Εκκλησία της Κύπρου
17 Μαρτίου, 2021

ΚΥΠΡΟΣ: Παράκληση στην Παναγία την Ποϋριστιτζιή

Διαδώστε:

Με τις ευλογίες της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, τελέστηκε, μέσα στο πλαίσιο της Εβδομάδας εντονότερης Προσευχής (8-14 Μαρτίου), Παράκληση στην Παναγία την Ποϋριστιτζιή, στον Ιερό Ναό Αγίου Κασσιανού στην Παλαιά Λευκωσία.

Της ιεράς Παράκλησης προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Στο κήρυγμά του ο Θεοφιλέστατος επεσήμανε ότι με τη σκέπη της Κυρίας Θεοτόκου και του Αγίου Κασσιανού, το Πανάγιο Πνεύμα μάς χάρισε την ευλογία και την ευκαιρία να συναχθούμε επί το αυτό, επειδή εκτός της Θείας Λειτουργίας, που είναι το Μυστήριο των Μυστηρίων, η Εκκλησία μας έχει πολλές ακολουθίες για την κάθε στιγμή της ημέρας. Αυτό μπορεί να το ζήσει κάποιος όταν πάει σε οποιοδήποτε μοναστήρι της Ορθοδοξίας, όπου νυχθημερόν κρατούν το Ωρολόγιο των Ακολουθιών. Μεταξύ αυτών των Ακολουθιών έχουμε και την Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο. Έχουμε στο μυαλό μας από μικροί τον ήχο της καμπάνας, η οποία μας καλεί, όσο μπορεί ο καθένας μας, να συναχθούμε στην Εκκλησία για να μετέχουμε σε αυτές τις Ακολουθίες. Ταυτόχρονα, υπάρχουν μεταξύ αυτών των Ακολουθιών και άλλων ειδών προσευχών τις οποίες μπορεί ο Χριστιανός και μόνος του στο σπίτι να τις λέει. Γι΄αυτό και η προσευχή στο κλειστό δωμάτιο του καθενός ονομάζεται ατομική προσευχή. Όχι επειδή προσευχόμαστε μόνο για τον εαυτό μας, αλλά επειδή την λέμε ο καθένας μόνος του. Στην Εκκλησία μας δεν υπάρχει προσευχή, όσο σύντομη ή εκτενής κι αν είναι, που να μην αγκαλιάζει όλο τον κόσμο αφού, όπως μας διδάσκει η Αγία Γραφή ο Θεός «ἐποίησε ἐξ ἑνὸς αἵματος πᾶν ἔθνος ἀνθρώπων» (Πραξ. 17, 26).

 

 

Ακόμη, ο Επίσκοπος Μεσαορίας ανέφερε ότι εδώ κι έναν χρόνο ζούμε μια παρατεταμένη δοκιμασία, όμως όποιος κοιτάξει την ιστορία της ανθρωπότητας θα δει ότι κάθε μερικά χρόνια έρχονται πολλών ειδών δοκιμασιών, οι οποίες ταράζουν και αλλάζουν τα δεδομένα της καθημερινότητάς μας. Εμείς στην πατρίδα μας, πριν 47 χρόνια, έχουμε ζήσει άλλο βίαιο γεγονός το οποίο μας τάραξε και μας μετακίνησε από την πατρώα γη, γι΄αυτό κι έχουμε ευθύνη να μην την ξεχνάμε και να προσευχόμαστε για την ελευθερία και την αποκατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην πατρίδα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο, όπου υπάρχει καταπάτηση αυτών.

Ο Χριστιανός που παραμένει προσηλωμένος στον Εσταυρωμένο και Αναστημένο Κύριο, βλέπει την κάθε δοκιμασία της καθημερινότητας ως ευκαιρία εντονότερου πνευματικού αγώνα. Αυτή είναι η αξία του Χριστιανού που έχει άγκυρα και πυξίδα τον Κύριό μας Ιησού Χριστό. Έχει μέσα του χαρά και γαλήνη επειδή αυτή η χαρά δεν έχει να κάνει με τις χαρές αυτού του κόσμου, οι οποίες έχουν ημερομηνία λήξης. Συνέχισε ο Θεοφιλέστατος τονίζοντας ότι προς τη βοήθειά μας έχουμε τους Αγίους πρεσβευτές, αλλά πρωτίστως την Παναγίας μας. Εδώ, στον Άγιο Κασσιανό έχουμε την εικόνα της Παναγίας της Ποϋριστιτζιής, επειδή η Παναγία μάς βοηθά να ξεφεύγουμε από τους κινδύνους και τις παγίδες του Αντικείμενου, ο οποίος νυχθημερόν προσπαθεί να διαβάλλει τον άνθρωπο. Αλλά πρέπει να έχουμε την βεβαιότητα ότι τίποτα δεν μπορεί να μας χωρίσει από την αγάπη του Κυρίου μας.

 

 

Κατά τη διάρκεια της ιεράς Παράκλησης τελέστηκε Δέηση για όλους τους εν ασθενεία και δοκιμασία αδελφών μας, για τους γιατρούς, νοσηλευτές και λειτουργούς υγείας, για τους αγνοουμένους, εγκλωβισμένους και εκτοπισμένους αδελφούς μας.

Κείμενο: Διακ. Ανδρέας Ματέι
Φωτογραφίες: Ανδρέας Κοσιάρης

ΠΗΓΗ: ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

 

Διαδώστε: