Επικαιρότητα
22 Ιουλίου, 2020

Πηγές ΓΕΕΘΑ: Αμετάβλητες οι κινήσεις του τουρκικού Ναυτικού

Διαδώστε:

«Η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη» σχολίαζαν αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ, με αφορμή πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, τις οποίες παρακολουθούν μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Από χθες νωρίς το πρωί οι Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) ανά την επικράτεια βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής, καθώς παρατηρήθηκε αυξημένη κινητικότητα από την πλευρά της Τουρκίας, ιδιαιτέρως σε ναυτικό επίπεδο.

Χρησιμοποιώντας ως βάση το νομικά αίολο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης και επιδεικνύοντας έντονη στρατιωτική δραστηριότητα με υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά στο νοτιανατολικό Αιγαίο και κινήσεις πολεμικών πλοίων ανοιχτά των νοτίων τουρκικών ακτών, η Άγκυρα ανεβάζει το θερμόμετρο των ελληνοτουρκικών σχέσεων με την αναγγελία  σεισμικών ερευνών από το Oruc Reis σε περιοχή που περιλαμβάνει τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η Αθήνα αντέδρασε με αυστηρό διάβημα προς την Τουρκία.

Στην προαναγγελθείσα, δια στόματος Ερντογάν, κίνηση για έμπρακτη αμφισβήτηση των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας προχώρησε χθες η Τουρκία με την έκδοση NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis σε περιοχές νοτιανατολικά του Καστελόριζου και ανατολικά της Κρήτης. Όπως εκτιμούν επιτελείς του Πενταγώνου, η Τουρκία, το επόμενο διάστημα, με την έξοδο του ερευνητικού της σκάφους θα επιχειρήσει να «γκριζάρει» περιοχές που περιλαμβάνουν ελληνική υφαλοκρηπίδα το εύρος της οποίας  αμφισβητεί η Άγκυρα, με το μνημόνιο για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών που υπέγραψε τον περασμένο Οκτώβριο ο πρόεδρος Ερντογάν με την κυβέρνηση Σάρατζ.

Μέχρι στιγμής το Oruc Reis βρίσκεται αγκυροβολημένο στον κόλπο της Αττάλειας  και δεν πλέει προς την επίμαχη περιοχή υποστηριζόμενο από πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, προκαλώντας συναγερμό στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Όπως έχει γράψει το OnAlert, το οποίο επιδιώκει πάντα την ενημέρωση σας χωρίς κραυγές και εντυπώσεις, αλλά με την παρουσίαση των γεγονότων μέσα από ρεπορτάζ που διασταυρώνει τις πληροφορίες και τηρεί τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται από καιρό σε ετοιμότητα παρακολουθώντας με ψυχραιμία τις τουρκικές κινήσεις.

 

ΠΗΓΗ: ONALERT.COM

 

Διαδώστε: