Επικαιρότητα
26 Απριλίου, 2019

Ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας και η Ουκρανική Γλώσσα

Διαδώστε:

Η έγκριση του νόμου για τη διασφάλιση της λειτουργίας της Ουκρανίας ως μοναδικής επίσημης γλώσσας είναι μια πραγματικά ιστορική απόφαση, έγραψε στο Facebook ο απερχόμενος πρόεδρος της Ουκρανίας Πιοτρ Πόροσνενκο.

“Η υιοθέτηση του νόμου για τη διασφάλιση της λειτουργίας της ουκρανικής ως κρατικής γλώσσας είναι μια πραγματικά ιστορική απόφαση, η οποία συνάδει με την αποκατάσταση των ενόπλων δυνάμεών μας και την παραλαβή του Τόμου της Αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας”, έγραψε ο Πόροσενκο.

Ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στην ανάπτυξη, την εκπόνηση και την εφαρμογή του γλωσσικού νόμου, τους βουλευτές για τις ψήφους τους, και όλους τους Ουκρανούς για την υποστήριξή τους.

“Αυτό είναι ένα άλλο σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της εθνικής μας ανεξαρτησίας”, τόνισε ο Πόροσνενκο.

Στις 25 Απριλίου, το Verkhovna Rada ενέκρινε το νόμο για την ουκρανική γλώσσα. Συνολικά 278 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του νόμου. Με την απόφαση αυτή, ουσιαστικά αφαιρείται η ρωσική γλώσσα από την καθημερινότητα των Ουκρανών.

Με την ψήφιση του νόμου υποχρεώνονται όλοι οι πολίτες να γνωρίζουν την ουκρανική γλώσσα.

Η γλώσσα έχει γίνει ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα στην Ουκρανία, όπου ο περισσότερος κόσμος ομιλεί και τις δύο γλώσσες, την ουκρανική και τη ρωσική άπταιστα, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και την υποστήριξη εκ μέρους της των αποσχιστικών τάσεων στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ποροσένκο, ο οποίος κατατροπώθηκε στις εκλογές από τον αντίπαλο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την περασμένη Κυριακή, είχε θέσει το θέμα της ουκρανικής γλώσσας στο επίκεντρο της ανεπιτυχούς προεκλογικής του εκστρατείας.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο οποίος μιλάει τη ρωσική γλώσσα καλύτερα από την ουκρανική, δήλωσε σήμερα ότι το επιτελείο του θα μελετήσει τον νέο νόμο για να διαπιστώσει αν γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα όλων των Ουκρανών πολιτών.

Διαδώστε: