Επικαιρότητα
28 Μαΐου, 2023

Ορκίστηκε η νέα Βουλή – Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Να είστε καρπεροί, με κουράγιο και δύναμη..

Διαδώστε:

Ïñêéóôçêáí óçìåñá ïé íåïé Âïõëåõôåò ðïõ ðñïçëèáí áðï ôéò åêëïãåò ôçò 21çò Ìáéïõ áðï ôïí Áñ÷éåðéóêïðï Éåñùíõìï ðáñïõóéá ôç; Ð.ô.Ä. Êáôåñéíáò Óáêåëëáñïðïõëïõ êáé ðïëëùí ðñïóâåùí -Ðñéí ôçí ïñêùìïóéá áêïëïõèçóå ï áãéóìïò ôùí íåùí Âïõëåõôùí êáé åí óõå÷åéá åäùóáí ôï ïñêï (èñçóêåõôéêï) ÖÙÔÏ ×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÇ ÁÈÇÍÙÍ

Την ορκωμοσία της νέας Βουλής τέλεσε σήμερα το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Πρωθυπουργού και των Υπουργών της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης.

Μετά τον νενομισμένο όρκο των νέων Βουλευτών που εξελέγησαν στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε: «Η ευχή μου είναι παρμένη από τα λόγια του Αποστόλου: “Ίνα μή ώσιν άκαρποι” αλλά καρπεροί. Καρπεροί, με κουράγιο και δύναμη, όπως απαιτούν οι σημερινές συγκυρίες».

Στη συνεδρίαση προήδρευσε ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Νικήτας Κακλαμάνης.

Την τελετή ορκωμοσίας παρακολούθησαν πρέσβεις και επιτετραμμένοι πρεσβειών από εξήντα χώρες από όλο τον κόσμο.

Της σημερινής συνεδρίασης προήδρευσε ο επανεκλεγείς βουλευτής Α’ Αθηνών και α’ αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος υποδέχτηκε τον Αρχιεπίσκοπο και την συνοδεία του και τους συνόδευσε στο γραφείο του Προέδρου κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, όπου είχαν μία σύντομη συζήτηση και στην συνέχεια στην αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής για την τελετή ορκωμοσίας.

Ο κ. Κακλαμάνης κάλεσε τους βουλευτές που επιθυμούν να εγερθούν και παρουσία του Αρχιεπισκόπου, να δώσουν τον προβλεπόμενο από το άρθρο 59 του Συντάγματος όρκο.

Ο Μακαριώτατος μετά την ολοκλήρωση της τελετής, υπέγραψε και το σχετικό Πρακτικό και ο προσωρινός Α’ Γραμματέας της Βουλής κλήθηκε από τον προεδρεύοντα να αποπέμψει της αιθούσης τους αρχιερείς. Ακολούθησε η ορκωμοσία των τεσσάρων μουσουλμάνων Βουλευτών στο Κοράνι, καθώς και όσων βουλευτών επιθυμούσαν πολιτικό όρκο.

Μετά την ορκωμοσία τους οι βουλευτές υπέγραψαν το σχετικό πρωτόκολλο ορκωμοσίας και παρέλαβαν ενημερωτικό φάκελλο που περιλάμβανε – μεταξύ άλλων – το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.

Οι προτάσεις για το προεδρείο

Η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου  θα συγκληθεί αύριο Δευτέρα 29 Μαΐου, στις 10:30, με θέμα ημερήσιας διάταξης την εκλογή του Προέδρου της Βουλής, Αντιπροέδρων, Κοσμητόρων και Γραμματέων του Σώματος.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρότεινε εκ νέου για το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής τον βουλευτή Ιωαννίνων Κωνσταντίνο Τασούλα, για α’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Α’ Αθηνών Νικήτα Κακλαμάνη, για β’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπο Αθανασίου, και για γ’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Β’ Δυτικής Αττικής Αθανάσιο Μπούρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας πρότεινε για δ’ αντιπρόεδρο τη βουλευτή Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επαναπρότεινε για ε’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο. Για τη θέση του στ’ αντιπροέδρου, ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας πρότεινε εκ νέου τον βουλευτή Λάρισας Γιώργο Λαμπρούλη, ενώ για τη θέση του ζ’ αντιπροέδρου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης πρότεινε τον βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Χήτα.

Σημειώνεται ότι κατά τις πρόσφατες εκλογές, που διεξήχθησαν με το σύστημα της απλής αναλογικής, πέντε κόμματα εισήλθαν στη Βουλή, ξεπερνώντας το σχετικό “κατώφλι” του 3%. Η ΝΔ με 40,79% που εξέλεξε 146 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με 20,07% και 71 βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με 11,46% και 41 βουλευτές, το ΚΚΕ με 7,23% και 26 βουλευτές, και η Ελληνική Λύση, με 4,45% και 16 βουλευτές.

Πρόκειται για τη δεύτερη «φευγαλέα» Βουλή στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας, μετά την, επίσης διήμερης διάρκειας, Βουλή, που προέκυψε από τις κάλπες της 6ης Μαΐου 2012.

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης 

 

 

 

Διαδώστε: