Ι.Μ. Ταμασού και Ορεινής
22 Μαΐου, 2023

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για τους Αγίους Ισαποστόλους στο Τσέρι Λευκωσίας

Διαδώστε:

Με μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η μνήμη των Αγίων Μεγάλων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης στον περικαλλή φερώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Ισαποστόλων στο Δήμο Τσερίου επαρχίας Λευκωσίας.

Το απόγευμα του Σαββάτου, 20 Μαΐου 2023, τελέστηκε ο Πολυαρχιερατικός Εσπερινός. Χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τζίντζας και Ανατολικής Ουγκάντας κ. Σίλβεστρος (Πατριαρχείου Αλεξανδρείας) συγχοροστατούντων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Άσσου κ. Τιμοθέου (Οικουμενικού Πατριαρχείου) και του επιχώριου Μητροπολίτου Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐου.

Τους Αρχιερείς πλαισίωναν ο Ιερομόναχος Νικόδημος Παντοκρατορινός, οι Πρωτοπρεσβύτεροι Κυριάκος Κασπαρής, Αδάμος Αδάμου, Παναγιώτης Καϊμακλιώτης, Χρίστος Τσιοβάνου, οι Οικονόμοι Σωτήριος Παπαγεωργίου και Θεόφιλος Αλχούρι, ο Αρχιδιάκονος Ραφαήλ Μισιαούλης και ο Ιεροδιάκονος Ραφαήλ Παπασωτηρίου.

Στην ομιλία του ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού κ. Ησαΐας καλωσόρισε τους προσκληθέντες αρχιερείς, οι οποίοι διά της παρουσίας τους κοσμούν την πανήγυρη. Ο Πανιερώτατος δώρησε στους δύο αρχιερείς από ένα σετ εγκολπίων.

Ακολούθως, ο Επίσκοπος κ. Σίλβεστρος κήρυξε το θείο λόγο και αναφέρθηκε στους δυο μεγάλους Βασιλείς και Ισαποστόλους Κωνσταντίνο και Ελένη. Αναφέρθηκε στο έργο της ιεραποστολής και κατέληξε με ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τον Ποιμενάρχη της Μητροπόλεως Ταμασού για την αγάπη και φιλοξενία του.

Στο τέλος της ακολουθίας λιτανεύθηκε η ιερά εικόνα των Ισαποστόλων, τα ιερά τους λείψανα και η τιμία χείρα της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, η οποία φιλοξενείται από τη Μονή Παντοκράτορος Αγίου Όρους.

Το πρωί της Κυριακής, 21 Μαΐου 2023, της Πολυαρχιερατικής Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Άσσου κ. Τιμόθεος (Οικουμενικού Πατριαρχείου), ο οποίος εκήρυξε και το θείο λόγο, αναφερόμενος στους Ισαποστόλους Κωνσταντίνο και Ελένη, στη σημασία του έργου της ιεραποστολής και στην αξία του ελληνισμού.

Μαζί με τον Επίσκοπο Άσσου, συνελειτούργησαν οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Τζίτζας και Ανατολικής Ουγκάντας κ. Σίλβεστρος (Πατριαρχείου Αλεξανδρείας) και Νιτρίας κ. Νικόδημος, έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κύπρο.

Τους Θεοφιλεστάτους πλαισίωναν ο Ιερομόναχος Νικόδημος Παντοκρατορινός, οι Πρωτοπρεσβύτεροι Κυριάκος Κασπαρής, Αδάμος Αδάμου, Ανδρέας Τουλούμης και Χρίστος Τσιοβάνου, ο Αρχιδιάκονος Ραφαήλ Μισιαούλης και ο Ιεροδιάκονος Ραφαήλ Παπασωτηρίου.

Στη Θεία Λειτουργία παρέστη συμπροσευχόμενος ο οικείος Ποιμενάρχης, Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας.

Παρόντες ήταν ο Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Λουκάς Χατζημιχαήλ, και οι Δήμαρχοι Λακατάμειας, κα Φωτούλα Χατζήπαπα, και Τσερίου, κ. Σταύρος Μιχαήλ.

Στην σύντομη προσλαλιά του ο Μητροπολίτης Ταμασού ανέφερε: «Αισθανόμεθα επιτακτικό το χρέος να ευχαριστήσωμεν τους αδελφούς Αγίους Αρχιερείς, οι οποίοι με την συμμετοχή των εις την Εορτή μας προσέθεσαν χαράν και ευφροσύνη εἰς την πνευματικήν μας πανήγυρι».

Επίσης, ο Πανιερώτατος διαβεβαίωσε πως θα στηρίξει το έργο της ιεραποστολής των δύο Αρχιερέων.

Εκ μέρους του Ναού, προσεφέρθη από ένα εγκόλπιο στους προσκεκλημένους αρχιερείς.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και των ιερών λειψάνων των Μεγάλων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, καθώς και της Τιμίας χειρός της Αγίας Ισαποστόλου Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, η οποία φιλοξενείται στον πανηγυρίζοντα Ναό, από τη Μονή Παντοκράτορος Αγίου Όρους.

Να αναφερθεί ότι είναι η πρώτη φορά που συλλειτουργούσαν ένας ντόπιος Επίσκοπος της Λατινικής Αμερικής με ένα ντόπιο Επίσκοπο της Αφρικής.

Δείτε σε επανάληψη την Πολυαρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Τσερίου

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ:

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ:

Διαδώστε: