25/05/2023 25/05/2023 Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υφυπουργείου Πολιτισμού και της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής για πολιτιστικές δράσεις, υπέγραψαν τη Δευτέρα 22 Μαΐου 2023 ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Χατζηγιάννης και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, οι οποίοι παρουσίασαν παράλληλα τις εκδηλώσεις του προγράμματος «Πολιτιστικό Καλοκαίρι Ταμασού 2023». Οι εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν στον πολιτιστικό...
25 Μαΐου, 2023 - 16:55
Τελευταία ενημέρωση: 25/05/2023 - 16:19

Συνεργασία Ι.Μ. Ταμασού-Υφυπουργείου Πολιτισμού για το «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2023»

Διαδώστε:
Συνεργασία Ι.Μ. Ταμασού-Υφυπουργείου Πολιτισμού για το «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2023»

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υφυπουργείου Πολιτισμού και της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής για πολιτιστικές δράσεις, υπέγραψαν τη Δευτέρα 22 Μαΐου 2023 ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Χατζηγιάννης και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, οι οποίοι παρουσίασαν παράλληλα τις εκδηλώσεις του προγράμματος «Πολιτιστικό Καλοκαίρι Ταμασού 2023».

Οι εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν στον πολιτιστικό χώρο της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού υπό την αιγίδα του Υφυπουργείου Πολιτισμού, θα αρχίσουν στις 16 Ιουνίου και αναμένεται να ολοκληρωθούν την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ στον χώρο πρόκειται να φιλοξενηθεί ο κορυφαίος συνθέτης του ελληνισμού, Σταύρου Ξαρχάκος, ο οποίος με τους συνεργάτες του θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στο Νίκο Ξυλούρη.

Στο μεταξύ, στο Μνημόνιο προβλέπεται ότι τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα συνεργαστούν για την ενίσχυση της Γλώσσας, της Ιστορίας, του Πολιτισμού, της Τέχνης και της Επιστήμης, θα ενθαρρύνουν τη συνεργασία τους μέσω της πραγματοποίησης εκδηλώσεων, ερευνητικών προγραμμάτων, συναντήσεων και συναφών δραστηριοτήτων, θα συνεργαστούν στους σχετικούς τομείς προτεραιότητας, καθώς και σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, μέσα από την ανταλλαγή καλών πρακτικών.

Επίσης, θα συνεργαστούν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), της UNESCO και άλλων ευρωπαϊκών και διεθνών Οργανισμών.

Σημειώνεται ότι το Μνημόνιο θα παραμείνει σε ισχύ για χρονική περίοδο πέντε ετών.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Χατζηγιάννης, διαβεβαίωσε ότι η συνεργασία του Υφυπουργείου με τη Μητρόπολη Ταμασού «θα συνεχίσει και θα καρποφορήσει».

Εξάλλου, ο κ. Χατζηγιάννης αναφέρθηκε επιγραμματικά στις βραχυπρόθεσμες προτεραιότητες του Υφυπουργείου του, που είναι εν εξελίξει, στη βάση των εξαγγελιών του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο Καθεστώς του Καλλιτέχνη, στην καθιέρωση της Κάρτας Νεολαίας Πολιτισμού, μέσω της οποίας θα δίνεται η δυνατότητα σε νέους άνω των 18 ετών να παρακολουθούν θεάματα Κυπρίων καλλιτεχνών, καθώς και στην εισαγωγή Φοροαπαλλαγών στον Πολιτισμό.

Για το νομοσχέδιο για το Καθεστώς του Καλλιτέχνη ανέφερε πως σκοπός είναι η ετοιμασία νομοσχεδίου «ομπρέλας», το οποίο θα καθορίζει το πλαίσιο και τα κριτήρια απόδοσης του Καθεστώτος του Καλλιτέχνη σε πολιτιστικούς δημιουργούς / επαγγελματίες καθώς και τον τρόπο πρόσβασης των πολιτιστικών δημιουργών / επαγγελματιών στα ωφελήματα της κοινωνικής ασφάλισης και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης.

Στο νομοσχέδιο που έχουν επεξεργαστεί, είπε ο κ. Χατζηγιάννης, περιλαμβάνεται η δημιουργία Μητρώου Καλλιτεχνών, στο οποίο να υπάρχει δυνατότητα εγγραφής Καλλιτεχνών με συγκεκριμένες προϋποθέσεις καθώς και η κρατική στήριξη προς τους αυτοεργοδοτούμενους, ιδιαίτερα καλλιτέχνες ώστε να κινητοποιηθούν να διευθετήσουν τις υποχρεώσεις τους για την ασφάλισή τους.

Όπως σημείωσε το Προσχέδιο του Νομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Μαΐου και στη συνέχεια θα γίνουν ενδοκυβερνητικές διαβουλεύσεις, ώστε στη συνέχεια να τεθεί σε διαβούλευση με τον καλλιτεχνικό κόσμο.

Σε σχέση με την Κάρτα Νέων Πολιτισμού για προώθηση της Πολιτιστικής Παιδείας, είπε πως εκτιμώμενος χρόνος κυκλοφορίας της Κάρτας, αν εξασφαλιστούν οι πιστώσεις με τον Συμπληρωματικό Ιουνίου, είναι ο Αύγουστος 2023.

Αναφορικά με τα φορολογικά Κίνητρα για χορηγούς, ανέφερε ότι η παροχή φορολογικών και άλλων κινήτρων για την ενθάρρυνση της ιδιωτικής χρηματοδότησης πολιτιστικών δραστηριοτήτων είναι ευρέως διαδεδομένη ως καλή πρακτική τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι «μόλις οριστικοποιηθεί το προτεινόμενο μέτρο θα γίνει διαβούλευση με το Τμήμα Φορολογίας, για προώθηση της υιοθέτησης των κινήτρων μέσω τροποποίησης του περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμου του 2002».

Μιλώντας στην παρουσίαση ο Μητροπολίτης Ταμασού είπε ότι «ο πολιτισμός σε όλες του τις μορφές αποτελεί το απόσταγμα της ανθρώπινης διανόησης, την αριστεία, τη δημιουργία και την πνευματική καταξίωση».

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Ταμασού «οι πολιτιστικές δράσεις ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και συμβάλλουν στην αυτογνωσία και τη συναδέλφωση, ενώ το κυριότερο καλλιεργούν την άδολη αγάπη και σεβασμό του ανθρώπου για τον συνάνθρωπο και το σύμπαν».

Ο Μητροπολίτης Ησαΐας εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον ΟΠΑΠ Κύπρου, ο οποίος στηρίζει το Πολιτιστικό Καλοκαίρι και εξήρε την έμπρακτη εταιρική κοινωνική ευθύνη του Οργανισμού, ενώ εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες του προς τον μεγάλο υποστηρικτή των εκδηλώσεων, τη CNP Ασφαλιστική.

Ο Πρόεδρος του ΟΠΑΠ, Δημήτρης Αλετράρης, είπε ότι το Πολιτιστικό Καλοκαίρι «πέραν από την ποιοτική ψυχαγωγία που προσφέρει, αναδεικνύει και προτάσσει τους δημιουργούς του τόπου μας και τιμά κορυφαίους εκφραστές του πολιτισμού στον ευρύτερο πολιτισμό».

Ο Διευθυντής της CNP Ασφαλιστικής, Τάκης Φειδίας, ανέφερε με τη σειρά του ότι «αυτή η προσπάθεια πολιτισμού έχει αξία», για να σημειώσει ότι ο όμιλος CNP αποφάσισε να στηρίξει οικονομικά το Πολιτιστικό Καλοκαίρι της Μητρόπολης Ταμασού, διαβεβαιώνοντας ότι θα είναι συνεπιβάτης στα μουσικά της ταξίδια.

Εκδηλώσεις

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 16 Ιουνίου 2023, στις 20:30, με αφιέρωμα στη «μαστόρισσα» του κυπριακού τραγουδιού, Κυριακού Πελαγία, ενώ στις 23 Ιουνίου θα δοθεί συναυλία στις 20:00 από το Φωνητικό Σύνολο και Μαντολινάτα του Νεόφυτου Ι. Ρούσου.

Στις 8 Ιουλίου 2023, στις 21:00, θα παρουσιαστεί το αφιέρωμα στο Νίκο Ξυλούρη υπό τη Διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου, ενώ στις 23 Ιουλίου, στις 21:00, Ελευθερία Αρβανιτάκη και Ελεονώρα Ζουγανέλη θα βρεθούν μαζί στη σκηνή.

Εξάλλου, στις 15 Ιουλίου 2023 στις 20:30 θα δοθεί συναυλία από τη Χορωδία Ταμασέων Ωδές και το Φωνητικό Σύνολο «Διάσταση», ενώ τη 1η Σεπτεμβρίου με διασκευές, σύνθεση και ενορχήστρωση του Λάρκου Λάρκου θα παρουσιαστεί μια εναλλακτική προσέγγιση στη μουσική παράδοση της Κύπρου.

(Πηγή: ΚΥΠΕ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων