Επικαιρότητα
21 Μαρτίου, 2023

Ο Δημήτριος Μεταλληνός στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης για τον Εθνοϊερομάρτυρα Γρηγόριο Ε΄

Διαδώστε:

Με την τελευταία εκδήλωση της για την Ακαδημαϊκή χρονιά 2022-2023 και με αφορμή τα 202 χρόνια από τον μαρτυρικό θάνατο του Εθνοιερομάρτυρος Γρηγορίου του Ε΄ ολοκλήρωσε η Σχολή Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης το μεγάλο αφιέρωμα της στα 200 χρόνια από την Εθνική μας Παλιγγενεσία.

Επίσημος ομιλητής και καλεσμένος ο Διδάσκων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Δρ. Δημήτριος Μεταλληνός, ο οποίος με λόγο ζωντανό και «ανατρεπτικό» αρκετές φορές καθήλωσε το ακροατήριο πραγματευόμενος τη ριζική διαφορά μεταξύ μυθιστορίας και ιστορικής επιστήμης στηριζόμενος στο παράδειγμα του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄.

Η ομιλία του Δρ. Δημήτριου Μεταλληνού

Ο Γρηγόριος ο Ε΄ήταν Εθνάρχης! Αρχηγός των Ρωμιών. Η Επανάσταση δεν ήταν ταξική. Ήταν ο ξεσηκωμός ενός ολόκληρου Έθνους. Το ράσο ήταν πάντοτε σημαία της Επανάστασης.

Ο Γρηγόριος Ε΄ κρατάει ισορροπίες σε μια Αυτοκρατορία που το πρώτο κεφάλι που κινδυνεύει είναι του Πατριάρχη.

Τα μεγαλύτερα θύματα της ιδεολογικοποίησης της Ιστορίας είναι ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄το 1821 και ο Πατριάρχης Χρυσόστομος Σμύρνης το 1922.

Δύο μύθοι δεσπόζουν στην ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης: ο πρώτος είναι ότι την Επανάσταση του 1821 προετοίμασε ο Γαλλικός Διαφωτισμός και ο δεύτερος ότι η Εκκλησία ήταν απούσα.

Η Αλλαξοπατριαρχία αποτελεί τη μεγαλύτερη πιστοποίηση ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο αντιστεκόταν στο Σουλτάνο.

Διετέλεσε 3 φορές Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως (1797 – 1798, 1806 – 1808 και 1818 – 1821). Αυτό αποδεικνύει από τη μια το κύρος του αλλά και ότι «ενοχλούσε» τον Σουλτάνο με τις ενέργειες του υπέρ των χριστιανικών πληθυσμών.

Πρώτη Πατριαρχία

Δεύτερη Πατριαρχία

Τρίτη Πατριαρχία

Διαδώστε: