Επικαιρότητα
23 Νοεμβρίου, 2022

Η Κυπρίων Συναυλία ξεσήκωσε το κοινό της Βιέννης

Διαδώστε:

Έθελξαν την περασμένη Κυριακή το μουσικόφιλο κοινό της Βιέννης οι «μουσικοί άγγελοι» της Κύπρου του κλιμακίου της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου και της Χορωδίας του Μουσικού Λυκείου Λευκωσίας, μαζί με διεθνούς φήμης καλλιτέχνες της όπερας.

Η «Κυπρίων Συναυλία», στην απαιτητική Αίθουσα Μπραμς στο ξακουστό ανά το παγκόσμιο Μέγαρο Φίλων Μουσικής της Βιέννης (Musikverein) ενθουσίασε το κοινό που χειροκροτούσε όρθιο για αρκετά λεπτά.

Τη συναυλία διοργάνωσε το Κυπριακό Πολιτιστικό Κέντρο Βιέννης και στήριξαν το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υφυπουργείου Πολιτισμού. Στόχος της είναι η προβολή και προώθηση του κυπριακού πολιτισμού και των εξαίρετων μουσικών συνόλων της Κύπρου στο εξωτερικό, σε μια εκδήλωση που απευθύνεται στην ελληνική διασπορά και το ευρύ κοινό, ενώ προσκαλούνται επικεφαλής διπλωματικών αποστολών.

Η υψηλών προδιαγραφών συναυλία δέχτηκε και προσωπικά τα εγκωμιαστικά σχόλια του διευθυντή εκδηλώσεων του Musikverein για την άρτια οργάνωση εκ μέρους του Κυπριακού Πολιτιστικού Κέντρου Βιέννης, τονίζοντας το υψηλό μουσικό επίπεδο των μουσικών συνόλων, των συντελεστών, το εμβληματικό πρόγραμμα και τον ξεχωριστό αυθορμητισμό της.

Για πρώτη φορά παρέστη σε πολιτιστική εκδήλωση της Κύπρου στην Βιέννη η Πρώτη Κυρία Άντρη Αναστασιάδη, η οποία απέδωσε χαιρετισμό στη γενική πρόβα και τόνισε τον θαυμασμό, την υπερηφάνεια, την συγκίνηση και την στήριξη της Πολιτείας στον θεσμό της «Κυπρίων Συναυλίας». Με τα ίδια αισθήματα υπογράμμισε τη στήριξή του ο ΥΠΑΝ Πρόδρομος Προδρόμου που παρευρέθηκε για δεύτερη συνεχή φορά.

Στη γενική πρόβα και στην παρουσία της Πρώτης Κυρίας, του ΥΠΑΝ, της Πρέσβεως της Κύπρου στην Αυστρία Μαρίας Μιχαήλ, των διευθυντών και συνοδών της αποστολής, της αντιπροέδρου της ΣΟΝΚ, μελών του Κ.Π.Κ. Βιέννης και του διευθυντή εκδηλώσεων του Musikverein, οι νεαροί μουσικοί της ΣΟΝΚ, μετά από ομόφωνη απόφασή τους, ανακήρυξαν Επίτιμο Σολίστ της ΣΟΝΚ τον Κύπριο βαρύτονο Κύρο Πατσαλίδη, εμπνευστή της «Κυπρίων Συναυλίας» και φίλο της ορχήστρας, μία τιμή η οποία απονέμεται για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού.

Συντελεστές της συναυλίας ήταν καταξιωμένοι σολίστ από Κύπρο, Ελλάδα και Αυστρία: ο θαυμάσιος τενόρος της Κρατικής Οπερας της Βιέννης Κάρλος Οσούνα, η εκπληκτική μετζοσοπράνο σολίστ της ΕΛΣ Αθηνών Ελένη Βουδουράκη, η ξεχωριστή κολορατούρα σοπράνο Κατερίνα Κουρή, η συγκλονιστική σοπράνο Γιούλη Καραγκούνη, οι υποσχόμενοι νεαροί Κύπριοι λυρικοί καλλιτέχνες Κωνσταντίνα Νικολάου (σοπράνο) και Γιώργος Ιωάννου (βαρύτονος) στην ακαδημία της Όπερας των Παρισσίων, η ονειρική 14χρονη Κύπρια μουσικός και σολίστ στο φλάουτο Αλίσα Φεϊζούλοβα η οποία καθήλωσε με την ερμηνεία της, ο στεντόριος και ερμηνευτής Κύρος Πατσαλίδης, οι μουσικοί του κλιμακίου της ΣΟΝΚ, προεξάρχοντος του Λουκά Δημητρίου και η άψογη σε ήχο και απόδοση χορωδία του Μουσικού Λυκείου Λευκωσίας.

Τη μουσική διεύθυνση είχαν ο καλλιτεχνικό διευθυντής της ΣΟΝΚ Γιώργος Κουντούρης, η χαρισματική νεαρή πρώτη Κύπρια μαέστρος ορχήστρας Κυριακή Κουντούρη, που διεύθυνε το δεύτερο μέρος της συναυλίας και η επιβλητική μαέστρος της χορωδίας Αγγελίνα Νικολαΐδου.

Παρουσιάστηκαν γνωστά αποσπάσματα γνωστών μουσουργών της κλασικής μουσικής, αποσπάσματα της εθνικής μουσικής σχολής και της κυπριακής παραδοσιακής μουσικής, σε ενορχηστρώσεις της Βίκυς Στυλιανού και μικρασιάτικα τραγούδια αφιερωμένα στην μνήμη των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Kαταστροφή.

Παρευρέθηκαν ακόμη ο Μητροπολίτης Αυστρίας Αρσένιος, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Χριστοδούλου, ο διευθυντής του Παγκυπρίου Γυμνασίου Λοΐζος Σέπος, ο διευθύνων του Μουσικού Λυκείου Λευκωσίας Χρίστος Χριστοφόρου, ο επιθεωρητής του ΥΠΑΝ Σπύρος Αντωνέλλος, η αντιπρόεδρος του ΙΣΟΝΚ Αθηνά Ξενίδου, επικεφαλής διεθνών οργανισμών που εδρεύουν στην Βιέννη, πρέσβεις, διπλωμάτες, επικεφαλής διεθνών πολιτιστικών κέντρων, γονείς και καθηγητές των παιδιών, ο ελληνισμός της Βιέννης και φίλοι της Κύπρου στην Αυστρία.

Διαδώστε: