ο Πανιερωτάτος βίωσε όλη την παιδική του ηλικία που είναι ζωγραφισμένη με αυτές τις αναμνήσεις και τον βοήθησε να μπει μέσα στο ρόλο της υποστήριξης πιο ουσιαστικά.

Ο Πανιερωτάτος αναφέρθηκε στην κάθοδο των 55 παιδιών που φιλοξενήθηκαν στην Κύπρο μετά από πρωτοβουλία του εκφράζοντας τα συναισθήματα του. «Ήταν μια μοναδική εμπειρία χαράς. Μέσα από τη δυστυχία και τον πόλεμο ήταν μια μικρή ελπίδα αναλαμπής για μένα. Όταν προσφέρεις στα παιδιά παίρνεις ακόμη περισσότερα.

Όταν βλέπεις τα παιδιά από θλιμμένα, χαμογελαστά τότε νιώθεις ότι κάτι γίνεται. Ο στόχος μας ήταν να κάνουν ένα ηλεκτροσόκ χαράς και να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν άνθρωποι που τους σκέφτονται».

Δείχνοντας στην παρουσιάστρια της εκπομπής, Ελπίδα Ιακωβίδου, τα σχέδια που ζωγράφισαν τα παιδιά κατά την επίσκεψη τους στην Κύπρο, ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής στάθηκε σε ένα το οποίο τον συγκλόνισε, αναφέροντας ότι μέσα από το σχέδιο αυτό το παιδί περίγραψε τα συναισθήματα του. «Όταν τον ρωτήσαμε Τι θέλεις για την χώρα σου…«Να νικήσουμε τον θάνατο». Και ζωγράφισε τον εαυτό του να κρατά πιστόλι και να πυροβολεί τον θάνατο…».

Ταυτόχρονα, όμως υπήρχαν και σχέδια που εμπνέανε αισιοδοξία και πολύ περισσότερο, αφού η κάθοδος τους στην Κύπρο, τους ώθησε να ζωγραφίσουν ήλιο, θάλασσα και τις διάφορες ομορφιές που επισκέφθηκαν.

Επίσης, ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό που συνέβη καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης των παιδιών στην Κύπρο όταν τα παιδιά είδαν ένα ελικόπτερο στο ουρανό και μόνο από το θόρυβο, φοβήθηκαν και κρύφτηκαν κάτω από τα τραπέζια, υποδηλώνοντας με αυτό τον τρόπο πόσο ψυχικά τραύματα έχουν από τον πόλεμο.

Μέσα από τις ζωγραφιές όπως επισήμανε ο Μητροπολίτης φάνηκε η ψυχοσύνθεση των παιδιών ενώ παράλληλα έστειλαν το μήνυμα ότι θέλουν να σταματήσει ο πόλεμος. «Έχουμε πρόβλημα…τα παιδιά θέλουν να επιστρέψουν και θέλουν και άλλα παιδιά να έρθουν.

Όμως λόγω οικονομικών δεν μπορούμε στο παρόν στάδιο. Όμως, θα πάω εγώ στην Πολωνία γιατί μου ζήτησαν να τους πάρω τάμπλετ στα σχολεία. Ήδη η εταιρεία Stephanis μου τα παραχώρησε, και έτσι ή θα πάω εγώ ή θα τα στείλω».

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων