Επικαιρότητα
10 Φεβρουαρίου, 2024

Μάξιμος Χαρακόπουλος: Άσκηση πατριδογνωσίας η έκθεση Παπαθεοδώρου «Γλυκυτάτη μου Λάρισα»

Διαδώστε:

Ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος ξεναγήθηκε στην έκθεση «Γλυκυτάτη μου Λάρισα»(«Larissa mea dulcissima Γλυκυτάτη μου Λάρισα») μέρους της συλλογής του ιστοριοδίφη – συλλέκτη και Επίτιμου Διδάκτορα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Νίκου Παπαθεοδώρου, στην Γκαλερί της Ελληνοαμερικανική Ένωσης στην Αθήνα, που επιμελήθηκε η κα Λουίζα Καραπιδάκη.

«Η Έκθεση «Larissa mea dulcissima – Γλυκυτάτη μου Λάρισα» είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο. Τα τεκμήρια μιας συστηματικής και κοπιαστικής εργασίας, που διακρίνεται από την ειλικρινή αγάπη προς το ιστορικό παρελθόν, μας παρουσιάζουν την εικόνα της Λάρισας και της Θεσσαλίας των προηγούμενων αιώνων. Αναμφίβολα, ως καταξιωμένος άνθρωπος των γραμμάτων, ο Νίκος Παπαθεοδώρου, ο “ληξίαρχος” της Λάρισας, πέτυχε να μεταφέρει ψηφίδες μιας εποχής που σήμερα μπορεί να έχει χαθεί, αλλά ουσιαστικά όλοι μας αποτελούμε τέκνα της. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η Έκθεση, μετά από την Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, παρουσιάζεται και στην Αθήνα. Ως εκ τούτου, έχουν την ευκαιρία να την επισκεφθούν πολλοί περισσότεροι φιλίστορες, και ιδιαίτερα οι Θεσσαλοί που ζουν στην πρωτεύουσα, αλλά κι όσοι έλκουν καταγωγή από τη Θεσσαλία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής και συγγραφέας καλεί όποιον επισκεφθεί την Έκθεση «να έχει χρόνο “να κοντοσταθεί και να αργοπορήσει’’, κατά τον νομπελίστα ποιητή, για να ταξιδέψει νοητά σε άλλες εποχές και κόσμους, που το καλό και το κακό, το έντιμο και το ανέντιμο, το ηθικό και το ανήθικο δεν χρειάζονταν γραπτούς νόμους για να πιστοποιηθούν στη λαϊκή συνείδηση.

Η έκθεση Παπαθεοδώρου είναι μια άσκηση πατριδογνωσίας που αξίζει γιατί είναι αρκούντως διδακτική για όσους μπορούν να δουν και με τα μάτια της ψυχής. Άλλωστε, θαρρώ με αυτά μας καλεί να την δούμε κι ο τιμώμενος στην πρωτεύουσα Λαρισαίος».

Σημειώνεται ότι η Έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου, περιλαμβάνει παλαίτυπα, περιηγητικές εκδόσεις, έργα λογίων του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, ιστορικά και θρησκευτικά βιβλία, έργα Θεσσαλών λογοτεχνών, χαρακτικά, φωτογραφίες εποχής, επιστολικά δελτάρια, εικόνες και εκκλησιαστικά κειμήλια, όπως και κειμήλια παλαιών οικογενειών της πόλης που χρονολογούνται από τον 16ο μέχρι και το πρώτο μισό του 20ου αιώνα.

 

 

Διαδώστε: