Εκκλησία της Κύπρου
16 Ιανουαρίου, 2022

Λευκωσία: Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίου Αντωνίου

Διαδώστε:

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου, στο Μετόχι της κατεχόμενης Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα, τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Καθηγουμένου της Μονής Αρχιμ. κ. Ιωάννου. Συμπροσευχόμενος παρέστη ο Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος, Έξαρχος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Κύπρο. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο αρχιμανδρίτης της Ι. Αρχιεπισκοπής π. Τριφύλλιος, ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη αρετής της σιωπής, την οποία καλλιέργησε κατά κόρον ο άκρως ησυχαστής Άγιος Αντώνιος.

Με περισσή ευλάβεια και ιεροπρέπεια, τίμησαν  οι όπου γης χριστιανοί «τον φωτισθέντα ταίς τού Πνεύματος ακτίσιν, τον πεπλησμένον χαρισμάτων ενθέων, τον καθαρόν την ψυχήν καί την καρδίαν, τον Άγγελον τον επίγειον, τον βροτόν τον ουράνιον, τον της παρθενίας διδάσκαλον καί των ασκητών τον αρχηγόν», τον όσιο πατέρα Αντώνιο, το απόγευμα της Κυριακής 16 Ιανουαρίου 2022.

Αρκετοί ήταν οι πιστοί, που από το πρωί και καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας μέχρι και την ώρα τού Εσπερινού προσέρχονταν στον ναό με πόθο, για να ζητήσουν την βοήθεια τού μεγάλου αυτού οσίου της Εκκλησίας μας, να ασπαστούν με ευλάβεια την ιερή εικόνα του και να κλίνουν γόνυ δεήσεως προς τον προστάτη των αγωνιζομένων πιστών.

Με την άφιξη τού αγίου Καθηγουμένου στον Ιερό Ναό, του προσεφέρθη ροδόνερο με την παραδοσιακή μυροδόχο και στη συνέχεια ο ίδιος ευλόγησε το θυμίαμα, σύμφωνα με την κυπριακή παράδοση.

Κατά τη διάρκεια τού Εσπερινού έγινε λιτανεία της ιερής εικόνας τού οσίου περιμετρικά τού Ναού, τελέστηκε αρτοκλασία και ευλογήθηκαν τα κόλλυβα που προευτρεπίστηκαν «εις τιμήν καί μνήμην τού οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Αντωνίου τού μεγάλου, τού καθηγητού της ερήμου».

Ακόμη, πριν το τέλος, τελέστηκαν τα μνημόσυνα όλων όσοι υπηρέτησαν στον ναό, καθώς και των ευεργετών και ιδρυτών των Σχολών της ενορίας.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο αρχιμανδρίτης της Ι. Αρχιεπισκοπής π. Τριφύλλιος, ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη αρετής της σιωπής, την οποία καλλιέργησε κατά κόρον ο άκρως ησυχαστής άγιος Αντώνιος. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «στην εποχή μας έχουμε χάσει την ισορροπία μεταξύ σιωπής και ομιλίας, μεταξύ εσωστρέφειας και εξωστρέφειας και ομιλούμε ακατάσχετα, ξεχνώντας αυτό που μας επισημαίνουν οι σοφοί της Παλαιάς Διαθήκης ότι «εκ πολυλογίας ουκ εκφεύξη αμαρτίαν» και «ουκ εν πολλοίς ολίγα, αλλά εν ολίγοις πολλά» να λέμε. Δηλαδή, να μη λέμε με πολλά λόγια λίγα πράγματα, αλλά με λίγα λόγια να λέμε πολλά!

Είναι μεγάλη η αξία της σιωπής! Πέραν από το ότι είναι η γεννήτρα κάθε μεγάλου και σπουδαίου έργου, ταυτόχρονα με τη σιγή και τη σιωπή επικοινωνούμε! Επικοινωνούμε πρώτα εμείς με τον εαυτό μας, έπειτα επικοινωνούμε με τους ανθρώπους και κυρίως με τη σιωπή επικοινωνούμε με τον Θεό· διότι καθώς μας λέγει ο ιερός Φώτιος «καί την φωνήν τού σιγώντος ο Θεός ακούει». Ο Θεός ακούει και τα αιτήματα αυτού που σιωπά. Διότι ο Θεός βλέπει την καρδιά μας και ξέρει τα σιωπηλά αιτήματά μας. Για να βιώσουμε, λοιπόν, τα μυστήρια της Εκκλησίας μας, απαιτείται η εσωτερική ησυχία και η σιωπή· «Σιωπή τιμάσθω τα άρρητα», λέγει κι ο Μέγας Βασίλειος. Και μας προτρέπει ο υμνωδός· «σιγησάτω πάσα σαρξ βροτεία». Όταν βιώνουμε αυτή τη σιγή, τότε κατανοούμε το άγιο βάθος της ζωής.

Δυστυχώς, όμως, στις μέρες μας επερίσσευσαν οι λόγοι. Ξεχάσαμε το «σιγάν όπου δεί καί λέγειν τα καίρια». Κι αυτό αφορά όλους μας, και ιδιαίτερα εμάς τους κληρικούς, που κηρύσσουμε σε όλους εσάς. Αφορά την ίδια την Εκκλησία. Η Εκκλησία που σέβεται τον λόγο της, δεν μιλάει πάντοτε και παντού, ούτε για όλους και για όλα. Κι αν ορισμένοι μας πουν ότι ίσως μας χαρακτηρίσουν ανίδεους, άδειους και κούφιους όταν δεν μιλάμε για όλα, αυτό δεν ισχύει. Διότι, αυτός που είναι συγκροτημένος και ολοκληρωμένος ως άνθρωπος ξέρει και μπορεί να σιωπά κι εφαρμόζει το «σιγάν όπου δεί καί λέγειν τα καίρια».

Στον πανηγυρικό αυτό Εσπερινό, παρέστη ανάμεσα στους πολυπληθείς πιστούς κι ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης.

Διαδώστε: