24/05/2022 24/05/2022 Του Νικόλαου Ζαΐμη  Δεύτερο ιστορικό συλλείτουργο, σε λιγότερο από μία εβδομάδα, τελέστηκε σήμερα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Κλήμεντος Αχρίδος στα Σκόπια από τον Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριο και τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Στέφανος, καθώς ο Προκαθήμενος της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας βρίσκεται από χθες το απόγευμα στη χώρα ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση που του απευθύνθηκε. ...
24 Μαΐου, 2022 - 8:14
Τελευταία ενημέρωση: 24/05/2022 - 13:16

Συλλείτουργο στα Σκόπια του Πατριάρχη Σερβίας με τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Συλλείτουργο στα Σκόπια του Πατριάρχη Σερβίας με τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος (ΒΙΝΤΕΟ)

Του Νικόλαου Ζαΐμη 

Δεύτερο ιστορικό συλλείτουργο, σε λιγότερο από μία εβδομάδα, τελέστηκε σήμερα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Κλήμεντος Αχρίδος στα Σκόπια από τον Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριο και τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Στέφανος, καθώς ο Προκαθήμενος της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας βρίσκεται από χθες το απόγευμα στη χώρα ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση που του απευθύνθηκε. 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ:

Η επίσκεψη του Πατριάρχη Πορφυρίου γίνεται λίγες ημέρες μετά το συλλείτουργο συμφιλιώσεως, όπως χαρακτηρίστηκε, στο Βελιγράδι για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο Εκκλησιών οι οποίες για 55 χρόνια παρέμειναν ψυχρές καθώς το Πατριαρχείο Σερβίας είχε κηρύξει σχισματική την Εκκλησία των Σκοπίων. Όλα όμως άλλαξαν ύστερα από την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 9 Μαΐου 2022 να δεχτεί σε ευχαριστιακή κοινωνία την Εκκλησία των Σκοπίων με την ονομασία Αρχιεπισκοπή Αχρίδος και τον αποκλεισμό του όρου “Μακεδονία” και των παραγώγων του. Την απόφαση αυτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου χαιρέτησε μία εβδομάδα μετά, στις 16 Μαΐου 2022 η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων του Πατριαρχείου Σερβίας.

Κανονική επίσκεψη στα Σκόπια

Ύστερα από την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος κ. Στεφάνου στο Βελιγράδι και την αποκατάσταση της κανονικής τάξης με το συλλείτουργο που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα ήρθε η σειρά του Πατριάρχη Σερβίας να επισκεφθεί τα Σκόπια. Η υποδοχή του Πατριάρχη πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο των Σκοπίων από Ιεράρχες της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος.

Τη συνοδεία του Μακαριωάτου αποτελούν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος, οι Πανιερώτατοι Επίσκοποι Σρέμ κ. Βασίλειος, Μπάτσκας κ. Ειρηναίος, Σβορνικίου και Τούζλας κ. Φώτιος, Κρούσεβατς κ. Δαυίδ καθώς και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Ραμεσεάνας κ. Στέφανος και ο νεοεκλεγής Επίσκοπος Σάμπατς κ. Ιερόθεος.

Το απόγευμα, ο Αρχιεπίσκοπος υποδέχθηκε στην κατοικία του στα Σκόπια τον Προκαθήμενο της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό το τι συζητήθηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές. Τον Μακαριώτατο συνόδευαν Ιεράρχες του Πατριαρχείου Σερβίας καθώς και η Πρέσβης της Σερβίας Νεβένα Γιοβάνοβιτς.

Σε λογαριασμό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Πατριάρχης Σερβίας έγραψε λίγο μετά την άφιξή του: “Φτάσαμε στο σπίτι των αδελφών μας στην Μακεδονία”.

Ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Στέφανο θα συλλειτουργήσουν σήμερα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Κλήμεντος Αχρίδος με αφορμή την εορτή των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου.

Το όνομα

Ωστόσο παρά το γεγονός ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποδέχθηκε την Εκκλησία των Σκοπίων με το όνομα Αρχιεπισκοπή Αχρίδος το Πατριαρχείο Σερβίας εξακολουθεί να την αποκαλεί ως “Μακεδονική Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Οχρίδος”.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια άλλη τοποθέτηση για το όνομα καθώς η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων του Πατριαρχείου μετά και την ολοκλήρωση των εργασιών της το περασμένο Σάββατο δεν προέβη σε καμία περαιτέρω επίσημη τοποθέτηση σχετικά με το ζήτημα.

Η αναφορά του Οικουμενικού Πατριάρχη στο πρώτο συλλείτουργο

Ως μεγάλο γεγονός το οποίο δικαίως χαρακτηρίστηκε “συλλείτουργο συμφιλιώσεως” χαρακτήρισε πρόσφατα ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος την απόφαση του Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριου να συλλειτουργήσει την περασμένη Πέμπτη με τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Στέφανο, λίγες μόνο ημέρες μετά την απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να δεχτεί σε ευχαριστιακή κοινωνία την μέχρι πρότινος σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων.

Ακόμη, ο Παναγιώτατος εξέφρασε την χαρά της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, μητέρας και της Εκκλησίας της Σερβίας και των Σκοπίων, γιατί βοήθησε να επανέλθει η ειρήνη και η τάξη στα Βαλκάνια.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων