Επικαιρότητα
21 Σεπτεμβρίου, 2022

Ταξίδι στις παραδοσιακές γεύσεις και η γιορτή του Τιμίου Σταυρού στην Αγία Θέκλα

Διαδώστε:

Μετά την άρνηση του κατοχικού καθεστώτος για την τέλεση λειτουργίας στο παρεκκλήσιο του Τιμίου Σταυρού στο Λευκόνοικο, ο Δήμος Λευκονοίκου και το Προσφυγικό Σωματείο «Το Λευκόνοικο» τίμησαν την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στον Ι. Ν. Αγίας Θέκλας στον Προσφυγικό Συνοικισμό Αγίων Αναργύρων.

Όσοι και όσες βρέθηκαν στον Ι. Ν. της Αγίας Θέκλας βίωσαν μία κατανυκτική θεία λειτουργία την οποία τέλεσαν οι ιερείς π. Ανδρέας Στεφάνου, ιερέας της Αγίας Θέκλας, π. Ανδρέας Κάης και ο Αρχιμανδρίτης Πανάρετος Κυπριανού, και οι ιερείς από το Λευκόνοικο, προεξάρχοντος του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως, Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, Αρχιμανδρίτη Αυγουστίνου Καρρά.

Παράλληλα, τελέστηκε και μνημόσυνο των ηρώων του Δήμου και όλων των κατοίκων που πέθαναν στο Λευκόνοικο αλλά και στην προσφυγιά, ενώ αναπέμφθηκε δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων και επιστροφή των κατοίκων της κωμόπολης στη γενέθλια γη τους.

Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Δήμαρχος του αδελφού Δήμου Δυτικής Λέσβου, κ. Ταξιάρχης Βέρρος, ο οποίος έχει προσκληθεί από τον Δήμο Λευκονοίκου και ήρθε στο νησί μας επικεφαλής αντιπροσωπίας του Δήμου του, την οποία αποτελούσαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Στρατής Γελαγώτης, και οι Αντιδήμαρχοι κ. Ιορδάνης Ιορδάνους και Ανδρέας Αξής. Μέγιστη τιμή για τον Δήμο Λευκονοίκου και το Προσφυγικό Σωματείο «Το Λευκόνοικο» αποτέλεσε η παρουσία του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, εξαίρετου φίλου του Δήμου Λευκονοίκου, στρατηγού Δημόκριτου Ζερβάκη, όπως και του Υποδιοικητή της ΕΛ.ΔΥ.Κ., Αντισυνταγματάρχη Θεόδωρου Κατσούλη.

4ο Ταξίδι στις Παραδοσιακές Γεύσεις και  3η Γιορτή του Οφτού

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, προσφέρθηκε καφές και κεράσματα, ενώ το μεσημέρι στο πλαίσιο του 4ου Ταξιδιού στις Παραδοσιακές Γεύσεις του Λευκονοίκου και της 3ης Γιορτής του Οφτού προσφέρθηκε οφτό και παραδοσιακά ζυμαρικά του Λευκονοίκου.

Τη συνεστίαση τίμησε με την παρουσία του ο Έντιμος Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνών και Έργων, κ. Γιάννης Καρούσος, ο οποίος ως Δήμαρχος Αγίας Νάπας πρόσφερε 2,000 ευρώ για την ανακαίνιση του παρεκκλησίου του Τιμίου Σταυρού στο Λευκόνοικο. Στον χαιρετισμό του ο κ. Υπουργός, αφού σχολίασε την άρνηση των κατοχικών αρχών να επιτρέψουν τη θεία λειτουργία στο Λευκόνοικο, τόνισε τη μεγάλη προσφορά της κωμόπολης του Λευκονοίκου και υποσχέθηκε ένα ποσόν ως δωρεά στην εκδήλωση.

Η Δήμαρχος εκφράζει τις πιο θερμές ευχαριστίες όλου του Δήμου προς τον κ. Καρούσο, όπως και προς τον Υπουργό Γεωργίας, κ. Κώστα Καδή, για την προσφορά 2,000 ευρώ για την 3η Γιορτή του Οφτού!
Επίσης, η Δήμαρχος ευχαριστεί τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, εκλεκτό φίλο του Δήμου, τον οποίο ευγνωμονεί για τη συνεισφορά του στην επιτυχία της εκδήλωσης των Αποκαλυπτηρίων της προτομής του ήρωα Αναστασίου Π. Ζαρβού και του Μνημείου των Ηρώων, έξω από το προσωρινό Οίκημα του Δήμου Λευκονοίκου στην Αγλαντζιά, τον Υποδιοικητή της ΕΛ.ΔΥ.Κ., Αντισυνταγματάρχη κ. Θεόδωρο Κατσούλη, τον Α΄ Αντιπρόεδρο του ΔΗ.ΣΥ. κ. Γιώργο Γεωργίου, τον βουλευτή του Α.Κ.Ε.Λ., κ. Νίκο Κέττηρο, τον βουλευτή κ. Νίκο Γεωργίου, τον πρώην βουλευτή κ. Ισίδωρο Μακρίδη, τον Πρόεδρο των Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου, κ. Μιχάλη Τζιώρτα, και τον κ. Σωτήρη Πίττα , ο οποίος χρηματοδότησε την ανέγερση του Μνημείου των Ηρώων του Δήμου και της προτομής του Βασίλη Μιχαηλίδη έξω από το Σωματείο.

Εξέφρασε επίσης τη χαρά της για την τιμή που τους έκαναν από τον αδελφό Δήμο Δυτικής Λέσβου, οι οποίοι ήρθαν για να λειτουργηθούν στο παρεκκλήσι του Σταυρού στο Λευκόνοικο, αλλά δυστυχώς αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Μάλιστα, εξέφρασε την ελπίδα ότι του χρόνου θα καταφέρουν να λειτουργηθούν στο Λευκόνοικο. Εκεί που είναι οι Άγιοί τους. Εκεί που λαχταρά η ψυχή τους. Εκεί που είναι θαμμένοι οι πρόγονοί τους. Εκεί που πρωτοείδαν το φως του ήλιου!

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζει και προς τον Πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, κ. Αυγουστίνο Καρά, όπως και προς τους άλλους ιερείς οι οποίοι τέλεσαν τη θεία λειτουργία και παρευρέθηκαν και στη συνεστίαση. Επιπρόσθετα, εκφράζει τις άπειρες ευχαριστίες της στους συνεργάτες της του Δημοτικού Συμβουλίου και του Σωματείου, αλλά και προς τις φίλες της οι οποίες ετοίμασαν με μεγάλη προθυμία τα όμορφα ζυμαρικά τα οποία κέρασαν σε όλο τον κόσμο.

 

Διαδώστε: