Επικαιρότητα
17 Ιουλίου, 2023

Κένυα: Πάνω από 400 τα θύματα της αίρεσης που προέτρεπε τους πιστούς να νηστέψουν μέχρι θανάτου

Διαδώστε:

The exhumed bodies of victims of a religious cult are laid out in the village of Shakahola, near the coastal city of Malindi, in southern Kenya Sunday, April 23, 2023. Dozens of bodies have been discovered so far in shallow graves on land owned by a pastor Paul Makenzi in coastal Kenya who was arrested for telling his followers to fast to death. (AP Photo)

Στην εκταφή άλλων 12 πτωμάτων προχώρησαν οι κενυατικές αρχές στο δάσος Σακαχόλα, όπου είχαν συγκεντρωθεί οι πιστοί μιας ευαγγελικής αίρεσης για να νηστέψουν μέχρι θανάτου, με αποτέλεσμα ο αριθμός των θυμάτων να ξεπερνά μέχρι στιγμής τα 400, ανακοίνωσε μια τοπική αξιωματούχος.

«Η ομάδα των ιατροδικαστών κατάφερε να εντοπίσει 12 πτώματα» σήμερα Δευτέρα, είπε στους δημοσιογράφους η έπαρχος Ρόντα Ονιάντα. Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται στους 403, όμως οι αρχές πιστεύουν ότι ο απολογισμός θα αυξηθεί κι άλλο. Οι έρευνες συνεχίζονται σε αυτή τη δασώδη, απομονωμένη περιοχή, στα παράλια της Κένυας, σχεδόν τρεις μήνες αφότου εντοπίστηκαν τα πρώτα θύματα της αποκαλούμενης «σφαγής του δάσους Σακαχόλα».

Η αστυνομία πιστεύει ότι τα περισσότερα πτώματα ανήκουν σε πιστούς της Διεθνούς Εκκλησίας της Χαρμόσυνης Είδησης, την οποία ίδρυσε ο αυτοανακηρυχθείς πάστορας Πολ Νθένγκε Μακένζι. Ο πρώην οδηγός ταξί, που κρατείται από τις 14 Απριλίου και θα δικαστεί για «τρομοκρατία», προέτρεπε τους πιστούς να νηστέψουν μέχρι θανάτου «για να συναντήσουν τον Ιησού» προτού να έλθει η συντέλεια του κόσμου. Άλλα 16 πρόσωπα κατηγορούνται ως συνεργοί του επειδή είχαν αναλάβει να προσέχουν να μην σπάσουν οι πιστοί τη νηστεία και να μην φύγουν από το δάσος.

Από τη νεκροψία-νεκροτομή διαπιστώθηκε ότι τα περισσότερα θύματα πέθαναν από την πείνα. Ορισμένα, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, στραγγαλίστηκαν ή ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου.

Η τραγωδία αυτή προκάλεσε σοκ στην Κένυα και η κυβέρνηση δέχτηκε σφοδρή κριτική επειδή δεν εμπόδισε τη δράση του «πάστορα» Μακένζι, μολονότι είχε συλληφθεί πολλές φορές για τα ακραία κηρύγματά του. Ο πρόεδρος Ουίλιαμ Ρούτο συγκρότησε μια ομάδα εργασίας που θα εξετάσει το νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τις σχεδόν 4.000 «εκκλησίες» που λειτουργούν στη χώρα.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι το δάσος Σακαχόλα θα μετατραπεί σε «τόπο μνήμης» των θυμάτων.

Διαδώστε: