24/11/2022 24/11/2022 Σπουδαίος ο ρόλος της Εκκλησίας της Ελλάδος στον αγώνα κατά της ενδοοικογενειακής βίας, σε συνεργασία με διάφορους φορείς και κοινωνικούς θεσμούς. Πρόκειται για ένα φαινόμενο με παγκόσμιες διαστάσεις, που το τελευταίο διάστημα έχει λάβει τεράστια δημοσιότητα, καθώς ολοένα και περισσότερες γυναίκες προβαίνουν σε καταγγελίες. Επιμέλεια Σβετλάνα Λεβίτσκι Είναι χρέος όλων να συμβάλουν στο να σπάσει...
24 Νοεμβρίου, 2022 - 14:38
Τελευταία ενημέρωση: 24/11/2022 - 14:42

Δυναμικός ο ρόλος της Εκκλησίας στον αγώνα εξάλειψης της ενδοοικογενειακής βίας

Διαδώστε:
Δυναμικός ο ρόλος της Εκκλησίας στον αγώνα εξάλειψης της ενδοοικογενειακής βίας

Σπουδαίος ο ρόλος της Εκκλησίας της Ελλάδος στον αγώνα κατά της ενδοοικογενειακής βίας, σε συνεργασία με διάφορους φορείς και κοινωνικούς θεσμούς. Πρόκειται για ένα φαινόμενο με παγκόσμιες διαστάσεις, που το τελευταίο διάστημα έχει λάβει τεράστια δημοσιότητα, καθώς ολοένα και περισσότερες γυναίκες προβαίνουν σε καταγγελίες.

  • Επιμέλεια Σβετλάνα Λεβίτσκι

Είναι χρέος όλων να συμβάλουν στο να σπάσει η αλυσίδα της βίας και στο να δοθεί τέλος σε ένα φαινόμενο που δεν τιμά την ανθρωπότητα.

Η Εκκλησία της Ελλάδος με τις ποικίλες δράσεις της είναι στο πλευρό της γυναίκας. Δείχνει την έμπρακτη συμπαράστασή της μεριμνώντας για την ψυχολογική υποστήριξη των κακοποιημένων γυναικών, τη βελτίωση της κοινωνικής και οικονομικής τους κατάστασης καθώς και την προώθηση της εκπαίδευσής τους.

Το Διαμητροπολιτικό Δίκτυο Γυναικών της Εκκλησίας της Ελλάδος συμβάλλει στην αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων κατά περιφέρεια και υποστηρίζει τα δικαιώματα των γυναικών. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται προσπάθεια να εξαλειφθούν οι προκαταλήψεις, οι διακρίσεις κατά των γυναικών για ένα καλύτερο αύριο. Στο πλαίσιο αυτό και το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με τις Ιερές Μητροπόλεις συμβάλει στην καλύτερη δυνατή ενημέρωση και επιμόρφωση κληρικών, έτσι ώστε να είναι έτοιμη στην παροχή βοήθειας όποτε και αν χρειαστεί.

Αμέριστη η συμπαράσταση της Εκκλησίας

Στην πρόσφατη Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος εκφράστηκε η αμέριστη συμπαράστασή της για το κοινωνικό φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και των γυναικοκτονιών:

«Τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας δεν μπορούν να παραθεωρήσουν τα αυξανόμενα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας, διά της οποίας συνήθως πλήττεται το πρόσωπο της γυναίκας, και τα οποία φαινόμενα διασαλεύουν τα θεμέλια του κοινωνικού ιστού».

Ο Μητροπολίτης Ιλίου για την αξία του ανθρώπου

Στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης για αυτό το κοινωνικό φαινόμενο, πραγματοποιήθηκε χθες στην Πάτρα και στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνης Πατρών, εκδήλωση με θέμα: «Ενδοοικογενειακή βία, η θέση της Εκκλησίας». Ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο οποίος έχει ιδιαιτέρως ασχοληθεί με το θέμα αυτό.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Αθηναγόρας αναφέρθηκε στην αξία του ανθρώπου, ανδρός και γυναικός, όπως δημιουργήθηκαν, ισότιμοι από τον Θεό, στη θέση της γυναικός στην κοινωνία παλαιότερα και σήμερα και γενικώς στην διδασκαλία του Κυρίου και στη θέση των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Επίσης αναφέρθηκε στα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας, σχέση έχοντα με την οικογένεια και τη σχέση των προσώπων μέσα σε αυτή. Επίσης μίλησε και για τη θέση διαφόρων θρησκειών ως προς την θέση και την αξία της γυναικός.

Ενδιαφέρουσες ήταν και οι αναφορές του ομιλητή στην ποιμαντική της Εκκλησίας σήμερα που υπάρχουν τόσα προβλήματα και τόσες δυσκολίες και που οι άνθρωποι κυρίως οι νέοι έχουν την ανάγκη επιστηριγμού πνευματικού, ώστε να ανταπεξέλθουν στις ποικίλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και εστίασε σε σημαντικά σημεία θεολογικής και πρακτικής αντιμετωπίσεως του θέματος.

Συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας

Είναι αξιοσημείωτο ότι στο πλαίσιο της πρόληψης της ενδοοικογενειακής βίας, στις 2 Νοεμβρίου 2020, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος συνυπέγραψε μαζί με τον Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, τον τότε Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Μιχαήλ Καραμαλάκη την Ιδρυτική Πράξη της «Πρωτοβουλίας για την πρόληψη της Ενδοοικογενειακής βίας».

Βασικότερος σκοπός είναι, πέρα από την πρόληψη, η συνεργασία με τους φορείς της Πολιτείας για την αλλαγή των στερεοτυπικών αντιλήψεων για τους ρόλους των δυο φύλων στην κοινωνία και στην οικογένεια, καθώς και η επικέντρωση στην μηδενική ανοχή της βίας.

Στον αγώνα και οι τοπικές κοινωνίες

Στον αγώνα ρίχνονται και οι τοπικές κοινωνίες. Ο Δήμος Τυρνάβου πραγματοποίησε εκδήλωση με θέμα: «Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών».

«Η γυναίκα στην ελληνική κοινωνία, παρά την τεράστια πρόοδο που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες για την κατάκτηση της ισότητας και της χειραφέτησής της, συνεχίζει σε πολλές περιπτώσεις να αντιμετωπίζεται με τρόπο απαράδεκτο και απεχθή». Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την εκδήλωση.

Ο Θεσσαλός πολιτικός στο μήνυμά του προς τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Δήμου Τυρνάβου κ. Ανδρέα Γιαννόπουλο, επεσήμανε ότι «το ζήτημα αυτό έχει, δυστυχώς, εξαιρετική επικαιρότητα. Το τελευταίο μακρύ διάστημα κατακλυζόμαστε κυριολεκτικά από συμβάντα κακοποίησης γυναικών, ακόμη και γυναικοκτονιών. Ιδιαίτερα από το κίνημα metoo, πληροφορηθήκαμε για πολλές περιπτώσεις άσκησης βίας, βιασμών και κακοποιητικών συμπεριφορών σε γυναίκες. Πρόκειται, ασφαλώς, για ένα άκρως ανησυχητικό φαινόμενο, το οποίο καταδεικνύει εν πρώτοις ότι η βία, ενδοοικογενειακή και ευρύτερη, εξακολουθεί να εκδηλώνεται με μεγάλη ένταση.

Προφανώς, ο πέλεκυς του νόμου στις περιπτώσεις που ασκείται βία κατά γυναικών πρέπει να είναι βαρύτατος. Όμως, αυτό δεν αρκεί. Απαιτείται, πρωτίστως, ριζική αλλαγή στην κουλτούρα της κοινωνίας, απάλειψη στερεοτύπων και αναχρονιστικών αντιλήψεων. Ο σεβασμός στον άλλο άνθρωπο, στην προσωπικότητα και στην ελευθερία του είναι προϋποθέσεις μιας κοινωνίας που φιλοδοξεί να χαρακτηρίζεται αναπτυγμένη. Η εργασία αυτή, που θα οδηγήσει στην παντελή εξάλειψη των περιστατικών βίας κατά των γυναικών, όπως βεβαίως και κατά οποιουδήποτε ανθρώπου, ξεκινά από το σπίτι, από την οικογένεια, και συνεχίζεται στο σχολείο, που οφείλει να καλλιεργεί τον αλληλοσεβασμό μεταξύ των μαθητών και μαθητριών».

Γραφείο ενδοοικογενειακής βίας στη Λάρισα

Καταλήγοντας ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «ως πολίτες πρέπει να αναπτύξουμε περαιτέρω τα ανακλαστικά αντίδρασης σε όσα σχετικά φαινόμενα εμπίπτουν στην αντίληψή μας. Να μη διστάζουμε να καταγγέλλουμε τα περιστατικά που γνωρίζουμε και να στεκόμαστε δίπλα στις γυναίκες θύματα βίας. Σε αυτό το πλαίσιο είναι ιδιαίτερα σημαντική η ίδρυση στην Ελληνική Αστυνομία σε όλη την επικράτεια 18 γραφείων ενδοοικογενειακής βίας, ένα εκ των οποίων στεγάζεται στην Λάρισα».

Διαβάστε ακόμη: Η Ορθόδοξη Εκκλησία στον αγώνα κατά της ενδοοικογενειακής βίας – Τι αποκαλύπτουν έρευνες για τις γυναικοκτονίες

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων