Εκκλησία της Πολωνίας
16 Μαΐου, 2023

Εγκαινιάστηκε η Αγιά Σοφιά της Βαρσοβίας – Ο ναός σύμβολο στη καρδιά της Ευρώπης και οι συμβολισμοί του

Διαδώστε:

Ως ημέρα γραμμένη με χρυσά γράμματα θα είναι πλέον η 14η Μαϊου για την εν Πολωνία Ορθόδοξη Εκκλησία καθώς τελέστηκαν από τον Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββα τα εγκαίνια του Ιερού Ναού της Του Θεού Σοφίας.

Του Νικολάου Ζαΐμη 

Μετά από δέκα και πλέον χρόνια δύσκολων προσπαθειών για την απόκτηση άδειας για την ανέγερση Ορθόδοξου ναού στη Βαρσοβία και λιγότερο από οκτώ χρόνια μετά την τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, χάρη στις πολλές και τιτάνιες προσπάθειες του Μακαριωτάτου κ.κ. Σάββα, το μεγάλο στοίχημα κερδήθηκε. Ο ναός στέκει περίλαμπρος πλέον για να τελούνται οι ιερές ακολουθίες και να δοξολογείται το όνομα του Τριαδικού Θεού!

Σύμφωνα με την απόφαση του Επισκοπικού Συμβουλίου της εν Πολωνία Ορθοδόξου Εκκλησίας, με τα εγκαίνια του ναού της Αγίας Σοφίας στη Βαρσοβία, εγκαινιάζεται ο εορτασμός της 100ης επετείου από την απόκτηση του αυτοκεφάλου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Πολωνίας (η αυτοκεφαλία χορηγήθηκε το 1924).

Μητροπολίτης Σάββας: Ας είμαστε ευγνώμονες προς τον Θεό

Παρουσία εκπροσώπων της Πολωνικής Πολιτείας, εκατοντάδων πιστών που ο ναός ήταν αδύνατον να τους χωρέσει όλους, την Κυριακή, 14 Μαϊου, τελέστηκαν από τον Προκαθήμενο της εν Πολωνία Ορθοδόξου Εκκλησίας κ.κ. Σάββας τα εγκαίνια του ναού που πλέον αποτελεί σύμβολο για τους Ορθοδόξους της  χώρας. Στο μεγάλο αυτό γεγονός συμμετείχαν όλοι οι Επίσκοποι της  Πολωνικής Εκκλησίας καθώς και πολλοί κληρικοί.

“Ας χαρούμε και ας είμαστε ευγνώμονες στον Θεό για αυτήν την ημέρα. Υπενθυμίζει την ευγενή πρόθεση της οικοδόμησης του Οίκου του Θεού, όταν, παρακινούμενος από τα λόγια του προφήτη Σολομώντα, «σκοπεύω να οικοδομήσω ναό στο όνομα του Κυρίου του Θεού μου» (Α’ Βασιλέων 5:19), στις 24 Οκτωβρίου του 2015, αρχίσαμε να καθαγιάζουμε ένα μέρος που βρίσκεται στα χωράφια Ursynów, στην είσοδο της Βαρσοβίας, που προοριζόταν για την κατασκευή του ναού της Αγίας Σοφίας. Στη συνέχεια, στις 5 Δεκεμβρίου 2015, ο Παναγιώτατος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος έθεσε τον θεμέλιο λίθο. Στις 19 Μαΐου 2018 τοποθετήσαμε τον σταυρό στον κύριο τρούλο της εκκλησίας που υψώνεται και παρακαλεί τον Θεό «να εισακούσει την προσευχή των δούλων του, να ακούσει τις κραυγές και τις προσευχές που φέρονται μπροστά του, ώστε τα μάτια του να βλέπουν αυτόν τον ναό νύχτα και μέρα» ( 1 Βασιλέων 8:28-29). Είναι μέσω της βοήθειας του Θεού και του ζήλου της πίστης μας και σήμερα μπορούμε να απολαύσουμε πνευματικά και υλικά επιτεύγματα με τον αγιασμό αυτής της εκκλησίας και να τελούμε τακτικά τις ακολουθίες Η Λειτουργία, που αγιάζει τον άνθρωπο και τον κόσμο γύρω του, τον ενώνει με τον Θεό και με τους άλλους ανθρώπους”, επεσήμανε ο Μητροπολίτης κ.κ. Σάββας κατά την ομιλία του.

Η σημαντικότερη ημέρα της 25ετούς ποιμαντορίας

Ο Μακαριώτατος υπενθύμισε ότι οι πόρτες αυτής της εκκλησίας είναι ανοιχτές σε όποιον περνά το κατώφλι της με πίστη, ελπίδα και αγάπη, αναζητώντας τη συμπαράσταση και την παρηγοριά του Θεού στην καθημερινή μεταφορά του σταυρού της ζωής.

Στη συνέχεια ακολούθησε η τελετή των εγκαινίων με την εναπόθεση στην Αγία Τράπεζα ιερών λειψάνων καθώς και των ονομάτων των δωρητών και ευεργετών του ιερού ναού. Ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας κ.κ. Σάββας υπήρξε ο οραματιστείς της δημιουργίας αυτού του ναού. Σε όλα τα στάδια της ανοικοδόμησης επόπτευε τις εργασίες. Προχθές ήρθε η ώρα να καθαγιάσει το ναό για τον οποίο τόσο κοπίασε. Μάλιστα το έτος που επελέγη για τα εγκαίνια συνδυάστηκε με τη συμπλήρωση 25 χρόνων του κ.κ. Σάββα στο πηδάλιο της Εκκλησίας της Πολωνίας και τη συμπλήρωση παράλληλα 85 χρόνων ζωής.

Τους ύμνους απέδωσαν χορωδίες και παιδιά με την Σοφία του Θεού να δοξολογείται στα σλαβικά, πολωνικά, ελληνικά, γεωργιανά, αχμαρικά, αραμαϊκά και αγγλικά. Μνημονεύτηκε και το όνομα του αείμνηστου αρχιτέκτονα του ναού,  Αντρέι Μαρκόφσκι.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας ευχαρίστησε τον Θεό για τη μεγάλη ευλογία που του χάρισε να τελεί τα εγκαίνια και χαρακτήρισε την ημέρα ως την σημαντικότερη της 25ετους ποιμαντορίας του. Στη συνέχεια επέδωσε βραβεία σε όσους συνέβαλαν το έργο να ολοκληρωθεί και να λάβει τη μορφή που έχει σήμερα.

Μετά από 100 χρόνια χτίστηκε Ορθόδοξος ναός στη Βαρσοβία

Αυτή είναι η πρώτη κατασκευή ορθόδοξου ναού στη Βαρσοβία εδώ και εκατό χρόνια. Ο ναός είναι αντίγραφο του παγκοσμίου φήμης βυζαντινού θαύματος της τέχνης του 6ου αιώνα – της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης. Σίγουρα, όσοι το ορίζουν ως πνευματικό και αρχιτεκτονικό διάδοχο του πρωτοτύπου του, δεν κάνουν λάθος. Χάρη στην Πρόνοια του Θεού, η προσευχή στην εκκλησία της Σοφίας του Θεού δεν θα είναι ποτέ σιωπηλή. Στην καρδιά της Ευρώπης, στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας, ο ήχος των καμπάνων και η Ορθόδοξη Λειτουργία αντηχεί ηχηρά προς δόξαν του Αναστάντος Κυρίου.

Φόρος τιμής

Ο ναός χτίστηκε, επίσης, ως φόρος τιμής στα θύματα των εκτοπίσεων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, της καταστροφής ορθόδοξων εκκλησιών στην περιοχή Chełm και Podlasie, της εκστρατείας του Σεπτεμβρίου, της εξέγερσης της Βαρσοβίας, καθώς και στα παιδιά από ένα ορθόδοξο ορφανοτροφείο στην περιοχή Wola της Βαρσοβίας που δολοφονήθηκαν το 1944. ”

“Έτσι, τα τείχη αυτού του ναού θα μαρτυρούν για πάντα τους προγόνους μας, που συχνά χύνουν αίμα για την πίστη στην Ορθοδοξία και την αγάπη για την πατρίδα. Ο Αυτοκράτορας Ιουστινιανός, βλέποντας μπροστά του σε όλο του το μεγαλείο την αξιοθαύμαστη Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, κάλεσε την Ενσαρκωμένη Σοφία του Θείου Λόγου αναφωνόντας: “Ευχαριστώ τον Θεό που μας έκανε άξιους να ολοκληρώσουμε αυτό το μεγάλο και ιερό έργο! Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλοί από τους πιστούς που ήταν παρόντες εκείνη την ημέρα με δάκρυα στα μάτια απηύθυναν τα ίδια λόγια στον Σωτήρα Χριστό”, γράφει στο χρονικό για τα εγκαίνια ο π. Αδάμ Μαγκρούκ από τον οποίο λάβαμε και τις πληροφορίες για το μεγάλο αυτό γεγονός για τους Ορθοδόξους της Πολωνίας.

Βασική πηγή πληροφοριών: orthodox.pl – π. Άνταμ Μαγκρούκ

Φωτογραφίες: Jaroslaw Charkiewicz, Oleksandr Rudyi

Διαδώστε: