16/06/2022 16/06/2022 Στις 16 Ιουνίου 1866 γεννιέται στη Στύψη Λέσβου ο Στυλιανός Καραβαγγέλης. Το 1888 χειροτονείται διάκονος με το όνομα Γερμανός και αναχωρεί για τη Γερμανία, όπου φοιτά στη Φιλοσοφική Σχολή της Λειψίας. Μια δεκαετία αργότερα αναχωρεί για το Πέραν της Κωνσταντινούπολης καθώς εκλέγεται Επίσκοπος Χαριουπόλεως και Αρχιερατικός Προϊστάμενος. Εκεί επιδίδεται με δυναμισμό στην αντιμετώπιση της εξαρχικής...
16 Ιουνίου, 2022 - 11:42
Τελευταία ενημέρωση: 16/06/2022 - 11:48

16 Ιουνίου 1866: Γεννιέται Γερμανός Καραβαγγέλης, η ψυχή του Μακεδονικού Αγώνα

Διαδώστε:
16 Ιουνίου 1866: Γεννιέται Γερμανός Καραβαγγέλης, η ψυχή του Μακεδονικού Αγώνα

Στις 16 Ιουνίου 1866 γεννιέται στη Στύψη Λέσβου ο Στυλιανός Καραβαγγέλης. Το 1888 χειροτονείται διάκονος με το όνομα Γερμανός και αναχωρεί για τη Γερμανία, όπου φοιτά στη Φιλοσοφική Σχολή της Λειψίας.

Μια δεκαετία αργότερα αναχωρεί για το Πέραν της Κωνσταντινούπολης καθώς εκλέγεται Επίσκοπος Χαριουπόλεως και Αρχιερατικός Προϊστάμενος. Εκεί επιδίδεται με δυναμισμό στην αντιμετώπιση της εξαρχικής προπαγάνδας.

Την 21η Οκτωβρίου 1900, ο Γερμανός Καραβαγγέλης εκλέγεται ΜητροπολίτηςΚαστοριάς.

Η τοποθέτηση του δυναμικού ποιμενάρχη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντίνο Ε΄ σε ένα νευραλγικό για την άμυνα του Ελληνισμού σημείο, αποτέλεσε την απάντηση του τελευταίου σε μια περιοχή όπου δρούσε πλήθος κομιτατζήδων, τρομοκρατώντας τους κατοίκους των χωριών με σκοπό την προσχώρησή τους στην Εξαρχία. Ο 34χρονος Μητροπολίτης σύντομα αναδεικνύεται σε ηγετική φυσιογνωμία του Αγώνα και με αποφασιστικότητα καταφέρνει ακόμη και να προσεταιριστεί οπλαρχηγούς του βουλγαρικού κομιτάτου, όπως ο Καπετάν Κώττας και ο Βαγγέλης Στρεμπενιώτης.

Μετά το τέλος του Μακεδονικού Αγώνα, ο Γερμανός Καραβαγγέλης εποίμανε στην Αμάσεια και στην Κεντρική Ευρώπη.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων