04/03/2022 04/03/2022 «Ήταν πέρα για πέρα λάθος του Πούτιν, γιατί δεν υπήρχε αιτία. Αν ήθελε να κάνει αυτοδιάθεση η Ουκρανία, να πάει στο ΝΑΤΟ ή στην Ε.Ε. είναι δικαίωμά της. Είναι κράτος υπό επιτήρηση;», ανέφερε διερωτώμενος σε σχέση με την απόφαση του Ρώσου Προέδρου να εισβάλει στην γειτονική της Ουκρανία ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, Αντιπρόεδρος του Ελληνορωσικού...
04 Μαρτίου, 2022 - 15:22

Ο Αντιπρόεδρος του Ελληνορωσικού Συνδέσμου, Μητροπολίτης Δωδώνης, για την εισβολή στην Ουκρανία

Διαδώστε:
Ο Αντιπρόεδρος του Ελληνορωσικού Συνδέσμου, Μητροπολίτης Δωδώνης, για την εισβολή στην Ουκρανία

«Ήταν πέρα για πέρα λάθος του Πούτιν, γιατί δεν υπήρχε αιτία. Αν ήθελε να κάνει αυτοδιάθεση η Ουκρανία, να πάει στο ΝΑΤΟ ή στην Ε.Ε. είναι δικαίωμά της. Είναι κράτος υπό επιτήρηση;», ανέφερε διερωτώμενος σε σχέση με την απόφαση του Ρώσου Προέδρου να εισβάλει στην γειτονική της Ουκρανία ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, Αντιπρόεδρος του Ελληνορωσικού Συνδέσμου, ο οποίος μίλησε στον δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

«Τι ανάγκη ήταν τώρα να έχουμε πόλεμο, σε δύο ομόδοξες, γειτονικές σχεδόν της ίδιας καταγωγής χώρες; Όταν μιλούσαμε παλιά για τον ιμπεριαλισμό των δυτικών, τώρα τι λέμε για τους ανατολικούς; Είναι τραγικό να σκοτώνονται άνθρωποι για το πείσμα κάποιου μεγιστάνα» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς πώς προχώρησε σε αυτή την εισβολή ο πρόεδρος Πούτιν, ένας Χριστιανός Ορθόδοξος που πολλές φορές τον έχουμε δει να κάνει τον σταυρό του, ο Μητροπολίτης Δωδώνης, δήλωσε «όσο περισσότερους σταυρούς βλέπεις να κάνει κάποιος τόσο περισσότερο να προβληματίζεσαι».

Οι Ουκρανοί θυμίζουν τους Έλληνες του 1940

«Είναι δραματική κατάσταση ενός λαού που δέχεται επίθεση αναίτια και η αντίσταση του ουκρανικού λαού που είναι πολύ μικρότερος σε δυνάμεις και όπλα φανερώνει έναν δυναμισμό που μου θυμίζει την στάση της Ελλάδος το 1940. Λίγοι εμείς μεγάλοι εκείνοι και όμως αντισταθήκαμε. Πέσαμε στο τέλος αλλά στην διάρκεια της κατοχής δεν παραδώσαμε τα όπλα» υπογράμμισε ο κ. Χρυσόστομος.

Ό,τι γίνεται στην Ουκρανία αυτή την στιγμή είναι εις βάρος της Ρωσίας πρώτα και ύστερα των υπολοίπων, προσέθεσε, «γι’ αυτό δεν θα έπρεπε η μεγάλη και κραταιά Ρωσία να καταδεχθεί να επιτεθεί σε ένα μικρότερο και αδύναμο κράτος».

Ερωτηθείς για τη στάση της ρωσικής εκκλησίας, ο κ. Χρυσόστομος την αποκάλεσε «όμοια με του Πούτιν». «Αν δεν έβαλε εκείνη η ίδια τον Πούτιν να χτυπήσει την εκκλησία, επειδή ζήτησε την ανεξαρτησία της… Έχουν συνηθίσει αυτοί σε δούλους, σε υποχείρια, δεν μπορούν να καταλάβουν ότι κάποιος μπορεί να ζήσει στην ανεξαρτησία του. Δεν θέλουν τον γείτονα να είναι ανεξάρτητος και να μην ζει στο έλεός τους».

Η Εκκλησία της Ελλάδος, συμπλήρωσε, «με ανακοινωθέν εχθές του Αρχιεπισκόπου τάσσεται υπέρ της ειρήνης, υπέρ της καταπαύσεως του πυρός και ανοίγουμε τα σύνορά μας για αυτούς που έχουν ανάγκη περίθαλψης».

Αναφορικά με την έκβαση του πολέμου, ο Μητροπολίτης Δωδώνης είπε: «Όταν βλέπετε να συνεχίζεται ένας πόλεμος, που δεν έχει στεφθεί με επιτυχία επί 8-10 ημέρες, καταλαβαίνετε ποια θα είναι τα αποτελέσματα. Ο εγωισμός υπερέχει της λογικής. Παύει η λογική, όπου μπαίνει ο εγωισμός. Η επόμενη ημέρα θα είναι εις βάρος της Ρωσίας. Δυστυχώς. Δεν χαίρομαι για αυτό. Για τίποτα που έχει σχέση με τον πόλεμο και την δυστυχία δεν μπορεί να χαρεί ένας επίσκοπος. Μακάρι να σκεφθούν λογικά και να σταματήσουν άμεσα τον πόλεμο. Εμείς θέλουμε ειρήνη, αν είναι και εκείνοι με την ειρήνη θα είμαστε και εμείς μαζί τους».

Είναι θύτες και να σοβαρευτούν

Σε ό,τι αφορά στην ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας με την οποία κάλεσε την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας να σοβαρευτεί, ο Μητροπολίτης Δωδώνης επισήμανε: «Ας σοβαρευτούν πρώτα αυτοί και βλέπουμε μετά για την δική μας σοβαρότητα. Δεν μπορούν αυτοί να γίνονται δάσκαλοι στην ελληνική πολιτεία, όταν είναι οι θύτες. Είναι κακό παράδειγμα, δεν μπορεί κανείς να τους μιμηθεί και να τους σεβαστεί. Μόνο να τους λυπάται μπορεί. Και τους Ρώσους να λυπόμαστε, γιατί θα έχουν τις επιπτώσεις τους και είναι κρίμα για τον κόσμο, γιατί ο κόσμος θα πληρώσει τις επιλογές των ηγετών του».

Πηγή: ertnews.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων