Επικαιρότητα
19 Φεβρουαρίου, 2019

Διαβάστε σύντομες ειδήσεις της ημέρας από το μεσημεριανό δελτίο

Διαδώστε:

Η εκκλησία μας τιμά σήμερα την αγία Φιλοθέη η οποία γεννήθηκε το έτος 1522 μ.Χ. στην τουρκοκρατούμενη τότε Αθήνα.. Η μητέρα της ήταν στείρα και απέκτησε την Αγία μετά από θερμή και συνεχή προσευχή. Σήμερα στις σελίδες μας παραθέτουμε εκτενή αφιερώματα για τον βίο της αγίας και το έργο της

Το ξημέρωμα της Τρίτης στις 2:30 εκοιμήθη σε νοσοκομείο των Αθηνών ο Μητροπολίτης Γλυφάδας Παύλος σε ηλικία 76 ετών. Ο Μακαριστός Μητροπολίτης αντιμετώπιζε προβλήματα με την καρδιά του και νοσηλευόταν καιρό τώρα λόγω επιδείνωσης της υγείας του. Ο κατά κόσμον Ευστράτιος Τσαούσογλου γεννήθηκε το 1943 στην Ερμούπολη της Σύρου, καταγόμενος από πατρός εκ Σμύρνης. Ο Μητροπολίτης ήταν πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τελειόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών στην Ποιμαντική- Κοινωνιολογία και Ψυχολογία για νέους. Τελευταία του ηχηρή παρέμβαση ήταν λίγο πριν την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών όπου με μια δημόσια επιστολή του συντάχθηκε με τους 22 Μακεδόνες Ιεράρχες, γράφοντας κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σήμερα συναντάται για άλλη μια φορά η επιτροπή διαλόγου της εκκλησίας με τον υπουργό Παιδείας κ Κώστα Γαβρόγλου, στο Συνοδικό Μέγαρο στη Μονή Πετράκη. Η εκ νέου συνάντηση πραγματοποιείται στα πλαίσια της καλύτερης ακόμη ενημέρωσης, για το θέμα της συμφωνίας που βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά και για να απαντηθούν ερωτήματα που έχουν προκύψει από τις προηγούμενες συναντήσεις. Η επιτροπή διαλόγου φαίνεται να μην αρκείται από τις ως τώρα συναντήσεις και πληροφορίες που έχει λάβει με αποτέλεσμα να δουλεύει σκληρά πάνω στο “νέο χάρτη” που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών επί τη εορτή της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας προεξήρχε της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερώνυμος πλαισιούμενος από τον Μητροπολίτη Θερμοπυλών Ιωάννη, τον Επίσκοπο Θεσπιών Συμεών και κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας χειροτόνησε εις πρεσβύτερον τον Διάκονο πατέρα Ισίδωρο Κάτσο.
Ο Μακαριώτατος απευθύνοντας πατρικούς λόγους στον Ιεροδιάκονο επισήμανε την παράκληση πολλών πιστών για καλούς ιερείς στις ενορίες τους σημειώνοντας ότι οι καλοί ιερείς προετοιμάζονται από την οικογένεια και το σχολείο.

Επισκέψιμος είναι για πολλούς, ο τόπος ταφής της Αγίας Φιλοθέης, η κρύπτη της όπως είναι γνωστή, βρίσκεται ακριβώς δίπλα από τον ναό της Αγίας, στον ομώνυμο Δήμο Αττικής. Πρόκειται για μία φυσική σπηλιά, που επικοινωνούσε, μέσω μιας υπόγειας σήραγγας περίπου 300 μέτρων, με το μετόχι της Καλογρέζας, που υπαγόταν στο Μοναστήρι των Αθηνών.

Η μελέτη του βίου της Κυράς των Αθηνών, της Αγίας Φιλοθέης, μας καταδεικνύει περίτρανα τι μπορεί να κάνει μια γυναίκα για να στηρίξει μια ολόκληρη πολιτεία Έθεσε πρώτη τη βάση της παιδείας, αψηφώντας κάθε πρόληψη και κίνδυνο. Αφιερώθηκε σε κάθε ανάγκη της δύσκολης εποχής που έζησε και κατάφερε να πρωτοστατήσει και να πρωτοτυπήσει με το έργο της σε πείσμα όλων. Περιέθαλψε τις κακοποιημένες γυναίκες και άνοιξε στην Τουρκοκρατούμενη Ελλάδα το πρώτο Σχολείο Θηλέων. Πρώτος διδάσκαλος αυτής ήταν ο Μοναχός Γέρων Παΐσιος.

Καταρρέει το εμβληματικό αρχοντικό του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά στην Οδό Τατοΐου 50 στην Κηφισιά. Το κτήριο έχει αφεθεί στη φθορά του χρόνου, και κινδυνεύει να έχει την τύχη άλλων, παλαιών κτιρίων, όπως αυτά που κατέρρευσαν πρόσφατα στο κέντρο της Αθήνας. Η κουρελιασμένη σημαία καταδεικνύει την έλλειψη ιστορικής μνήμης και την αδιαφορία των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων. Όπως τόνισε στον ΣΚΑΪ ο αρχιτέκτονας μηχανικός και υποψήφιος δήμαρχος Κηφισιάς Αλέξης Μακρής, το κτήριο κτίστηκε το 1895 και είναι εθνική ντροπή που βρίσκεται σε αυτό το χάλι.

Με κατάνυξη και πνευματική ευφορία πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή τα εγκαίνια του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίου Δημητρίου Pointe-Noire από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ.Θεόδωρο. Ο επιχώριος Μητροπολίτης Μπραζαβίλ, ο οποίος καλως όρισε τον Πατριάρχη στο Κογκό μεταξύ άλλων ανέφερε: ” … Κάθε νέος Ναός είναι αποτέλεσμα πίστεως, κόπου, πόνου, αγωνίας, πρωτίστως όμως καρπός της Χάριτος του Τριαδικού Θεού.”

Διαδώστε: