28/05/2022 28/05/2022 Η αυτοκρατορική πύλη, η πιο λαμπρή είσοδος της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης, τέθηκε υπό αυξημένη προστασία μετά το περιστατικό βανδαλισμού της από αγνώστους. Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», επικαλούμενη δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και αναδημοσιεύει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». Αξίζει να σημειωθεί πως στις 18 Απριλίου – όπως επισημαίνει και στο...
28 Μαΐου, 2022 - 13:14
Τελευταία ενημέρωση: 28/05/2022 - 17:17

Με καθυστέρηση τα μέτρα από τους Τούρκους για την Αγία Σοφία

Διαδώστε:
Με καθυστέρηση τα μέτρα από τους Τούρκους για την Αγία Σοφία

Η αυτοκρατορική πύλη, η πιο λαμπρή είσοδος της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης, τέθηκε υπό αυξημένη προστασία μετά το περιστατικό βανδαλισμού της από αγνώστους. Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», επικαλούμενη δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και αναδημοσιεύει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ».

Αξίζει να σημειωθεί πως στις 18 Απριλίου – όπως επισημαίνει και στο σημερινό δημοσίευμά της η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ- η Τουρκική Ένωση Ιστορικών Τέχνης είχε επιστήσει την προσοχή των Αρχών στο περιστατικό βανδαλισμού. Μάλιστα δεν παρέλειψε να αναρτήσει και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης φωτογραφικό υλικό των ζημιών στο ξύλινο στρογγυλό ανάγλυφο στοιχείο στο κάτω μέρος της πύλης. Ο πιο πρόσφατος βανδαλισμός αφορούσε σοβάδες στον εσωτερικό νάρθηκα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι εικόνες έκαναν το γύρο του διαδικτύου προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις. Με τα σχόλια των χρηστών να πρωταγωνιστούν στο διαδίκτυο.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα και όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Τουρκικής εφημερίδας να ληφθούν μέτρα και να αυξηθεί η προστασία της Αγίας Σοφίας.

Μαύρο κορδόνι προστατεύει τώρα ολόκληρο τον νάρθηκα, που περιλαμβάνει τους τοίχους που έχουν ξυστεί και την αυτοκρατορική πύλη που έχει υποστεί ζημιά. Πέντε η έξι άτομα προσωπικό ασφαλείας έχουν τοποθετηθεί ειδικά στην αίθουσα, κάποιοι για τη φύλαξη των τοίχων και άλλοι για τη φύλαξη της πύλης.

Αξίζει να τονισθεί πως η αυτοκρατορική πύλη είναι μια από τις εννέα πύλες που οδηγούν στον κυρίως χώρο του ναού.

Το 2020, η Κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν μετέτρεψε την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί. Αυτό οδήγησε σε αύξηση του αριθμού των επισκεπτών από περίπου 17.000 ημερησίως σε 40.000 ημερησίως και δημιούργησε νέες προκλήσεις για την προστασία του μνημείου.

ΠΗΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ: EΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων