11/05/2021 18/10/2023 Του Νίκου Οικονόμου Με κοινή ανακοίνωση τους, οι Προκαθήμενοι των Εκκλησιών στα Ιεροσόλυμα εκφράζουν την βαθύτατη απογοήτευση και την ανησυχία τους για την αυξανόμενη ένταση και τα βίαια επεισόδια που λαμβάνουν χώρα στην Αγία Πόλη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων τις τελευταίες ημέρες. Επίσης, χαρακτηρίζουν ως “απαράδεκτες” τις ενέργειες που υπονομεύουν την ασφάλεια των πιστών και...
11 Μαΐου, 2021 - 8:12
Τελευταία ενημέρωση: 18/10/2023 - 17:48

Σε κίνδυνο η ήδη τεταμένη κατάσταση στην Αγία Πόλη – Έκκληση για ειρήνη στα Ιεροσόλυμα

Διαδώστε:
Σε κίνδυνο η ήδη τεταμένη κατάσταση στην Αγία Πόλη – Έκκληση για ειρήνη στα Ιεροσόλυμα
  • Του Νίκου Οικονόμου

Με κοινή ανακοίνωση τους, οι Προκαθήμενοι των Εκκλησιών στα Ιεροσόλυμα εκφράζουν την βαθύτατη απογοήτευση και την ανησυχία τους για την αυξανόμενη ένταση και τα βίαια επεισόδια που λαμβάνουν χώρα στην Αγία Πόλη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων τις τελευταίες ημέρες.

Επίσης, χαρακτηρίζουν ως “απαράδεκτες” τις ενέργειες που υπονομεύουν την ασφάλεια των πιστών και την αξιοπρέπεια των Παλαιστινίων που υπόκεινται σε έξωση από την συνοικία Σεΐχ Τζάρα. Παράλληλα, απευθύνουν έκκληση προς την Διεθνή Κοινότητα να παρέμβει προκειμένου να δώσει τέλος στην ένταση που υποκινείται κυρίως – όπως επισημαίνουν – από ακροδεξιές ομάδες.

Αναλυτικά, η κοινή ανακοίνωση των Προκαθημένων των Εκκλησιών στα Ιεροσόλυμα αναφέρει:

“Είμαστε βαθύτατα απογοητευμένοι και ανησυχούμε για τα πρόσφατα βίαια γεγονότα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Αυτές οι ανησυχητικές εξελίξεις, είτε στο τέμενος Αλ-Άκσα ή στην συνοικία Σεΐχ Τζάρα, πλήττουν την ιερότητα των πολιτών και της πόλης των Ιεροσολύμων ως Πόλη Ειρήνης. Οι ενέργειες που υπονομεύουν την ασφάλεια των πιστών και την αξιοπρέπεια των Παλαιστινίων που υπόκεινται σε έξωση είναι απαράδεκτες.

Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της Αγίας Πόλης των Ιεροσολύμων με το υπάρχον Status Quo, υποχρεώνει όλες τις πλευρές να προστατεύουν την ήδη ευαίσθητη κατάσταση στην Αγία Πόλη. Η αυξανόμενη ένταση, που υποκινείται κυρίως από ακροδεξιές ομάδες, θέτει σε κίνδυνο την ήδη τεταμένη κατάσταση στα Ιεροσόλυμα.

Καλούμε την Διεθνή Κοινότητα και όλους όσοι έχουν καλή θέληση, να παρέμβουν προκειμένου να δώσουν τέλος σε αυτές τις προκλητικές ενέργειες, καθώς και να συνεχίσουν να προσεύχονται για την ειρήνη στα Ιεροσόλυμα”.

 

 

H κοινή ανακοίνωση των Προκαθημένων των Εκκλησιών στα Ιεροσόλυμα (στα Αγγλικά και στα Αραβικά)

 

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι ρουκέτες συνέχισαν να εκτοξεύονται στη διάρκεια της νύχτας από Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του νότιου τμήματος της χώρας.

«Από τις 18:00 (σ.σ. χθες Δευτέρα), τρομοκρατικές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας εκτοξεύουν ρουκέτες εναντίον ισραηλινών αμάχων. Ασταμάτητα. Η ώρα είναι τώρα 04:00. Γίνονται επιθέσεις με ρουκέτες επί 10 ώρες», ανέφερε μέσω Twitter το ισραηλινό επιτελείο νωρίτερα σήμερα.

 

Υπενθυμιζέται ότι συγκρούσεις και βίαια γεγονότα λαμβάνουν χώρα σχεδόν κάθε βράδυ στα Ιεροσόλυμα από τις αρχές του Ραμαζανιού στις 13 Απριλίου.

 

 

Παλαιστίνη: Είκοσι νεκροί και 65 τραυματίες σε βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας

Τουλάχιστον είκοσι Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι εννέα παιδιά, σκοτώθηκαν την Δευτέρα (10/5/2021), σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, σε απάντηση για τις ρουκέτες που είχαν εκτοξευτεί από τον παλαιστινιακό θύλακα, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Με βάση αυτόν τον νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Γάζας, οι νεκροί ανέρχονται σε 20 και οι τραυματίες στους 65.

Η οργάνωση Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε στο μεταξύ ότι ένας από τους διοικητές της σκοτώθηκε σε αυτούς τους βομβαρδισμούς.

 

Πάνω από 100 ρουκέτες ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε η Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ

Πάνω από 100 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν συνολικά τη Δευτέρα (10/5/2021) από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ, ανακοίνωσε η Χαμάς που ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα, με τον ισραηλινό στρατό να απαντά με αντίποινα.

Το παλαιστινιακό κίνημα τόνισε ότι εκτόξευσε ρουκέτες προς το έδαφος του Ισραήλ «σε απάντηση στα εγκλήματά του και στην επιθετικότητά του εναντίον της Ιεράς Πόλης», μετά τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινής αστυνομίας, με επίκεντρο την Πλατεία Τεμενών στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ.

 

Ισραήλ: Νέες συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινής αστυνομίας

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν το βράδυ της Δευτέρας (10/5/2021) μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινής αστυνομίας στην Πλατεία Τεμενών στην Ιερουσαλήμ, ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, κάνοντας λόγο για τραυματίες.

Σύμφωνα με αυτή την πηγή, δεκάδες Παλαιστίνιοι πέταξαν αντικείμενα σε ισραηλινές δυνάμεις επιβολής του νόμου που χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης και πυροβόλησαν με πλαστικές σφαίρες σε μια προσπάθεια να διαλύσουν το πλήθος.

 

Μπορέλ: Έκκληση να επιστρέψει η ηρεμία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ έκανε έκκληση την Δευτέρα (10/5/2021), να επιστρέψει η ηρεμία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, μετά τις νέες ταραχές που ξέσπασαν, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν περισσότεροι από 300 Παλαιστίνιοι, στις συγκρούσεις με την ισραηλινή αστυνομία.

«Η κατάσταση όσον αφορά τις εξώσεις των παλαιστινιακών οικογενειών (…) είναι ένα ζήτημα που προκαλεί σοβαρή ανησυχία. Τέτοιες ενέργειες είναι παράνομες με βάση το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και εξυπηρετούν μόνο στο να πυροδοτούν τις εντάσεις», τόνισε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Εξάλλου, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Βιέννη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Μπορέλ είπε ότι μπαίνουν σε μια κρίσιμη φάση. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες ώστε να διασωθεί η πυρηνική συμφωνία (JPCOA) του 2015, πρόσθεσε. Δήλωσε πάντως αισιόδοξος, σημειώνοντας ότι «υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας που θα παραμείνει ανοιχτό για δύο εβδομάδες, μέχρι το τέλος του μήνα».

«Όμως χρειάζεται πολλή δουλειά, ο χρόνος είναι περιορισμένος και ελπίζω ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπουν σε μια φάση απευθείας συνομιλιών», πρόσθεσε.

 

Μπλίνκεν: Οι επιθέσεις με ρουκέτες από τη Γάζα πρέπει να σταματήσουν “αμέσως”

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ‘Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Δευτέρα (10/5/2021) ότι οι επιθέσεις με ρουκέτες από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ πρέπει να σταματήσουν “αμέσως” και προέτρεψε όλες τις πλευρές να λάβουν μέτρα για την “αποκλιμάκωση των εντάσεων”.

“Ανησυχώ βαθύτατα για τις επιθέσεις με ρουκέτες”, τόνισε ο Μπλίνκεν σε σύντομες δηλώσεις του ενόψει της συνάντησής του με τον Ιορδανό ομόλογό του Αϊμάν Σαφαντί, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Σαφαντί δήλωσε από την πλευρά του ότι η προσοχή εστιάζεται στον τερματισμό της κλιμάκωσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δια του εκπροσώπου της αμερικανικής διπλωματίας καταδίκασαν “με τον πιο έντονο τρόπο τις ρίψεις ρουκετών από τη Χαμάς” εναντίον του Ισραήλ, καταγγέλλοντας την “απαράδεκτη κλιμάκωση” και απηύθυναν έκκληση σε όλες τις πλευρές για “ψυχραιμία” και την “αποκλιμάκωση των εντάσεων”.

“Αναγνωρίζουμε το νόμιμο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, να υπερασπιστεί τον λαό του και το έδαφός του”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Νεντ Πράις, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεσμεύτηκε να απαντήσει “δυναμικά”.

“Ο βραχυπρόθεσμος στόχος μας είναι η αποκλιμάκωση”, επέμεινε ο Νεντ Πράις μιλώντας στους δημοσιογράφους.

“Γενικότερα, ανησυχούμε βαθιά για την κατάσταση στο Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, ειδικότερα για τις βίαιες αντιπαραθέσεις στην Ιερουσαλήμ”, πρόσθεσε, χαιρετίζοντας τα “μέτρα που έλαβε η ισραηλινή κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες για την αποφυγή των προκλήσεων”.

Ωστόσο, εξέφρασε την αμερικανική υποστήριξη στις “ειρηνικές διαδηλώσεις”.

 

Μάας: Όλες οι πλευρές “πρέπει να αποφύγουν νέα θύματα μεταξύ των πολιτών”

Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι έχουν “καθήκον να αποφύγουν περαιτέρω απώλειες μεταξύ των πολιτών”, προειδοποίησε την Δευτέρα (10/5/2021) ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών μετά τα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα σε απάντηση για τις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τον παλαιστινιακό θύλακα.

“Τίποτα δεν δικαιολογεί την εκτόξευση πυραύλων στον άμαχο ισραηλινό λαό”, πρόσθεσε ο Χάικο Μάας στο Twitter, σύμφωνα με τον οποίο αυτή η εκτόξευση ρουκετών δεν οδηγεί “σίγουρα στην επίλυση της σύγκρουσης” αλλά μάλλον σε “περαιτέρω παράλογη κλιμάκωση”.

“Όλες οι πλευρές έχουν καθήκον να αποφύγουν νέα θύματα μεταξύ των πολιτών”, καταλήγει ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

 

Το Λονδίνο “καταδικάζει” την εκτόξευση ρουκετών κατά του Ισραήλ και καλεί σε άμεση αποκλιμάκωση

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ καταδίκασε την Δευτέρα (10/5/2021) την εκτόξευση ρουκετών από τη Χαμάς, καλώντας σε “άμεση αποκλιμάκωση από όλες τις πλευρές”.

“Το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζει την εκτόξευση ρουκετών στην Ιερουσαλήμ και σε θέσεις στο Ισραήλ. Η συνεχιζόμενη βία στην Ιερουσαλήμ και τη Γάζα πρέπει να σταματήσει”, δήλωσε ο υπουργός σε μήνυμά του στο Twitter. “Χρειαζόμαστε άμεση αποκλιμάκωση από όλες τις πλευρές και να σταματήσουν να στοχοθετούν τους άμαχους πληθυσμούς”.

 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων